Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μπουγατσάν

.
Το γλυκό που έφερε κοντά τη Θεσσαλονίκη με το Παρίσι
Μπουγάτσα ή κρουασάν; Ή μήπως και τα δύο;
Το "μπουγατσάν" είναι το γλυκό που συνδυάζει την αγαπημένη διατροφική συνήθεια των Θεσσαλονικιών με την γαλλική κουζίνα.
Ο Δημήτρης Κοπαράνης, σεφ και δημιουργός του "μπουγατσάν" εξηγεί τι είναι ακριβώς το γλυκό που ήρθε να αλλάξει τον γαστρονομικό χάρτη της πόλης.
Το μπουγατσάν είναι ένα κρουασάν γεμισμένο με κρέμα, όμοια με αυτή της διάσημης μπουγάτσας και πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Ο σεφ δηλώνει ικανοποιημένος από την προτίμηση του κόσμου και σίγουρος ότι το γλυκό θα κάνει θραύση και στην υπόλοιπη Ελλάδα...
ΥΛΙΚΑ ( για την κρέμα)
1κιλό γάλα
100γρ.ζάχαρη
1κλωναράκι βανίλια σχισμένη κάθετα στη μέση
80γρ.κορν φλάουρ

Διαδικασία:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα 900γρ.από το γάλα ,τη μισή ζάχαρη (50γρ)και τα σποράκια βανίλιας.
Ανακατεύουμε και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, αναμειγνύουμε σε ένα μπολ την υπόλοιπη ζάχαρη (50γρ)και το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα 100γρ.
Όταν το μείγμα της κατσαρόλας αρχίσει να βράζει προσθέτουμε και το μείγμα του κορν φλάουρ.
Ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα έως ότου να δέσει καλά η κρέμα,αποσύρουμε από τη φωτιά Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει και να »σταθεί»για περίπου 3ώρες

ΥΛΙΚΑ ( για το κρουασάν)
1 μικρό κομματάκι μαγιά μπύρας περίπου 30 γρ. ή ξερή 13 γρ.
1/3 φλυτζάνι ζάχαρη
3 3/4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλυτζάνι περίπου γάλα

Διαδικασία:
Μέσα σε ένα μπωλ ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί.
Ζυμώνετε να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική, να μην κολλάει.
Εάν είναι στεγνή πολύ απλά προσθέστε μία κουταλιά γάλα.
Σκεπάζετε και την αφήνετε σε μέρος ζεστό να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα περίπου.
Μετά τοποθετείστε το μπωλ στο ψυγείο και το αφήνετε για 8 ώρες ή όλη νύχτα.
Την επόμενη μέρα σε μίξερ χτυπάτε 1/2 κιλό βούτυρο με 2 κουταλιές αλεύρι μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.
Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο, τυλίξτε τη με διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη να πέσει από τα χέρια σας στο τραπέζι τρεις φορές ώστε να φύγει ο αέρας.
Ξετυλίξτε τη και σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο και αλείψτε βούτυρο τα 3/4 της επιφάνειας.
Πάρτε τη μία άκρη φέρτε τη στη μέση και επαναλάβετε το ίδιο με την άλλη άκρη, διπλώστε τη ζύμη δηλαδή στα 3.
Τοποθετείστε τη ζύμη στο ψυγείο αφού την τυλίξτε με διάφανη μεμβράνη και αφήστε για 2 ώρες τουλάχιστον.
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία άλλες 2 φορές.
Τέλος ανοίγετε την ζύμη την κόβετε σε τρίγωνα ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχουν τα κρουασάν…
Είστε έτοιμοι πλέον να κάνετε τα κρουασάν είτε γεμιστά είτε σκέτα.
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Τip : Γεμίστε τα κρουασάν με την κρέμα και πασπαλίστε τα με ζάχαρη άχνη και κανέλα!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια