Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ρύζι - Rice 🍙🍚⽶🍙🍚 συνταγές - recipes

Ρύζι / Rice συνταγές / recipes

Το ρύζι είναι δημητριακό φυτό, το πλέον διαδεδομένο στο κόσμο.
Περισσότερα από 12.000 είδη είναι γνωστά σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά στη γέννησή του υπάρχουν πολλές ιστορίες:
Μια φορά κι ένα καιρό υπήρχε μία κοπελίτσα που την έλεγαν Ρέτνα.
Ήταν Ινδή και ήταν, επίσης, πολύ όμορφη.
Ο Θεός Σίβα την ερωτεύθηκε και θέλησε να την παντρευτεί.

Για γαμήλιο δώρο η Ρέτνα ζήτησε από τον Θεό να βοηθήσει τους πεινασμένους συμπατριώτες της, δίνοντάς τους μία τροφή την οποία δεν θα βαριόντουσαν ποτέ.
Ο Σίβα είπε ναι, αλλά δεν κράτησε την υπόσχεση.
Αλλά η Ρέτνα επέμενε και έτσι ο Σίβα την πήρε με το ζόρι.
Ατιμασμένη και κοροϊδευμένη, η κοπέλα ρίχτηκε στον ιερό ποταμό Γάγγη.
Ρύζι / Rice 🍙🍚⽶🍙🍚 συνταγές / recipes
Και η ψυχή της μεταμορφώθηκε σε ένα φυτό με λευκό-χρυσά σπυριά : το ρύζι.
Έτσι και ο Σίβα “έφαγε” καλά και, κυρίως οι συμπατριώτες της Ρετνα, οι Ινδοί, που από τότε είχαν με τι να τραφούν.
Αλλά και για τους Κινέζους το ρύζι γεννήθηκε από την απογοήτευση ενός Θεού. Το Καλό Πνεύμα, ανίκανο να χορτάσει τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια ενός φοβερού λιμού, ξερίζωσε τα δόντια του και τα πέταξε στον άνεμο: τα δόντια του έπεσαν στη γη και μεταμορφώθηκαν σε εκατομμύρια σπυριά ρυζιού.

Από ετυμολογικής άποψης, υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η προέλευση της λέξης ρύζι σε όλες τις σύγχρονες γλώσσες είναι ο όρος “όρυζα”, λέξη καθαρά ελληνική. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι και το “όρυζα” προέρχεται από την Όριζα ή Όρισσα, πόλη στην ανατολική ακτή της Ινδίας, στον κόλπο της Βεγγάζης, πόλη πλούσια σε υγρά εδάφη και λίμνες στις οποίες καλλιεργούν ρύζι. Η μήπως η Όριζα είναι που πήρε το όνομά της από τη όρυζα ;
Στις ρίζες της όρυζας μπαίνουν και η Ιάβα και η Καμπότζη, Ανασκαφές κατά μήκος του ποταμού Μεκόνγκ έφεραν στο φως δοχεία γεμάτα με σπυριά ρυζιού που πάνε πίσω στο χρόνο έξι χιλιάδες χρόνια π.Χ.

Καστανό, µπασµάτι, καρολίνα, αρωµατικό, parboiled, αναποφλοίωτο, λευκό, καστανό, μακρύκοκκο, μεσόκοκκο, μπασμάτι, risotto, άγριο...
αποτελούν μερικές μόνο από τις πιο γνωστές ποικιλίες ρυζιού.
Και ο κατάλογος συνεχίζεται, µια και οι ποικιλίες του ρυζιού, που είναι µια από τις πιο βασικές τροφές του ανθρώπου, είναι πολλές και απολαυστικές.
Ρύζι / Rice 🍙🍚⽶🍙🍚 συνταγές / recipes
Λευκό
Η διαφορά µεταξύ του καστανού και του λευκού ρυζιού δεν είναι µόνο το χρώµα. Έχετε υπόψη ότι η άλεση και το γυάλισµα του ρυζιού φτάνει να καταστρέψει το 67% της βιταµίνης Β3, το 80% της Β1, το 50% του µαγγανίου, το 60% του σιδήρου και το 90% της Β6, ενώ αφαιρεί σχεδόν το σύνολο των φυτικών ινών. Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι το
καστανό ρύζι υπερτερεί. ∆εν πρέπει όµως να παραβλέψουµε ότι το λευκό είναι πιο εύληπτο και για αρκετούς πιο γευστικό. Επίσης ενδείκνυται σε περιπτώσεις γαστρεντερικών διαταραχών, µια και είναι πιο ελαφρύ λόγω της χαµηλής του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
Ρύζι / Rice 🍙🍚⽶🍙🍚 συνταγές / recipes
Καστανό
Το ρύζι, όπως παράγεται από τη φύση, έχει αρκετές στιβάδες µέχρι να φτάσουµε στον κόκκο της δηµοφιλούς λευκής εκδοχής του. Ωστόσο πρέπει να ξέρετε ότι για την παραγωγή του καστανού ρυζιού αφαιρείται µόνο η εξωτερική στιβάδα, µε αποτέλεσµα να προκαλείται η µικρότερη δυνατή απώλεια θρεπτικών συστατικών. Επίσης, αντίθετα µε το λευκό, το καστανό ρύζι έχει το πίτουρο και το φύτρο του, στα οποία υπάρχουν σηµαντικές ποσότητες βιταµινών του συµπλέγµατος Β, ενώ αποτελεί και µια εξαιρετική πηγή µαγνησίου, µαγγανίου και σεληνίου. Παράλληλα όµως είναι και πλούσιο σε φυτικές ίνες που συµβάλλουν στην προστασία του γαστρεντερικού συστήµατος. Χάρη στα παραπάνω συµβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους και της χοληστερόλης, ενώ εξυπηρετεί την πιο εύρυθµη παραγωγή ενέργειας ενισχύοντας το µεταβολισµό. Τέλος, µελέτες αποδεικνύουν ότι η χρήση του καστανού ρυζιού (και γενικότερα των δηµητριακών ολικής άλεσης) στο πλαίσιο µιας υγιεινής διατροφής µπορεί να συµβάλει στην πρόληψη του διαβήτη και του µεταβολικού συνδρόµου.
Ρύζι / Rice 🍙🍚⽶🍙🍚 συνταγές / recipes
Βρείτε στην αγορά
Το ρύζι κυκλοφορεί σε πάρα πολλούς τύπους, που καλύπτουν όλα τα γευστικά γούστα και όλες τις ανάγκες της µαγειρικής σας. Έτσι µπορείτε να βρείτε γλασέ και καρολίνα ιδανικά για σούπες και γεµιστά, αρµπόριο για ριζότο, parboiled ή bonnet για χιονάτο σπυρωτό πιλάφι αλλά και µπασµάτι και αρωµατικό για µυρωδάτο αποτέλεσµα κ.λπ.

Οι Τύποι του Ρυζιού - Οι Χρήσεις και Προελεύσεις τους
Το ρύζι είναι ένα από τα πιο εύπλαστα μαγειρικά υλικά στον κόσμο.
Οι διάφοροι τύποι των ρυζιών, Ελληνικής παραγωγής ή Εισαγόμενα, είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τον τρόπο χρήσης του προιόντος και είναι οι παρακάτω:
  • Ρύζι Γλασσέ μεσόσπερμο: Ελληνικής Παραγωγής , καλλιεργείται στα Δέλτα Αχελώου και Σπερχειού κυρίως, καθώς και σε περιοχές της Κ. Μακεδονίας.
    Ιδανικό για Σούπες, Ρυζόγαλο, διαφορά γλυκά, αλλά και για Σούσι.
  • Ρύζι Μπλού Ροζ μεσόσπερμο: Ελληνικής Παραγωγής, καλλιεργείται στα Δέλτα Αχελώου και Σπερχειού κυρίως, καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
    Ιδανικό για Γεμιστά
  • Ρύζι Καρολίνα μεσόσπερμο: Ελληνικής Παραγωγής, καλλιεργείται κυρίως στο Νομό Σερρών, στις παρόχθιες περιοχές και στο Δέλτα του ποταμού Στρυμώνα
    Ιδανικό για Ελληνικό ριζότο (ρύζι με κρέας στο φούρνο,γαμοπίλαφο κ.α.)
  • Ρύζι Νυχάκι μακρύσπερμο: Ελληνικής Παραγωγής, καλλιεργείται κυρίως στα Δέλτα και στις παρόχθιες περιοχές των μεγάλων ποταμών της Κεντρικής Μακεδονίας, Αξιό, Λουδία, Αλιάκμονα και Γαλλικό ποταμό.
    Ιδανικό για πιλάφι.
  • Ρύζι Parboiled (προβρασμένο) μακρύσπερμο: Ελληνικής Παραγωγής, καλλιεργείται κυρίως στα Δέλτα και στις παρόχθιες περιοχές των μεγάλων ποταμών της Κεντρικής Μακεδονίας, Αξιό, Λουδία, Αλιάκμονα και Γαλλικό ποταμό. Είναι προβρασμένο και παίρνει ένα υποκίτρινο χρώμα από τον εξωτερικό,σκληρό φλοιό του ρυζιού, ο οποίος στη συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας απομακρύνεται.
    Ιδανικό για σπυρωτό πιλάφι και σαλάτες.
  • Ρύζι μερικώς Αναποφλοίωτο (Brown/Kαστανό): Ελληνικής Παραγωγής, καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ανάλογα και με την κοκκομετρία του.Διατηρεί τον εσωτερικό του φλοιό, πλούσιο σε φυτικές ίνες.
    Ιδανικό για φυσική διατροφή και δίαιτες.
  • Ρύζι Basmati μακρύσπερμο: Φυσικά αρωματικό ρύζι, καλλιεργείται στις
    Παραποτάμιες περιοχές των ποταμών που πηγάζουν από τα Ιμαλάια και βρίσκονται στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν. Παίρνει το φυσικό του άρωμα από τα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους της ευρύτερης περιοχής.
    Ιδανικό για πιλάφι και εξωτικές γεύσεις.
  • Ρύζι Jasmine μακρύσπερμο: Φυσικά αρωματικό ρύζι, καλλιεργείται στα υψίπεδα της Ταυλάνδης,σε ειδικά διαμορφωμένες «πεζούλες». Παίρνει το φυσικό του άρωμα από τα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους της συγκεκριμένης περιοχής που καλλιεργείται.
    Ιδανικό για πιλάφι, ρύζι ατμού και εξωτικές γεύσεις.
  • Ρύζια Arborio/Carnaroli μεσόσπερμα: Ιταλικής προέλευσης, καλλιεργούνται στις παραποτάμιες περιοχές του ποταμού Πάδου της Βορείου Ιταλίας. Εχουν μεγάλο και πλατύ κόκκο, με το Carnaroli ακόμα μεγαλύτερο σε μέγεθος και προσφέρουν το επιθυμητό κρεμώδες αποτέλεσμα.
    Ιδανικά για κλασσικό ιταλικό ριζότο.
  • Ρύζι Αγριο: Είναι ένα υδρόφιλο φυτό που καλλιεργείται σε παραλίμνιες περιοχές της Βορείου Αμερικής. Γνωστό και ως Indian Rice αποτέλεσε το βασικό συστατικό διατροφής Ινδιάνων των περιοχών αυτών. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και συνδυάζεται σε ανάμιξη με το Ελληνικό ρύζι Parboiled.
    Ιδανικό για κυνήγι, θαλασσινά και σαν γαρνιτούρα σε επίσημα γεύματα.
Ρυζοσαλάτες εδώ

Ριζότο με παντζάρι ΕΔΩ
Ριζότο με μανιτάρια νηστίσιμο ΕΔΩ
Ριζότο με γαρίδες ΕΔΩ

Κάνε το βαρετό σου ρύζι πεντανόστιμο! εδώ
Kινέζικο τηγανιτό ρύζι εδώ

Γλυκό με ρύζι ΕΔΩ

Ρύζι με σταφίδες και μέλι εδώ

Γιαπωνέζικο τηγανητό ρύζι εδώ

Πολύχρωμο λαχανόρυζο εδώ

Σπανακόρυζο εδώ

Ρυζόγαλο με κρόκο Κοζάνης εδώ
Ρυζόγαλο με σοκολάτα εδώ
Ρυζόγαλο φούρνου εδώ

Indian Pudding Kheer Ινδική πουτίγκα ρυζιού

Λαχανοντολμάς «τούρτα», με κιμά και ρύζι στη χύτρα εδώ

Φακόρυζο εδώ

Σουτζουκάκια σμυρνέικα φούρνου εδώ

Ρύζι μπασμάτι με κοτόπουλο, φλούδες πορτοκαλιού, αμύγδαλο και ρόδι εδώ

Πιλάφι με κιμά εδώ
Πιλάφι φούρνου τυλιχτό ΕΔΩ
Ατζέμ πιλάφι εδώ
Ανατολίτικο τας κεμπάπ με ατζέμ πιλάφι εδώ

Αγκινάρες γεμιστές με ρύζι εδώ

Μυδοπίλαφο από την Πόλη εδώ

Μεξικάνικο ρύζι αυθεντικό ΕΔΩ

Τηγανίτες ρυζιού εδώ
Μπιφτέκια από ρύζι και λαχανικά εδώ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ με ΚΟΚΚΙΝΟ ΡΥΖΙ εδώ
Κοτοσαλάτα με Ρύζι εδώ

Γιουβέτσι στο τηγάνι ΕΔΩ

Παέγια Ισπανίας εδώ

Πρασόρυζο ΕΔΩ

Συνταγές Ομορφιάς με …ρύζι εδώ

Πέντε διαφορετικές χρήσεις του ρυζιού εδώ

Δίαιτα με ρύζι εδώ

Το ξαναζεσταμένο ρύζι, κίνδυνος δηλητηρίασης εδώ

Το άσπρο ρύζι βλάπτει εδώ

Πώς μαγειρεύουμε το ρύζι για να φύγει το αρσενικό εδώ

Δημιουργικά σχέδια ΦΑΓΗΤΟΥ ΕΔΩ

Αρωματικό πιλάφι με ξηρούς καρπούς εδώ

Τέχνη από ρύζι εδώ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια