.
Η Αλόννησος έχει παράδοση στις πίτες.Το πουγκί ή πγκι Αλοννήσου γίνεται με άγρια χόρτα και ψήνεται στο τζάκι πάνω σε ένα ρηχό ταψί, το λεγόμενο σινί.
Μπορούμε όμως να την ψήσουμε και σε αντικολλητικό τηγάνι.
Για 4 Πουγκιά (Πγκια) Αλοννήσου, λοιπόν, θα χρειαστούμε:
Για τα φύλλα
* 1 ποτήρι του νερού αλεύρι μαλακό
* Λίγο νερό,
* Αλάτι
* 1 κουτάλι σούπας λάδι
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, το νερό τελευταίο και λίγο-λίγο μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και μαλακή (να την πλάθεις και να μην κολλάει στα χέρια).
Την αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστεί και μετά ανοίγουμε 4 φύλλα διαμέτρου περίπου 25εκ.
Για τη γέμιση
* 1 κιλό διάφορα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, παπαρούνες, καυκαλίθρες κ.λ.π.)
* 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 1 πράσο
* 1/4 ματσάκι άνηθο
* Λίγο μαϊντανό * 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
Ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά τα αλατίζουμε, ρίχνουμε το λάδι και τα ανακατεύουμε.
Απλώνουμε το 1/4 των χορταρικών σε ένα φύλλο, το διπλώνουμε στα δύο και κλείνουμε γύρω-γύρω διπλώνοντας τις άκρες.
Το ίδιο κάνουμε και για τα υπόλοιπα φύλλα.
Τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, όταν ροδίσει το πουγκί από την μια πλευρά το γυρίζουμε και από την άλλη.
-
0 Σχόλια