Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κέικ με παντζάρια

Μερίδες 10
Προετοιμασία 30΄
Ψήσιμο 1 ώρα
Ετοιμάζουμε βήμα-βήμα ένα ιδιαίτερο και πεντανόστιμο κέικ!

Υλικά:
250 γρ. παντζάρια, καθαρισμένα και βρασμένα
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
4 αυγά
200 γρ. αλεύρι
​75 γρ. λευκά αμύγδαλα, τριμμένα σε σκόνη
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Συγκεντρώνουμε τα υλικά.
Βάζουμε τα βρασμένα και καθαρισμένα παντζάρια μέσα στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και τα πολτοποιούμε.
Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά και συνεχίζουμε να δουλεύουμε τα υλικά για 1-2 λεπτά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη, το μπέικιν πάουντερ και αν θέλουμε και το μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με μια σπάτουλα...
... μέχρι να ενωθούν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ διαμέτρου 20 εκ. και ύψους 7 - 8 εκ. Αν δεν διαθέτουμε τόσο ψηλή φόρμα, χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα και αφήνοντάς την να εξέχει αρκετά προς τα πάνω, ώστε να δώσουμε ύψος στην φόρμα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 - 24 εκ. με κανονικό ύψος τοιχωμάτων, όμως σε αυτή την περίπτωση θα μειώσουμε το χρόνο ψησίματος κατά 15 λεπτά περίπου. Αδειάζουμε στη φόρμα το μείγμα.
Ψήνουμε στο φούρνο, στους 180° C, για 1 ώρα.
Όταν κρυώσει το κέικ, το πασπαλίζουμε με άχνη.
Συνταγή ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ
Φωτογραφίες ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ

Παραλλαγή
Σοκολατένιο κέικ:
Η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να γίνει και σοκολατένια με μικρές διαφορές.
Η βασική διαφορά είναι στο λιπαρό στοιχείο: στο λευκό κέικ χρησιμοποιούμε βούτυρο, ενώ για το σοκολατένιο ελαιόλαδο.
Αυτό γιατί στο λευκό είναι πιο έντονη η γεύση του παντζαριού και δεν θέλουμε να μπερδεύεται με την επίσης έντονη γεύση του ελαιολάδου, ενώ στη σοκολατένια εκδοχή οι γεύσεις γίνονται πιο ήπιες με την προσθήκη του κακάο.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε το σοκολατένιο κέικ, όμως, πρέπει να αλλάξουμε λίγο τις αναλογίες των υλικών.
Έτσι, θα χρησιμοποιήσουμε: 75 γρ. κακάο, 180 γρ. αλεύρι, 10 γρ. μπέικιν πάουντερ, 250 γρ. ζάχαρη, 250 γρ. παντζάρια βρασμένα και καθαρισμένα, 200 ml ελαιόλαδο και 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Τέλος, το μπαχαρικό μπορεί να αντικατασταθεί και στις δυο εκδοχές από κάποιο άλλο της αρεσκείας μας, όπως κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια