Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Καλύτερα αποτελέσματα έχουν οι γρήγορες δίαιτες

Όταν ένα άτομα ακολουθεί μία δίαιτα ταχείας απώλειας βάρους, έχει περισσότερες πιθανότητες να μην επαναπροσλάβει τα κιλά.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος, αλλά θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη δίαιτα. Πετυχημένη απώλεια κιλών για παχύσαρκους ορίζεται η μείωση κατά 10%.
Η εικόνα ακόμα δεν είναι σαφής σχετικά με το εάν η αργή ή γρήγορη αρχική απώλεια κιλών είναι η καλύτερη μέθοδος μακροπρόθεσμα.
Στη νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Lisa Nackers του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, στο «μικροσκόπιο» μπήκαν 262 μεσήλικες παχύσαρκες που είχαν λάβει μέρος σε εξάμηνο πρόγραμμα απώλειας βάρους.
Οι συμμετέχουσες ενθαρρύνθηκαν να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων και να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους με στόχο να επιτύχουν μέση απώλεια βάρους μισό κιλό την εβδομάδα για 6 μήνες.
Τον πρώτο μήνα της έρευνας οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι ορισμένες από τις γυναίκες έχασαν βάρος γρήγορα, άλλες έχασαν σταδιακά και άλλες άργησαν να χάσουν βάρος.
Οι γυναίκες που ανήκαν στην ομάδα γρήγορης απώλειας έχασαν 0,68 κιλά την εβδομάδα.
Όσες ανήκαν στην ομάδα μέτριας απώλειας έχασαν μεταξύ 0,23 και 0,68 κιλών και οι γυναίκες που έχαναν κιλά με αργό ρυθμό έχασαν λιγότερο από 0,23 κιλά.
Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν την απώλεια βάρους στους 6 και 18 μήνες, καθώς και ενδεχόμενη αύξηση βάρους στο τέλος του έτους.
Όσες ανήκαν στην ομάδα γρήγορης απώλειας βάρους έχασαν περισσότερο βάρος γενικά, διατήρησαν το νέο βάρος για μεγαλύτερο διάστημα και είχαν λιγότερες πιθανότητες επαναπρόσληψης κιλών, σε σχέση με τις γυναίκες που αδυνάτισαν σταδιακά.
Στο τέλος του εξαμήνου, γυναίκες στην ομάδα γρήγορης απώλειας κιλών έχασαν περίπου 13,5 κιλά, ενώ οι γυναίκες που αδυνάτιζαν με μέτριους ρυθμούς έχασαν 8,9 κιλά και οι γυναίκες της αργής ομάδας 5,1 κιλά.
Γυναίκες που ανήκαν στην ομάδα γρήγορης απώλειας είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν κλινικά σημαντική απώλεια 10% στους 18 μήνες σε σχέση με την ομάδα αργής απώλειας βάρους.
Όσες ανήκαν στην ομάδα μέτριου ρυθμού απώλειας είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να πετύχουν το στόχο σε σχέση με την ομάδα γυναικών που έχαναν με αργό ρυθμό.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα παρέχει περαιτέρω ενδείξεις ότι η απώλεια βάρους με γρήγορο αρχικό ρυθμό οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια μακροπρόθεσμα, δεν οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία επαναπρόσληψης κιλών και σχετίζεται με μεγαλύτερες απώλειες κιλών και γενικά μακροπρόθεσμη επιτυχία στον έλεγχο του βάρους.
Εντούτοις, προηγούμενες έρευνες κατέδειξαν ότι γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία και οι ειδικοί προτείνουν τη συμβολή ειδικού, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στην υγεία.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Behavioral Medicine.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια