Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λίμνη Πλαστήρα: Τεχνητός παράδεισος

Λίμνη Πλαστήρα: Τεχνητός παράδεισος

Καθώς αφήνω πίσω την πεδινή Καρδίτσα και το αμάξι σκαρφαλώνει στα Αγραφα, η βλάστηση οργιάζει και η διάθεση ντύνεται ανάλογα.

Ο εκπληκτικός συνδυασμός οξιάς, καστανιάς και έλατου ελευθερώνει τις αισθήσεις, που γεμίζουν χρώμα, μυρωδιές και κρύο καθαρό αέρα.
Λίμνη Πλαστήρα: Τεχνητός παράδεισος
Σε λίγο θα αντικρίσω τα πρώτα ίχνη λίμνης σε μια κοιλάδα στα αριστερά του δρόμου. Θα αφήσω το αμάξι και θα διασχίσω το μαλακό χώμα που είναι καλυμμένο με λεπτό στρώμα πρασινάδας, για να φτάσω στο νερό.
Μια ψαρόβαρκα καθρεφτίζεται στα ίδια ήρεμα νερά που καθρεφτίζονται τα έλατα, τα σύννεφα και τα τεράστια βουνά στο βάθος.
Μέσα σε μια τέλεια ακινησία, λες και κάποιος «πάγωσε» τη στιγμή, τα νερά της λίμνης παντρεύουν γη και ουρανό. Λίμνη Πλαστήρα.
Λίμνη Πλαστήρα: Τεχνητός παράδεισος
Ενα θαύμα ομορφιάς, που οφείλει την ύπαρξή του στον Νικόλαο Πλαστήρα. Γέννημα των Αγράφων, άξιο παιδί του τόπου του, γίνεται κανάλι μιας μεγάλης ιδέας, αναδεικνύοντας τον άνθρωπο σε μικρό δημιουργό της τεχνητής αυτής λίμνης.
Το οροπέδιο της Νεβρόπολης, μεγάλη αγροτική περιοχή με εκτεταμένες καλλιέργειες κηπευτικών και δημητριακών προϊόντων και μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων που συντηρούσε τους κατοίκους των γύρω χωριών, θα πνιγεί στο βυθό της.
Βρισκόμαστε στο 1959.
Κάποια σπίτια στο βυθό της λίμνης στέκουν σιωπηλοί μάρτυρες, θυμίζοντας το χθες σε όσους κολυμπούν στα νερά της, αλλά και κάτι ακόμη: ότι μέσα από τις στάχτες του παλιού πάντα γεννιέται το καινούργιο...
Λίμνη Πλαστήρα: Τεχνητός παράδεισος
Περιμένοντας να ανάψει πράσινο για να διασχίσω το τοξωτό πέρασμα που οδηγεί στην απέναντι όχθη, θαυμάζω τη στεγνή πλευρά του φράγματος.
Ενα καμπυλωτό τείχος κόβει τη φυσική ροή του Ταυρωπού ποταμού, ο οποίος αλλιώς θα διέσχιζε το οροπέδιο της Νεβρόπολης για να καταλήξει στο Ιόνιο πέλαγος.
Λίμνη Πλαστήρα
Τα νερά του χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μετά την έξοδό τους από τον υδροηλεκτρικό σταθμό κατευθύνονται στην Αναρρυθμιστική Λίμνη, απ' όπου αρδεύουν τον θεσσαλικό κάμπο και υδρεύουν την πόλη της Καρδίτσας και πολλών χωριών του νομού.
Λίμνη Πλαστήρα
Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 800 μ. και έχει περιφέρεια 40 χλμ. Ανηφορίζω τον φιδωτό δρόμο που καταλήγει σε ένα πλάτωμα, για να απολαύσω την πανοραμική θέα. Τα χρώματα τριγύρω της πλέκονται αρμονικά σαν για να τη στολίσουν με πολύχρωμο στεφάνι.
Κατεβαίνοντας, χαζεύω τους πάγκους που έχουν στήσει οι ντόπιοι παραγωγοί κατά μήκος του φράγματος.
Λίμνη Πλαστήρα: Τεχνητός παράδεισος
Πάνω τους βρίσκονται στοιβαγμένα γουστόζικα σουβενίρ αλλά και τοπικά προϊόντα, όπως τραχανάς, χυλοπίτες, κρασί, τσίπουρο, γλυκά και μέλι. Το μεσημέρι, ακολουθώντας τη μυρωδιά της πέστροφας, φτάνω στο ιχθυοτροφείο στην περιοχή Καρτσιώτη.
Ο δρόμος είναι πνιγμένος στα πλατάνια. Το κελάρυσμα του νερού σιγοντάρουν εκατοντάδες αγριοπούλια! Πλατσουρίζω στα παγωμένα νερά του ποταμού πριν καταλήξω στο εστιατόριο. Μια ξύλινη πλατφόρμα που κυριολεκτικά κρέμεται πάνω από το ποτάμι λειτουργεί ως τραπεζαρία. Από κάτω τρέχει γάργαρο νερό. Ενα θεόρατο βουνό και μπόλικα πλατάνια την προστατεύουν από τον ήλιο. Μετά το φαγητό περπατάω μέχρι το φαράγγι Κερεντάν και τη σπηλιά Γάκη. Είναι από τις σημαντικότερες των Αγράφων και απέχει περίπου 3,5 χλμ. από το ιχθυοτροφείο.
Λίμνη Πλαστήρα
Μπορεί να φτάσει εύκολα κανείς με αυτοκίνητο ή και με τα πόδια, η είσοδός της ωστόσο δεν είναι εύκολα διακριτή. Ενα ζευγάρι πεζοπόρων που συναντώ στη διαδρομή θα με οδηγήσουν σε αυτήν. Η χλωρίδα και η πανίδα ποικίλλουν ανάλογα με το υψόμετρο. Ετσι, πάνω από τα 700 μ. στη ζώνη των φυλλοβόλων, υπάρχουν δάση δρυός, καστανιάς, σφένδαμου κ.λπ. και από τα 700 ώς τα 1.600 μ. ελατοδάση και κέδροι.
Λίμνη Πλαστήρα: Τεχνητός παράδεισος
Η ευρύτερη περιοχή φιλοξενεί 650 είδη του φυτικού βασιλείου, ορισμένα εκ των οποίων απειλούνται με εξαφάνιση. Στον βοτανικό κήπο που βρίσκεται κοντά στο Νεοχώρι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να τα γνωρίσουν από κοντά, αλλά και να αγοράσουν βότανα και αρωματικά φυτά. H πανίδα παρουσιάζει και αυτή μεγάλο ενδιαφέρον. Αγριογούρουνα, ζαρκάδια, αλεπούδες και σπάνια είδη αρπακτικών, όπως ο χρυσαετός, ζουν εδώ. Εξίσου ενδιαφέρουσα όλες τις εποχές του χρόνου, η λίμνη φιλοξενεί ποικίλα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να επισκεφτεί εύκολα και σε λίγο χρόνο. Κάποια χωριά έχουν εκσυγχρονιστεί για να καλύψουν τις ανάγκες του τουρισμού, προσφέροντας όλες τις ανέσεις στον επισκέπτη, χωρίς να αλλοιώσουν όμως τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους.
Ανετα ξενοδοχεία, υπέροχες ταβέρνες με τοπικές λιχουδιές, αλλά και πολλά είδη δραστηριοτήτων αποκλείουν το ενδεχόμενο να πλήξεις. Ιππασία, ποδηλασία, ορειβασία, πεζοπορία είναι ορισμένες μόνο από τις προσφερόμενες επιλογές. Ταυτόχρονα, παιχνίδια με σκάφη, βάρκες, ιστιοσανίδες και θαλάσσια ποδήλατα γεμίζουν την επιφάνεια της λίμνης με κίνηση και χρώμα! Στο Νεοχώρι, το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής, λειτουργεί κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, έρευνας και ενημέρωσης, που δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Το χωριό είναι ιδανικό για φαγητό και διαμονή, ενώ αποτελεί σημαντικό τουριστικό κέντρο. Μεγάλο ατού του η λίμνη στα πόδια του και οι πολύχρωμοι μαχαλάδες.
Λίμνη Πλαστήρα: Τεχνητός παράδεισος
Η Κερασιά, εντελώς ξεχασμένη από τον σύγχρονο κόσμο, εντυπωσιάζει. Ο χρόνος εδώ φαίνεται να έχει σταματήσει προ πολλού. Πίνω ζεστό ελληνικό καφέ από τα χέρια του κυρ Παντελή στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού, που είναι συγχρόνως και μπακάλικο αλλά και ταβέρνα το βράδυ. Ανθρωποι απλοί, αυθεντικοί και φιλόξενοι με καλοδέχονται και ανοίγουν την καρδιά τους. Το απομεσήμερο κολυμπάω στην πλαζ της Πεζούλας, νοικιάζω θαλάσσιο ποδήλατο, κάνω βαρκάδα και χάνομαι στην απεραντοσύνη της λίμνης. Στο παρατηρητήριο, στη διασταύρωση για τα Ζυγογιανναίικα, που προσφέρει μοναδική θέα, θα μείνω αρκετή ώρα ρεμβάζοντας. Η ματιά μου θα χαθεί πότε στα βουνά και πότε στη γαλήνια όψη του γαλαζοπράσινου νερού που παίρνει το χρώμα του από τα δέντρα και τον ουρανό.
Λίμνη Πλαστήρα
Η μονή της Παναγίας της Πελεκητής, χτισμένη πριν από πέντε αιώνες σε υψόμετρο 1.400 μ. σε μια απόκρημνη πλαγιά των Αγράφων, προκαλεί δέος με την επιβλητική παρουσία της, σφιχταγκαλιασμένη με έναν τραχύ βράχο. Το εσωτερικό της μοναδικό, με τις σπάνιας ομορφιάς τοιχογραφίες της, τη μυστική καταπακτή που χρησίμευε για τη διάσωση των αγωνιστών κατά την Επανάσταση του 1821, τους χώρους απομόνωσης και το κελί στο οποίο λειτουργούσε κρυφό σχολειό. Σήμερα, η μονή επιβλέπεται από τη Βυζαντινή Εφορεία Αρχαιοτήτων. Τελευταία μέρα. Ρεμβάζω στη λίμνη από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου μου στο Νεοχώρι. Το απομεσήμερο παραχωρεί τη θέση του στο σούρουπο και ο ήλιος γέρνει και ακουμπά τα ήρεμα νερά της. Στο άγγιγμά του παίρνουν ένα πορφυρό χρώμα. Τα φώτα του χωριού ανάβουν το ένα μετά το άλλο καθώς το σκοτάδι απλώνει σιγά-σιγά τα πέπλα του. Ο αέρας γίνεται πιο ψυχρός. Ψιθυρίζει καληνύχτα…
Λίμνη Πλαστήρα: Τεχνητός παράδεισος
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Οδικώς, από Αθήνα προς Καρδίτσα μέσω Δομοκού (Αθήνα - Καρδίτσα 303 χλμ.) από Θεσσαλονίκη (μέσω Παλαμά) 228 χλμ.
Λίμνη Πλαστήρα
ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Στο Νεοχώρι: Ναϊάδες Tηλ. 24410-93.333, www.naiades.gr Αγνάντι και Ανατολή Tηλ. 24410-93.190-91 www.limniplastirahotels.com
Στη Νεράιδα: Ν. Πλαστήρας Tηλ. 24410-92.460, www.hotelnplastira.gr
 Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com
Λίμνη Πλαστήρα
ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ
• Κληματαριά και Ζαρνάβαλος στα Καλύβια Πεζούλας. • Μανώλης Χρήστος στο χωριό Μπελοκομύτης. • Κελεπούρης και ξενοδοχείο Αγνάντι στο Νεοχώρι. • Τσαρδάκι και Χαγιάτη στη θέση Τσαρδάκι.
Λίμνη Πλαστήρα: Τεχνητός παράδεισος
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Κανό, καταμαράν ή κολύμπι στη λίμνη Πλαστήρα (πλαζ Λαμπερού). Εχουν πολλές φορές διοργανωθεί και αγώνες κολύμβησης στη λίμνη Ν. Πλαστήρα (διάσχισή της). Ποδήλατο βουνού: Οι ποδηλάτες μπορούν να ακολουθήσουν πολλές διαδρομές, διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας και μέσα από ποικίλα οικοσυστήματα. Ψάρεμα στη λίμνη (επιτρέπεται μόνο με καλάμι). Κατά καιρούς οργανώνονται διαγωνισμοί ψαρέματος με καλάμι. Σκι στην τοποθεσία Καραμανώλη ή σκι αντοχής στους δασικούς δρόμους (Ορειβατικός - Χιονοδρομικός Ομιλος Καρδίτσας). Ο Ορειβατικός - Χιονοδρομικός Ομιλος Καρδίτσας προσφέρει υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού, σκούτερ χιονιού, αναβατήρα, κ.λπ. Ορειβασία στον ορεινό όγκο των Αγράφων, μέσω διαδρομών που ξεκινούν από το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων, το Καταφύγιο Ελατάκος ή χωριά της περιοχής και καταλήγουν σε κορυφές. Σχετικές πληροφορίες παρέχονται από τον Ορειβατικό - Χιονοδρομικό Ομιλο Καρδίτσας και τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας. Ιππασία , στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο δρόμο από Μορφοβούνι προς Κρυονέρι, κατά μήκος της ακτογραμμής της λίμνης ή στα δάση της περιοχής. Σπηλαιολογία στη σπηλιά «Γάκη» : επίσκεψη ώς την είσοδο της σπηλιάς (ελεύθερα). Εξερεύνηση του σπηλαίου με τη συνοδεία ειδικού σπηλαιολόγου (απαραίτητα). Ο οινοτουρισμός , ως μορφή αγροτικού τουρισμού, προωθείται μέσα από την παραδοσιακή «Γιορτή κρασιού» του Δημοτικού Διαμερίσματος Μεσενικόλα, μέσα από προγράμματα (Interreg COHESION) αλλά και από επιχειρηματίες - κατοίκους της περιοχής.
Λίμνη Πλαστήρα
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ - ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Salοon Φάρμα Ζαμπέτας Χρήστος: Ιππασία - Τοξοβολία - Κανό - Ποδήλατα. 22ο χλμ. Καρδίτσας - Κερασιάς, τηλ. 24410-92.855, 6945-593.807 TAVROPOS Χαραλαμπίδης Δημήτρης: Υδροποδήλατα - Mountain bike - Τοξοβολία. Καλύβια Πεζούλας, τηλ. 24410-92.552, 6977-740.066 Μητσιόπουλος Θωμάς: Υδροποδήλατα - Mountain bike - Κανό - Τοξοβολία. Καλύβια Πεζούλας, τηλ. 6945-391.609.
Λίμνη Πλαστήρα: Τεχνητός παράδεισος
Διαδρομές/OUT DOOR ACTIVITIES:
Πεζοπορία - Canoe - Canoyning - Στίβος περιπέτειας - Ορειβασία - Orienteering - Ορειβατικά camp. Τηλ. 24410-76.781, https://diadromesaction.gr Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας Ε.Ο.Σ. Καρδίτσας τηλ. 24410-76.781, 6973-695.595, 6974-110.853 Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων στη θέση Καραμανώλη του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων. Οργανωμένες πεζοπορικές και φυσιολατρικές εξορμήσεις, με τη φροντίδα εκπαιδευμένων και έμπειρων Οδηγών Μέσου Βουνού. Επικοινωνία: Τασιόπουλος Βασίλης, τηλ. 24410-94.434, 6932-744.194 Το Κέντρο Χλωρίδας & Πανίδας Αγράφων της Πίνδου στην περιοχή λίμνης Ν. Πλαστήρα. Το Κέντρο υλοποιεί προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και οργανωμένες πεζοπορικές περιηγήσεις για την παρατήρηση της φύσης και των οικοσυστημάτων της προστατευόμενης περιοχής. Επικοινωνία: Μαγόπουλος Αλέξης, τηλ. 6932-448.855 και Δήμος Ιτάμου τηλ. 24410-81.642, 81.073, Κέντρο Αναπτυξιακής Καρδίτσας τηλ. 24410-42.363. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ερευνας και Ενημέρωσης, τηλ. 24410-93.166 Βοτανικός κήπος Νεοχωρίου: Μια υποδομή «πεδίου» για την περιβαλλοντική ενημέρωση, εκπαίδευση και προστασία, τηλ. 6973-999.013 (Δημήτρης Παπαντώνης), 24410-42.363 (Θεόφιλος Μπρουζιώτης).
Παγωμένη η Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα Η πανέμορφη   παγωμένη Λίμνη Πλαστήρα!!! Η πανέμορφη   παγωμένη Λίμνη Πλαστήρα!!! Η πανέμορφη   παγωμένη Λίμνη Πλαστήρα!!!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια