Τον τελευταίο χρόνο παρατηρούμε όλο και περισσότερους άντρες να περνούν από το στάδιο του «επιμελώς αξύριστου» σε αυτό του… μουσάτου τύπου, που θυμίζει περισσότερο τον παπά της ενορίας.
Είναι άποψη; Είναι μόδα; Υπάρχει κάποιο «μυστικό μήνυμα» κρυμμένο πίσω από το μούσι ενός άντρα;....
Ορισμένοι ψυχολόγοι ερμηνεύουν πώς αντιλαμβάνονται οι υπόλοιποι τους άντρες που έχουν μούσι και γιατί οι άντρες ξεκίνησαν να μακραίνουν τα γένια τους.
Γιατί λοιπόν έχουν μούσια οι άντρες;
Το μούσι αποτελεί ένδειξη αυτοπεποίθησης και σιγουριάς
Το 1997 στο βιβλίο τους The Handicap Principle, η ισραηλινή φυσιολόγος Avishag Zahavi και ο εξελικτικός βιολόγος, και σύζυγός της, Amotz υποστήριξαν ότι οι γενειάδες αποτελούν σημάδι ανδρικής ανταγωνιστικής ικανότητας και αυτοπεποίθησης, μιας και κατά τ’ άλλα τα μούσια μπορεί να αποτελέσουν μειονέκτημα σε περίπτωση ενός καυγά μεταξύ ανδρών, καθώς ο αντίπαλος θα έχει από κάπου για να… πιαστεί.
Σύμφωνα με τη θεωρία τους, ένας άντρας με μεγάλο μούσι δείχνει ότι νιώθει μεγάλη σιγουριά για τον εαυτό του και τις δυνάμεις του: πιστεύει ότι μπορεί να νικήσει τους αντιπάλους του, παρά το «μειονέκτημά» του, αναφέρει δημοσίευμα στο New Republic.
Το μούσι «διαφημίζει» την καλή υγεία ενός άντρα
Ακολουθώντας μια παρόμοια συλλογιστική, οι βιολόγοι William Hamilton και Marlene Zuk είχαν υποστηρίξει το 1982 σε μια μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Science, ότι οι άντρες με γενειάδες στην ουσία «διαφημίζουν» το υγιές ανοσοποιητικό τους σύστημα: τα μούσια, όπως και οι υπόλοιπες τρίχες στο σώμα, αποτελούν «γόνιμο έδαφος» για παράσιτα. Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι «φιλοξενούν» μέχρι και κοριούς και ψύλλους.
Το μούσι μπορεί να προστατεύσει την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία
Οι δερματολόγοι Valerie Randall και Ebling ανακάλυψαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των τριχών στο σώμα εναλλάσσεται ανάλογα με την εποχή: τα γένια των ανδρών μεγαλώνουν κατά 50-60% πιο γρήγορα τους καλοκαιρινούς μήνες, σε σχέση με το χειμώνα.
Πώς αντιλαμβάνονται οι υπόλοιποι έναν άντρα με μούσια;
Όσοι έχουν μούσι δείχνουν πιο άγριοι και επιθετικοί
Ο αυστραλός οικολόγος Barnaby Dixson και ο καναδός ψυχολόγος Paul Vasey ζήτησαν από άντρες ευρωπαϊκής καταγωγής ή με καταγωγή από τη Σαμόα που είχαν γένια να συμμετάσχουν σε μια έρευνα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν το 2012 στο επιστημονικό έντυπο Behavioral Ecology.
Ο μέσος όρος ζωής των εθελοντών ήταν τα 23 έτη, και όλοι συμφώνησαν να ξυριστούν στα μισά του πειράματος.
Οι ερευνητές τους φωτογράφισαν πριν και μετά το ξύρισμα, ενώ έπαιρναν ουδέτερες, χαρούμενες ή θυμωμένες εκφράσεις.
Στη συνέχεια έδειξαν τις «θυμωμένες» φωτογραφίες σε πάνω από 200 άντρες από τη Σαμόα και τη Νέα Ζηλανδία και τους ζήτησαν να μαντέψουν πόσο σωματικά άγριοι ήταν οι άντρες.
Και στις δύο περιπτώσεις οι «αξύριστοι» τούς φάνηκαν πιο επιθετικοί σε σχέση με τους ξυρισμένους.
Σε μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences το 2008, βρετανοί φυσιολόγοι από το πανεπιστήμιο Northumbria άλλαξαν το μέγεθος της γενειάδας των ανδρών σε φωτογραφίες, εναλλάσσοντάς τη σε πέντε διαφορετικά «στάδια»: από τελείως ξυρισμένη μέχρι… μακρύ μούσι.
Στη συνέχεια ζήτησαν από 60 γυναίκες να τις αξιολογήσουν. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν μεγάλη γενειάδα γίνονταν αντιληπτοί ως πιο επιθετικοί, άγριοι και αρρενωποί.
Όσοι έχουν μούσι έχουν υψηλότερη κοινωνική θέση
Ορίζοντας ως «κοινωνική θέση», την πιθανότητα το άτομο της φωτογραφίας να κατέχει υψηλή κοινωνική θέση και να εμπνέει σεβασμό σε άλλους άντρες, οι Dixson και Vasey ζήτησαν τόσο από άντρες, όσο και από γυναίκες να εκτιμήσουν το κοινωνικό στάτους αυτών σε μια κλίμακα από 0 έως 5, βασιζόμενοι στις φωτογραφίες τους που τους έδειχναν σε ουδέτερη έκφραση.
Όσοι είχαν μούσι αξιολογήθηκαν σε υψηλότερες θέσεις της κλίμακας, σε σχέση με τους ξυρισμένους.
Όσοι έχουν μούσι μοιάζουν μεγαλύτεροι
Οι Vasey και Dixson ζήτησαν από άντρες και γυναίκες να μαντέψουν την ηλικία ξυρισμένων αντρών καθώς και άλλων με γενειάδα και, και βρήκαν ότι τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες που ρωτήθηκαν έκαναν «αρκετά μεγαλύτερους» όσους είχαν μούσι.
0 Σχόλια