Κλασσική συνταγή για παραδοσιακή πικάντικη Αστακομακαρονάδα.
Συνήθως στην Αστακομακαρονάδα δεν χρησιμοποιούμε πολλά υλικά και είμαστε προσεκτικοί γιατί θέλουμε να επικρατεί η γεύση του φρέσκου αστακού.Δεν χρειάζεται να πω, πως τις καλύτερες αστακομακαρονάδες θα τις φάτε στο κατάλληλο παραθαλάσσιο σκηνικό σε κάποιο απο τα αγαπημένα σας μέρη στην Ελλάδα.....:
Υλικά (4 άτομα)
1 - 2 αστακούς ( 1 κιλό περίπου)
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι - Πιπέρι
Γλυκιά Πάπρικα - 1/2
1 κουταλάκι του γλυκού καυτερό μπούκοβο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
2 κούπες τριμμένη ώριμη ντομάτα
6 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
1 πακέτο ζυμαρικά linguini
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Βάζουμε μπόλικο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, αλατίζουμε και το φέρνουμε σε βράση σε δυνατή φωτιά.
Βάζουμε τον αστακό ή τους αστακούς στην κατσαρόλα, πρώτα με το κεφάλι και τους βράζουμε για 10 λεπτά.
Οι αστακοί θα αλλάξουν χρώμα και θα γίνουν κόκκινοι.
Τους αφαιρούμε και τους αφήνουμε σε ενα σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Οταν οι αστακοί κρυώσουν αρκετά, αφαιρούμε τραβώντας το κεφάλι και κόβουμε κατα μήκος στην μέση την ράχη του.
Καθαρίζουμε τα κελύφη απο εντεράκια, κοκκινα συκωτάκια κ λοιπά και κρατάμε το κρέας απο το σώμα του αστακού σε μπολ. Δεν βγάζουμε το κρέας απο τις δαγκάνες.
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο σκεύος σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το λάδι.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την πάπρικα, το μπούκοβο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το σκόρδο.
Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά, να ψηθεί στον πάτο της κατσαρόλας.
Προσθέτουμε το κρασί, ανακατεύουμε να εξατμιστεί το αλκοολ και προσθέτουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα μας για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα κελύφη του αστακού, μαζί με τα φύλλα βασιλικού μέσα στην σάλτσα και αφήνουμε να βγάλουν τις νοστιμιές του.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά.
Αφαιρούμε τον αστακό, αν θέλουμε περνάμε την σάλτσα από τρυπητό (δεν το κάνω και δεν είχα ποτέ θέμα με κελύφη), βράζουμε τα μακαρόνια αρκετά al dente και όταν είναι έτοιμα τα προσθέτουμε μέσα στην σάλτσα.
Επαναφέρουμε τους αστακούς, αφήνουμε να πάρει η αστακομακαρονάδα μια βράση (αν η σάλτσα μας είναι πηχτή, προσθέτουμε και 1/3 της κούπας απο το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια) και σερβίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού και φέτες λεμόνι.
0 Σχόλια