Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ιός Εμπόλα: παγκόσμιος συναγερμός για τη νόσο


Ιός Εμπόλα: παγκόσμιος συναγερμός για τη νόσο
Τι να προσέξετε μετά τα τελευταία κρούσματα από τον ιό Εμπόλα;
Ο θάνατος ενός 40χρονου Βρετανού στο Μπέμινγχαμ από τον ιό Έμπολα μεγαλώνει τις ανησυχίες των γιατρών για εξάπλωση του ιού παγκοσμίως.
Ο 40χρονος ταξίδεψε από....

την Νιγηρία στην Βρετανία, μέσω Παρισιού και οι γιατροί κάνουν αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν τους συνεπιβάτες τους, που πιθανώς έχουν μολυνθεί από τον άντρα.
Η Βρετανία έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό κα γιατροί και συνοριοφύλακες ελέγχουν τους ταξιδώτες και μη για εμφάνιση των συμπτωμάτων του ιού.
Ο 40χρονος είχε ταξιδέψει στην Λιβερία όπου ο Εμπολα «σαρώνει» και πιθανότατα κόλλησε τον ιό Εμπόλα από την αδερφή του. Ταξίδεψε στη Νιγηρία με δυο πτήσεις. Η πρώτη από τη Μονρόβια στο Λόμε στο Τόνγκο και από εκεί με άλλη πτήση στο Λάγος.
Λόγω της μεγάλης μετακίνησης του 40χρονου, οι ειδικοί φοβούνται ότι σίγουρα έχει μολυνθεί κάποιος και δεν το γνωρίζει γιατί η περίοδος επώασης του ιού είναι 21 ημέρες.
Οι γιατροί κάνουν λόγο για πρωτοφανή εξάπλωση του ιού, που έχει και πλέον επίσημα σπάσει τα σύνορα της Αφρικής και βρίσκεται και στην Ευρώπη.
Ο ιός Εμπολα μεταδίδεται μέσω απευθείας επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων. Ο αιμορραγικός πυρετός που προκαλεί εμφανίζεται με αιμορραγίες, εμετούς και διάρροια. Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 25% μέχρι 90% στον άνθρωπο και δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού.
Τι γίνεται;
Πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με τους ασθενείς του Έμπολα και τα σωματικά υγρά τους, συμβουλεύει ο ΠΟΥ. Μην αγγίζετε τίποτα – όπως κοινόχρηστες πετσέτες – οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί σε δημόσιο χώρο. Οι νοσοκόμοι θα πρέπει να φορούν γάντια και προστατευτικό εξοπλισμό, όπως μάσκες, και να πλένουν τα χέρια τους συχνά.
Ο ΠΟΥ προειδοποιεί επίσης για την κατανάλωση αγρίων ζώων και οποιαδήποτε επαφή με μολυσμένες νυχτερίδες ή μαϊμούδες και πίθηκους. Ιδιαίτερα κάποιες νυχτερίδες που θεωρούνται λιχουδιά στην περιοχή της Γουινέας, όπου η επιδημία ξεκίνησε, πρέπει να αποφεύγονται.
Ο υπουργός Υγείας της Λιβερίας συμβούλευσε τους ανθρώπους να σταματήσουν το σεξ, και να μην κάνουν χειραψίες ή δίνουν φιλιά. Επίσης, να μην αγγίζουν τίποτα που θα μπορούσε να έχει μολυνθεί σε δημόσιο χώρο. Δημοσιογράφος του BBC στην πρωτεύουσα της Λιβερίας Μονρόβια λέει ότι πολλοί εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ φορούν γάντια, ως προληπτικό μέτρο. Η Σενεγάλη έχει κλείσει τα χερσαία σύνορά της με τη Γουινέα.
Τι κάνεις αν κολλήσεις;
Δεν υπάρχουν και πολλά που μπορείς να κάνεις. Δεν υπάρχουν εμβόλια, αν και ορισμένα δοκιμάζονται, μαζί με νέες φαρμακευτικές θεραπείες. Οι ασθενείς συχνά αφυδατώνονται: θα πρέπει να πίνουν διαλύματα που περιέχουν ηλεκτρολύτες ή να λαμβάνουν υγρά ενδοφλέβια.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι αυτή η επιδημία προέρχεται από το πλέον θανατηφόρο και πιο επιθετικό στέλεχος του ιού Εμπόλα, το οποίο σκοτώνει περισσότερο από το 90% των ασθενών. Άλλα στελέχη είναι λιγότερο λοιμογόνα και έχουν ποσοστό επιβίωσης μέχρι 75 %. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ποιοι παράγοντες κάνουν κάποιους ανθρώπους να αναρρώσουν, ενώ άλλοι υποκύπτουν.
Συμβουλές για ταξιδιώτες που φτάνουν στη Γουινέα ή τη Λιβερία
Ο κίνδυνος να εκτεθείτε στον ιό Έμπολα είναι εξαιρετικά χαμηλός. Μπορείτε να εξουδετερώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης λαμβάνοντας τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
αποφύγετε την άμεση επαφή με το αίμα ή τα σωματικά υγρά ασθενούς ή ατόμου που έχει
αποβιώσει, καθώς και με αντικείμενα που μπορεί να έχουν μολυνθεί·
αποφύγετε την απευθείας επαφή με άγρια ζώα και την κατανάλωση κρέατος θηραμάτων·
αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις
Συμβουλές για ταξιδιώτες που φεύγουν από τη Γουινέα ή τη Λιβερία
Ο κίνδυνος να έχετε εκτεθεί στον ιό Έμπολα είναι εξαιρετικά χαμηλός. Ωστόσο:
Σε περίπτωση που εμφανίσετε πυρετό, ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης, διάρροια ή άλλα σοβαρά συμπτώματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες μετά την αναχώρησή σας από μια τροπική περιοχή, πρέπει:
Να ζητήσετε αμέσως ιατρική περίθαλψη αναφέροντας το ιστορικό των ταξιδιών σας, καθώς
τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε ασθένεια όπως η ελονοσία, η οποία απαιτεί άμεση
διάγνωση και θεραπεία.
Σε περίπτωση που έχετε εκτεθεί άμεσα σε σωματικά υγρά νεκρού ή ζωντανού ατόμου ή ζώου, καθώς και αν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις που ασθενείς που έχουν αναρρώσει, πρέπει:
Να ζητήσετε αμέσως ιατρική περίθαλψη αναφέροντας το ιστορικό των ταξιδιών σας.
Να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τη μονάδα ιατρικής περίθαλψης προτού πάτε εκεί,
προκειμένου να δώσετε τη δυνατότητα στο νοσηλευτικό προσωπικό να χρησιμοποιήσει κατάλληλη
προστασία κατά την εισαγωγή σας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια