Ο Κώστας Σπανός είναι 101 ετών
Γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου του 1913 και μεγάλωσε στην Ικαρία. Μαζί με ορισμένους συνομήλικους γείτονές του - στο διπλανό σπίτι μένει μια Ικαριώτισσα που έχει γεννηθεί το 1915 - αποτελεί τον λόγο για τον οποίο κάθε τόσο το CNN και άλλα διεθνή δίκτυα επισκέπτονται τον Εύδηλο.
«Οχι, δεν με ενοχλείτε» λέει ενώ αφήνει το φαγητό στην άκρη για να μπει, χωρίς να περιμένει κάποια ερώτηση, κατευθείαν στο νόημα: «Οποιος θέλει να φτάσει σε αυτές τις ηλικίες θα πρέπει να κρατάει το μέτρο. Παντού». Και ποιος δεν θέλει; Η μακροζωία είναι αδιαμφισβήτητα ένα όνειρο και ο άνθρωπος επιδιώκει να παρατείνει τη ζωή του με κάθε τρόπο. Ως ένα σημείο, μάλιστα, το έχει καταφέρει. Το προσδόκιμο ζωής έχει κάνει άλματα σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα και τα θανατηφόρα νοσήματα έχουν περιοριστεί. Αυτό που έχει παρατηρηθεί, όμως, και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι σε κάποιες περιοχές του κόσμου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Και στην Ελλάδα υπάρχει μια τέτοια ξεχωριστή περιοχή.
Επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η Ικαρία, η Σαρδηνία, η Λόμα Λίντα του Μεξικού, η Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και η Οκινάουα της Ιαπωνίας είναι οι περιοχές του πλανήτη με τα υψηλότερα ποσοστά υπερηλίκων - ονομάστηκαν μπλε ζώνες από τους πρώτους που τις εντόπισαν. Οπως έχουν δείξει τα δημογραφικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει περισσότερα από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο. Το σημαντικότερο, μάλιστα, είναι ότι οι γηραιοί κάτοικοι του νησιού διατηρούν παράλληλα και καλή ποιότητα στη ζωή τους. «Τα πρώτα συμπεράσματα προέκυψαν από δημογραφικά στοιχεία που συνέλεξαν αμερικανικά ΜΜΕ» λέει ο επικεφαλής της μελέτης «Ικαρία», καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Χριστόδουλος Στεφανάδης. «Ξεκινήσαμε τη μελέτη "Ικαρία" για να παρατηρήσουμε το φαινόμενο και επιστημονικά. Το ότι υπάρχει στον ελλαδικό χώρο ένα τέτοιο μοντέλο, μια περιοχή δηλαδή που έχει τους μακροβιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, είναι ένας επιδημιολογικός θησαυρός», προσθέτει.
Αρχικά, για τις ανάγκες της μελέτης εξετάστηκαν παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, η ψυχολογία, η διατροφή, η άσκηση, οι ιδιαίτερες συνθήκες ζωής και η ερωτική διάθεση, ενώ πλέον, στο πλαίσιο της μελέτης, η ομάδα καταπιάνεται περισσότερο με τη γενετική προσέγγιση. Διερευνά δηλαδή αν το γενετικό υλικό που έχουν οι Ικαριώτες είναι διαφορετικό από αυτό των υπόλοιπων Ελλήνων - είναι ενδεικτικό ότι και ο παππούς του Κώστα Σπανού πέθανε 100 ετών το 1959 και ως την τελευταία ημέρα δούλευε. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα συγκεκριμένα ποσοστά μακροζωίας παρατηρούνται μόνο στην Ικαρία και όχι στα γειτονικά νησιά. «Η Ικαρία είναι διαχρονικά ένα νησί απομονωμένο, δεν έχει προσμίξεις από άλλους πληθυσμούς του ελλαδικού χώρου και μία γενετική εξήγηση είναι ότι τα ισχυρά γονίδια αναπαράχθηκαν και τα ασθενικά γονίδια εξαφανίστηκαν. Ενα ισχυρό κομμάτι του "μυστικού" κρύβεται εκεί» εξηγεί ο Χριστόδουλος Στεφανάδης.
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια