Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το μαγειρικό πρόγραμμα για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Το μαγειρικό πρόγραμμα για τη Μεγάλη Εβδομάδα
*  Μεγάλη Δευτέρα.
Σήμερα μπορείτε να πλάσετε και να ψήσετε τα Πασχαλινά κουλουράκια σας.
Δράξτε την ευκαιρία για να περάσετε λίγες ώρες δημιουργικής απασχόλησης με τα παιδιά και το σύζυγο.
Εάν θέλετε καλέστε όλη την παρέα των μικρών φίλων και διασκεδάστε το μαζί τους!
Μην ξεχνάτε πως ακόμη κι αν τα κουλουράκια που θα φτιάξουν τα παιδιά δεν είναι τόσο τέλεια,  χαρά τους θα είναι πολύ μεγάλη και θα παινεύονται για το κατόρθωμά τους.
Δωρίστε τα λοιπόν στη γιαγιά, στον παππού, στο νονό και στη νονά.

* Μεγάλη Τρίτη.
Ζυμώστε τα τσουρέκια σας. Πρωτοτυπήστε φτιάχνοντας γεμιστό τσουρέκι με σοκολατένια κρέμα. Τελευταίες λεπτομέρειες για ψώνια και τις ετοιμασίες για την Κυριακή του Πάσχα.
Στολίστε το σπίτι.
Δημιουργείστε γιορτινή ατμόσφαιρα με όμορφα διακοσμητικά, κεράκια και εντυπωσιακές χειροποίητες συνθέσεις με κεριά, γιορτινά αυγά και λουλούδια.

* Μεγάλη Τετάρτη.
Επισκεφθείτε το χασάπη σας για να παραγγείλετε όλα τα απαραίτητα κρέατα που θα χρειαστείτε το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.
Ζητήστε να σας τα έχει έτοιμα για να περάσετε να τα πάρετε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.
Σήμερα μπορείτε να προετοιμάσετε όλα τα σκεύη, πιάτα, μαχαιροπίρουνα, ποτήρια, τραπεζομάντηλα και πετσέτες που θα χρειαστείτε για τα τραπέζια που θα ακολουθήσουν, της Αναστάσεως και της Λαμπρής.
Φυλάξτε τα σε ένα χώρο, ώστε να είναι έτοιμα να βγουν στα τραπέζια, και να μην ψάχνετε τελευταία στιγμή.

* Μεγάλη Πέμπτη.
Βάψτε τα αυγά.
Ζητήστε τη συνδρομή των παιδιών.
Θα περάσουν σίγουρα πολύ όμορφα.
Για ευκολία, βράστε τα λευκά αυγά, κι αφήστε τα να κρυώσουν, πριν μαζευτούν τα παιδιά στην κουζίνα.
ΤΙΡ: Όσα σπάσουν κατά το βράσιμο, αφήστε τα λευκά και στολίστε τα με αυτοκόλλητα ή ζωγραφίστε τα.
Μπορείτε να μην τα τσουγκρίσετε αλλά θα είναι το ίδιο όμορφα με τα υπόλοιπα. Φυλάξτε τα στο ψυγείο.

* Μεγάλη Παρασκευή.
Σήμερα δεν πρέπει να ασχοληθείτε με οποιαδήποτε δουλειά.
Ακόμα και το φαγητό της ημέρας, σαρακοστιανό και αλάδωτο όπως εξάλλου επιβάλλεται τη μέρα αυτή, πρέπει να το ετοιμάσετε από την προηγούμενη.
Στα περισσότερα σπίτια, το φαγητό της ημέρας είναι μόνο ψωμί, ελιές και ντομάτα.
Προσκυνήστε τον Επιτάφιο της ενορίας σας και ακολουθήστε με κατάνυξη την περιφορά του.
Εάν τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν με το στόλισμα του Επιταφίου, είναι μια δραστηριότητα που δεν πρέπει να χάσουν, και θα αποτελεί για όλη τους τη ζωή μια γλυκιά ανάμνηση χαραγμένη στη ψυχή τους!

*  Μεγάλο Σάββατο πρωί.

Μετά τη λειτουργία αρχίστε να προετοιμάζεστε για το δείπνο της Ανάστασης.
-  Προμηθευτείτε τα απαραίτητα σαλατικά και πάρτε τα κρεατικά από το χασάπη.
-  Κάντε την προετοιμασία για τη μαγειρίτσα. Πλύντε και στεγνώστε καλά τα σαλατικά που θα χρησιμοποιήσετε (μαρούλι, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια).
-  Ξεπλύνετε σχολαστικά τις συκωταριές και κυρίως τα έντερα που θα σας χρειαστούν για τη μαγειρίτσα και το κοκορέτσι σας.
Τα έντερα θέλουν πολύ καλό καθάρισμα, αν είναι δυνατόν, γυρίστε τα με βελόνα πλεξίματος μέσα έξω για να είστε σίγουρες ότι καθάρισαν τελείως.
Μια άλλη ιδέα είναι να στερεώσετε σε μια άκρη των εντέρων ένα μυτερό χωνί και να ρίξετε μ αυτόν τον τρόπο άφθονο νερό στο εσωτερικό του.
Για τη μαγειρίτσα σας, ζεματίστε τα έντερα και τη συκωταριά και στραγγίξτε τα.
Ψιλοκόψτε τα και ετοιμάστε τη σούπα χωρίς το αυγολέμονο.
-  Για το μενού της Ανάστασης, θα σερβίρετε είτε μαγειρίτσα ως κυρίως πιάτο με ποικιλία μεζέδων και σαλατικών για την αρχή, είτε μαγειρίτσα ως πρώτο πιάτο με αρνάκι στο φούρνο με πατάτες για κυρίως και απλά για συνοδευτικό μια πράσινη σαλάτα με λαδολέμονο.
- Ένα εύκολο γλυκό για το Αναστάσιμο τραπέζι είναι τσουρέκι σε φέτες, ψημένες στο φούρνο, να ροδίσουν, ραντισμένες με λίγο απλό σιρόπι και σερβιρισμένες με μπάλες παγωτού ντουντουρμά ή βανίλια.

*  Μεγάλο Σάββατο απόγευμα.
-  Εάν σκοπεύετε να σουβλίσετε την επομένη, ετοιμάστε το αρνί ή το κατσικάκι και το κοκορέτσι.
-  Ετοιμάστε την ψησταριά ή το χώρο στο έδαφος που θα ψήσετε την Κυριακή του Πάσχα και σουβλίστε τον οβελία .
-  Βάλτε τις τελευταίες πινελιές στο Αναστάσιμο δείπνο, στρώστε το τραπέζι έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα.
*  Μετά την Ανάσταση.
    Χριστός Ανέστη!
Αφού γυρίσετε από την εκκλησία αυγοκόψτε τη μαγειρίτσα, σερβίρετε τα φαγητά και φροντίστε να τοποθετήσετε καλαθάκια με αυγά σε διάφορα σημεία του τραπεζιού για να τα τσουγκρίσετε.

*  Κυριακή του Πάσχα.
-  Ξυπνήστε νωρίς για να ετοιμάσετε τη φωτιά εάν σουβλίσετε.
Υπολογίστε ότι για ένα αρνάκι 10-12 κιλών περίπου χρειάζονται τουλάχιστον 5-6 ώρες .
-  Εάν το ψήσετε στο φούρνο θέλετε σαφώς λιγότερο χρόνο, αλλά και πάλι προτείνω να το συνοψίσετε σε χαμηλή θερμοκρασία για πολλές ώρες, γιατί θα γίνει πολύ νόστιμο!
Μην ξεχάσετε να βάλετε ένα ταψί πατάτες στο φούρνο για να συνοδέψετε το αρνάκι.
-  Ετοιμάστε τα συνοδευτικά σας.
Αποφύγετε να κάνετε υπερβολές καθώς ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι το κρέας.
Μπορείτε  να προσφέρετε μια ποικιλία από σαλάτες, όπως μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι, ταραμοσαλάτα και να τις σερβίρετε σε πιατέλα συνοδεία φρέσκων λαχανικών όπως ραπανάκια, καροτάκια, αγγουράκια και ντομάτα.
realfood

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια