Εκτός από άλειμμα στο ψωμί,
μπορείτε να τις απολαύσετε και με γιαούρτι, με παγωτό
ή να τις χρησιμοποιήσετε ως γέμιση ή γλάσο σε κέικ.:
Μαρμελάδα κορόμηλο
Μαρμελάδα Μούσμουλο
Η μαρμελάδα μούσμουλο γίνεται γλυκόξινη και θα την λατρέψουν όσοι δεν αγαπούν τις πολύ γλυκιές μαρμελάδες. Η καλύτερη εποχή για να φτιάξουμε μαρμελάδα μούσμουλο είναι τον τον Ιούνιο, όταν πλέον τα μούσμουλα έχουν ωριμάσει και μπορούν να καθαριστούν εύκολα. Με μουσμουλιές στον κήπο μας δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε να δοκιμάσουμε κι αυτή την μαρμελάδα. Έχει λίγο κόπο στο καθάρισμα αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.Υλικά
1 κιλό μούσμουλα (χωρίς κουκούτσια)
1 κιλό ζάχαρη
2 κλωναράκια αρμπαρόριζα
2 φύλλα φρέσκια μέντα
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μούσμουλα.
Με το χέρι μας ξεφλουδίζουμε το μούσμουλο και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Όταν είναι ώριμα η φλούδα τους βγαίνει πολύ εύκολα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μούσμουλα και με ένα μπλεντεράκι τα πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα κλωναράκια αρμπαρόριζας και τα φύλλα μέντας.
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 30 λεπτά περίπου.
Κατά διαστήματα ανακατεύουμε την μαρμελάδα με μια ξύλινη κουτάλα.
Παρατηρούμε ότι στην επιφάνεια θα αρχίσει να σχηματίζεται αφρός και με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό.
Μόλις αφαιρέσουμε και τον τελευταίο αφρό, δοκιμάζουμε την μαρμελάδα μας αν έχει δέσει και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε και αφαιρούμε την μαρμελάδα απο την φωτιά.
Μόλις κρυώσει η μαρμελάδα τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Μαρμελάδα βερίκοκο
Από το Στέλιο ΠαρλιάροΠροετοιμασία: 40΄- 45΄, Αναμονή: 1 βράδυ
Υλικά ((για 1½ κιλό):
1 κιλό βερίκοκα, χωρίς τα κουκούτσια, κομμένα στα δύο
800 γρ. ζάχαρη
20 αμύγδαλα λευκά
Διαδικασία:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα βερίκοκα και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για ένα βράδυ στο ψυγείο. Την επομένη, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 - 160° C.
Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε το μείγμα βερίκοκων - ζάχαρης σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσουν.
Ελέγχουμε με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής και μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 105°C, κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Λίγο πριν δέσει καλά η μαρμελάδα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ακόμα ζεστά με τη ζεστή μαρμελάδα και τα κλείνουμε αμέσως με το καπάκι.
Αναποδογυρίζουμε τα βάζα και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει καλά η μαρμελάδα.
ΕΔΕΣΕ Η ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ;
Εάν δεν διαθέτουμε θερμόμετρο, κάνουμε το εξής κόλπο: βάζουμε 1 κουταλιά από τη μαρμελάδα σε ένα πιάτο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και με το δάχτυλό μας χαράζουμε μία γραμμή.
Εάν η γραμμή μείνει σταθερή και δεν κλείσει, η μαρμελάδα είναι έτοιμη, διαφορετικά συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγη ώρα ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε.
Λικέρ βερίκοκο
Κουκούτσια βερίκοκου
Mαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη
Μπορεί να μην έχει διάρκεια ζωής όσο η κανονική μαρμελάδα έχει σίγουρα, όμως, λιγότερες θερμίδες και είναι πολύ πολύ γευστική.Υλικά
700 γραμμάρια φράουλες (δεν χρειάζεται να είναι τέλειες)
2 κουταλιές της σούπας χυμός μήλου
1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
Κρύο νερό, αν χρειαστεί
Εκτέλεση
1.Κόψτε τις φράουλες και βάλτε τες σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το χυμό μήλο και το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε μαγειρεύοντας σε χαμηλή φωτιά.
2. Πολτοποιήστε με μια ξύλινη κουτάλα τις φράουλές σας μέχρι να έχετε ένα μείγμα λείο και πυκνό.
3. Παρακολουθήστε μόνο να μην καίγεται η μαρμελάδα σας και αν το μείγμα σας μοιάζει πολύ πηχτό προσθέστε κρύο νερό (κρατήστε όμως την ποσότητα νερού που προσθέτετε στην ελάχιστη δυνατή).
4. Χύστε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και αποθηκεύστε στο ψυγείο για έως και 2 εβδομάδες.
Μαρμελάδα φράουλα
Υλικά:500 γρ. φράουλες
250 γρ. ζάχαρη
1 κλωνάρι βανίλιας
Διαδικασία:
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τις φράουλες καθαρισμένες (ολόκληρες αν είναι μικρές ή στα δύο αν είναι μεγάλες) με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε απαλά.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα περίπου.
Βάζουμε το περιεχόμενο του μπολ σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το κλωνάρι βανίλιας σχισμένο κάθετα στη μέση και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς το σιρόπι. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.
Σαρλότ με φράουλες
Daiquiri Φράουλα
Γρανίτα με φράουλες
Φράουλα, γλυκό του κουταλιού
Ροζ ριζότο με φράουλες
ΦΡΑΟΥΛΕΣ
Μαρμελάδα Φραγκόσυκο
Υλικά:1 πορτοκάλι μεσαίου
3 φραγκόσυκα
1 / 2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
Διαδικασία:
Αφαιρούμε τη φλούδα του πορτοκαλιού και κρατάμε τη σάρκα του.
Κόβουμε τη φλούδα σε λεπτά στικς.
Τα σκεπάζουμε με νερό και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Στεγνώνουμε τα στικς βάζουμε νέο νερό και ξαναβράζουμε για άλλα 5 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Στεγνώνουμε για δεύτερη φορά.
Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι νερό και βράζουμε ακόμη 5 λεπτά.
Αυτή τη φορά δε στεγνώνουμε.
Παίρνουμε τη σάρκα του πορτοκαλιού αφαιρούμε τις ίνες και τη μεμβράνη και κόβουμε σε κυβάκια.
Ξεφλουδίζουμε τα φραγκόσυκα και αφαιρούμε τα σπόρια τους. (μπορούμε να τα φάμε όταν το φρούτο είναι ωμό αλλά όταν μαγειρευτεί δεν έχει ωραία γεύση).
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη σάρκα του πορτοκαλιού, τα φραγκόσυκα πολτοποιημένα , το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να δέσει.
Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και σφραγίζουμε.
Έχει μια εξαιρετική και ασυνήθιστη γεύση.
Μαρµελάδα µήλο
Υλικά συνταγής:1 κιλό μήλα
ζάχαρη
1/2 λεμόνι (χυμός)
1 ξυλάκι κανέλα
Εκτέλεση:
1. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη. Στύβουμε από πάνω λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Μετράμε τα τρίμματα του μήλου με ένα φλιτζάνι και χρησιμοποιούμε ίση ποσότητα ζάχαρης.
2. Βάζουμε το μήλο, τη ζάχαρη και την κανέλα σε κατσαρόλα και σιγοβράζουμε έως ότου δέσει η μαρμελάδα. Προς το τέλος του βρασμού στύβουμε μισό λεμόνι. Η μαρμελάδα είναι ιδανική για πάστα φλώρα, αλλά και για το πρωινό σας με βούτυρο στο ψωμί.
Μαρμελάδα ροδάκινο
Τι χρειαζόμαστε:1200 γρ. ροδάκινα καθαρισμένα
900 γρ. ζάχαρη
χυμό από ένα πορτοκάλι
Λίγες σταγόνες λεμόνι
Πώς το κάνουμε:
1) Βάζουμε στο multi τα ροδάκινα και τα αλέθουμε, να γίνουν μικρά κομματάκια.
2) Σε μία κατσαρολίτσα βάζουμε τα ροδάκινα, τη ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού.
3) Τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνουμε την ένταση και σιγοβράζουμε περίπου για κανα εικοσάλεπτο (κάνουμε το τέστ με το πιατάκι) που και που ανακατέβουμε για να μην κολλήσει.
4) Τέλος προσθέτουμε και τις σταγόνες του λεμονιού, όταν κρυώσει την βάζουμε σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.
0 Σχόλια