.
Λίγα λόγια για το λαδόψωμο: Λαδόψωμο μπορούμε να φτιάξουμε με οποιοδήποτε ζυμάρι.Αυτό που το ξεχωρίζει από τα άλλα ψωμιά είναι η χρήση φόρμας για την παρασκευή του και το ελαιόλαδο που βάζουμε στη φόρμα και δημιουργεί μια κρούστα προστασίας γύρω από το ψωμί, δίνοντάς του έτσι περισσότερες μέρες «ζωής», αλλά και ιδιαίτερη γεύση.
Ιδανικό για σάντουιτς και τοστ.
Μια υπέροχη συνταγή για καθημερινό ψωμί.
Μερίδες για 1 φόρμα 12x35 εκ.
Προετοιμασία 20΄ Αναμονή ~ 40΄ Ψήσιμο ~ 55΄ - 60΄
Υλικά
600 γρ. αλεύρι κίτρινο, από σκληρό σιτάρι
30 γρ. νωπή μαγιά
2 κουτ. γλυκού αλάτι
40 ml ελαιόλαδο
περίπου 400 ml νερό, χλιαρό (περίπου στους 30° C. αν δεν έχουμε θερμόμετρο, θα δοκιμάσουμε με το δάχτυλό μας - θα πρέπει να είναι ζεστό, χωρίς να μας καίει)
1 κουτ. σούπας σουσάμι, προαιρετικά
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50° C για περίπου 15 λεπτά.
Παράλληλα, θρυμματίζουμε τη μαγιά με τα χέρια μας και τη ρίχνουμε σε ένα ανοξείδωτο μπολ, προσθέτουμε 100 ml από το νερό και 3 κουτ. σούπας από το αλεύρι και τα ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας ομοιογενής, πηχτός χυλός.
Σβήνουμε το φούρνο και βάζουμε μέσα το μείγμα της μαγιάς για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για το ζύμωμα), ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
Ρίχνουμε το λάδι στη φόρμα και το απλώνουμε να πάει παντού.
Βάζουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα, γυρίζοντάς την και από τις δύο μεριές, ώστε το λάδι να την καλύψει από όλες τις πλευρές.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Σκεπάζουμε τη φόρμα με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιάσει σχεδόν τον όγκο της.
Παράλληλα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C.
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει στην επιφάνεια.
Σβήνουμε το φούρνο, βγάζουμε το ψωμί από τη φόρμα, προσεκτικά, για να μην καούμε, και το βάζουμε πλαγιαστό στη σχάρα του φούρνου.
Το αφήνουμε μέσα στον ζεστό φούρνο για περίπου άλλα 8 - 10 λεπτά, για να «στεγνώσει» από όλες τις πλευρές.
Το ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.
Το καλύπτουμε με βαμβακερή πετσέτα και το διατηρούμε στην ψωμιέρα.
gastronomos
0 Σχόλια