Η παραδοσιακή συνταγή της θείας Χρύσας…
Υλικά :
8 1/2 κιλά αλεύρι
4 φακελάκια μαγιά
2 κιλά σιμιγδάλι ψιλό
550γρ. βούτυρο
8 μεγάλες ντομάτες ώριμες πολύ κόκκινες
8 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης πολύ κόκκινες
5 κρεμμύδια μεγάλα
2 κιλα γιαούρτι πρόβειο (1 μέρα εκτός ψυγείου,για να ξυνίσει)
2 κουτ. μικρές αλάτι
Εκτέλεση
Βράζουμε ολόκληρες τις ντομάτες για να ξεφλουδιστούν.Κάνουμε το ίδιο και με τις πιπεριές.
Καθαρίζουμε τις φλούδες από τις ντομάτες,τις βάζουμε στο μπλέντερ και βράζουμε τη σάλτσα
με λίγο λάδι (1/2 φλιτζ. καφέ) και πολύ λίγο αλάτι να πιει τα υγρά της.
Ξεφλουδίζουμε και τις πιπεριές,τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα κρεμμύδια και τα βράζουμε και αυτά χωριστά από τις ντομάτες,
Κοσκινίζουμε το αλεύρι,το βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη μαζί με τη μαγιά
και ρίχνουμε μέσα τις σάλτσες και τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε πολύ,για να γίνει σκληρό ζυμάρι.
Το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα,το πατάμε για να ξεφουσκώσει,το αφήνουμε άλλη 1 ώρα και το ξαναπατάμε.Μόλις το ξεφουσκώσουμε,το κάνουμε πιτάκια σε μέγεθος όσο το πιάτο από το φλιτζανάκι του ελληνικού.
Το πατάμε με τα χέρια και το βάζουμε πάνω σε σεντόνι να ξεραθεί.
Μετά από 3-4 ώρες τα αλλάζουμε μεριά,ενδιάμεσα πάμε και τα πατάμε,για να μη φουσκώσουν,τα αφήνουμε άλλες 4 ώρες να στεγνώσει το ζυμάρι (όχι να ξεραθεί τελείως), παίρνουμε τα πιτάκια και τα σπάμε στα 4.Μετά από μια ώρα τα αλευρώνουμε,
παίρνουμε χοντρό κόσκινο και τρίβουμε πιέζοντας με το χέρι μας πάνω στα κομμάτια που έχουμε σπάσει.
Παίρνουμε τη λεκάνη με τον τραχανά,τον απλώνουμε σε καθαρό σεντόνι σε μέρος που αερίζεται (όχι ήλιο),τα αφήνουμε 2-3 μέρες,μέχρι να στεγνώσει τελείως.
Για να στεγνώσουν καλά,τα βάζουμε σε ταψιά στους 100 βαθμούς για 10 λεπτά,τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε μεγάλες μαξιλαροθήκες σε μέρος δροσερό και μακριά από τρόφιμα.
syntages apo spiti
0 Σχόλια