.
Οι Βολιώτες, όταν θέλουν να φιλέψουν τους ξένους τους, τους πηγαίνουν οπωσδήποτε λουκούμια του “Παππού”. Ένα μικρό μαγαζάκι μια σταλιά, που γενιές και γενιές τώρα φτιάχνει με την ίδια συνταγή το ίδιο μαλακό, καρυδάτο, στο χρώμα της καμένης καραμέλας, λουκούμι του. Ο τοπικός αστικός μύθος λέει πως η συνταγή του “Παππού” προέκυψε μέσα από ένα λάθος, όταν κάποτε του κάηκε το μείγμα του λουκουμιού.Στην πραγματικότητα οφείλουν την τόσο ιδιαίτερη γεύση και το χρώμα τους στο μούστο από τον οποίο παρασκευάζονται.
Εσείς, θα φτιάξετε τα δικά σας πιτάκια με οποιοδήποτε λουκούμι προτιμάτε, αρκεί να είναι μαλακό και αφράτο.
Υλικά για 10 σφολιατάκια
10 στρογγυλά φύλλα σφολιάτας, αυτά που παίρνουμε για τα τυροπιτάκια
10 λουκούμια
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Βγάζουμε τα σφολιατάκια από το ψυγείο τη στιγμή που πρόκειται να φτιάξουμε το γλυκό.
Η σφολιάτα πρέπει να είναι πολύ κρύα, διαφορετικά δεν φουσκώνει ωραία στο ψήσιμο.
Στρώνουμε το χαμηλό ταψί του φούρνου με χαρτί ψησίματος και τον προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς.
Στη μέση από κάθε σφολιατάκι βάζουμε ένα λουκούμι κομμένο στα δυο.
Διπλώνουμε το σφολιατάκι στα δυο και πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν καλά.
Ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η σφολιάτα.
Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τα τρώμε απαραιτήτως καυτά.
*Όταν φτιάχνω αυτά τα σφολιατάκια για τα παιδιά, πάντα μου περισσεύει ζύμη.
Όσο ψήνονται τα λουκουμάτα, γεμίζω τα υπόλοιπα με 1 κ.σ. κοφτή μερέντα το καθένα και ετοιμάζω έναν δεύτερο γύρο, που πασπαλίζω επίσης με ζάχαρη άχνη.
Από το βιβλίο μου"Η Ε.Ψ. μαγειρεύει του καλού καιρού"
από τις εκδόσεις Πατάκη
0 Σχόλια