Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Θα παγώνουν ετοιμοθάνατους ασθενείς

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ετοιμάζονται να αλλάξουν τον ορισμό του νεκρού, καθώς σε λίγες μέρες αρχίζουν την πρώτη μελέτη σε ανθρώπους με μια τεχνική που αποκαλείται «αναστολή ζωτικών λειτουργιών».
Οι γιατροί από το Νοσοκομείο Presbyterian του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ θα πάρουν....

10 ετοιμοθάνατους ανθρώπους με βαριά τραύματα από μαχαίρι και πυροβολισμούς, οι οποίοι δεν θα μπορούν να αναταχθούν με τους συμβατικούς τρόπους, και θα τους φέρουν σε μία κατάσταση ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, αφαιρώντας όλο το αίμα τους.

Το αίμα τους θα αντικατασταθεί με ένα παγωμένο διάλυμα φυσιολογικού ορού, το οποίο:

* Θα παγώσει το σώμα τους (η σωματική θερμοκρασία τους θα μειωθεί πολύ γρήγορα στους 10 βαθμούς Κελσίου)

* Θα επιβραδύνει τις ζωτικές λειτουργίες τους (σχεδόν θα σταματήσει κάθε κυτταρική δραστηριότητα, πλην της επιβίωσης)

* Θα καθυστερήσει το θάνατό τους από την μαζική απώλεια αίματος.

Όλ’ αυτά θα γίνουν για να κερδίσουν οι γιατροί χρόνο και να μπορέσουν να τους χειρουργήσουν.
Η ιατρική ομάδα που θα επιχειρήσει το πρωτοφανές εγχείρημα, βρίσκεται ήδη σε αναμονή στο νοσοκομείο, περιμένοντας τους κατάλληλους ασθενείς.
Επειδή αυτοί δεν θα μπορούν εκείνη την ώρα να δώσουν την συναίνεσή τους για να υποβληθούν στην ριψοκίνδυνη επέμβαση, γίνεται εδώ και καιρό μεγάλη εκστρατεία, με τους κατοίκους που διαφωνούν με τη μέθοδο να προμηθεύονται ένα ειδικό βραχιολάκι.

«Θα αναστείλουμε τη ζωή για να σώσουμε τους ασθενείς μας», δήλωσε ο χειρουργός δρ Σάμιουελ Τίσερμαν, που θα ηγηθεί του όλου εγχειρήματος.
Και εξήγησε πως μπορεί η μέθοδος να θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας τρόπος επείγουσας συντήρησης των ασθενών για να μην πεθάνουν και στη συνέχεια να αναταχθούν.
Η τεχνική δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε χοίρους το 2000. Η καρδιά των χοίρων συνήθως άρχιζε να κτυπά πάλι μόνη της, όταν επιστρεφόταν το αίμα στο σώμα, αν και σε μερικές περιπτώσεις χρειάστηκε ηλεκτρική διέγερση (απινίδωση).
Πάντως η μέθοδος έχει και περιορισμούς, με τον κυριότερο ότι η κατάσταση της ψύξης δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των τεσσάρων ωρών.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η μείωση της σωματικής θερμοκρασίας σε βαριά τραυματισμένους ανθρώπους μπορεί να τους βοηθήσει. Όταν το σώμα έχει την φυσιολογική θερμοκρασία, τα κύτταρα χρειάζονται τεράστια παροχή οξυγόνου για να διατηρηθούν στη ζωή και έτσι αν σταματήσει η καρδιά, ο ασθενής πεθαίνει.

Όταν, όμως, η σωματική θερμοκρασία μειώνεται σημαντικά, οι ανάγκες σε οξυγόνο ελαττώνονται ραγδαία και έτσι οι γιατροί κερδίζουν χρόνο για να σώσουν τον ασθενή.
Το όλο εγχείρημα θυμίζει έντονα ό,τι συνέβη στον Χανκ Σόλο, στην κινηματογραφική ταινία «Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται» της τριλογίας Star Wars, ο οποίος καταψύχθηκε με αναστολή των ζωτικών λειτουργιών του για να τηλεμεταφερθεί. Τώρα, οι γιατροί θα δοκιμάσουν το ίδιο και στην αληθινή ζωή.
-

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια