Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η ζήλεια όντως μας τυφλώνει

Την έκφραση «τον τύφλωσε η ζήλεια του» σίγουρα την έχετε ακούσει.
Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι δεν αποτελεί ποιητική περιγραφή ενός ακραίου συναισθήματος, αλλά κάτι που στ' αλήθεια συμβαίνει.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ....

στις ΗΠΑ, ζήτησαν από ετεροφυλόφιλα ζευγάρια να καθήσουν σε γειτονικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να ασχοληθούν με κάπως διαφορετικές δραστηριότητες.
Από τις γυναίκες ζητήθηκε να αναζητήσουν βραδέως εναλλασσόμενες εικόνες τοπίων μεταξύ ταχέως εμφανιζόμενων τρομακτικών ή εκνευριστικών φωτογραφιών, καθώς και να εστιάζουν την προσοχή τους στα τοπία προσπαθώντας να αγνοήσουν τις άλλες εικόνες.
Την ίδια στιγμή, οι άνδρες έπρεπε να βαθμολογούν την ομορφιά τοπίων που εμφανίζονταν στις δικές τους οθόνες. Λίγη ώρα έπειτα από την έναρξη του πειράματος, ένας ερευνητής ανακοίνωσε σε άνδρες και γυναίκες πως οι άνδρες έπρεπε πλέον να βαθμολογήσουν μια νέα σειρά από εικόνες, οι οποίες απεικόνιζαν μία όμορφη γυναίκα.
Οσο μεγαλύτερη ζήλεια ένιωσαν από αυτή την αλλαγή οι γυναίκες, τόσο πιο πολύ άρχισε να αποσπάται η προσοχή τους από τις τρομακτικές και τις εκνευριστικές φωτογραφίες _ και ορισμένες έφτασαν στο σημείο να μη βλέπουν καν τις φωτογραφίες των τοπίων στις οποίες θα έπρεπε να είναι επικεντρωμένη η προσοχή τους.
Οπως γράφουν στο τεύχος Απριλίου της Επιθεώρησης «Emotion» οι καθηγητές Ψυχολογίας στο Ντέλαγουερ δρες Στίβεν Μοστ και Ζαν-Φιλίπ Λόρενς, είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι η ψυχική και η σωματική κατάσταση μπορεί να επηρεαστούν από τα συναισθήματά μας που σχετίζονται με τις κοινωνικές σχέσεις μας.
Ωστόσο, η νέα μελέτη δείχνει ξεκάθαρα πως τα κοινωνικά συναισθήματα μπορεί στην κυριολεξία να επηρεάσουν την όρασή μας.
Αν και το πείραμα της ζήλειας έγινε κατ' ουσίαν στις γυναίκες, οι επιστήμονες πιστεύουν πως το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες, οι οποίοι είθισται να διαπράττουν και τα πιο πολλά εγκλήματα πάθους. Για να βεβαιωθούν όμως έχουν προγραμματίσει νέα πειράματα, στα οποία θα γίνει το αντίστροφο απ' ό,τι στην παρούσα μελέτη.
.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια