Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πατρινό Καρναβάλι

Αφετηρία του Πατρινού Καρναβαλιού υπήρξε ο πρώτος αποκριάτικος χορός, μετά την απελευθέρωση, που δόθηκε το 1829 στην οικία του εμπόρου Μωρέττη.
Ρόλο στη δημιουργία του φέρονται να είχαν οι γαλλικές δυνάμεις του στρατηγού Μεζόν, οι οποίες στάθμευαν στην πόλη μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Θεωρείται δηλαδή ότι μετέφεραν τα αποκριάτικα έθιμα της πατρίδας τους.
Καθοριστική συνεισφορά στην εξέλιξη του θεσμού θεωρείται πως είχαν οι Επτανήσιοι, οι οποίοι συνέρρευσαν στην Πάτρα μετά την ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα το 1864.
Η εμφάνιση των πρώτων καρναβαλικών αρμάτων τοποθετείται χρονικά στη δεκαετία του 1870. Στην ίδια δεκαετία, το 1872, οικοδομείται με συνεισφορές πλούσιων σταφιδέμπορων το θέατρο "Απόλλων" και φιλοξενεί αποκριάτικους χορούς, όπως ακριβώς και σήμερα.
Το 1880, την ημέρα του Αγίου Αντωνίου, κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες μπούλες, ομάδες μεταμφιεσμένων που τριγυρίζουν στις γειτονιές και με χιουμοριστική διάθεση κάνουν πλάκα σε φίλους, γνωστούς αλλά και αγνώστους.
Ακολουθεί η εποχή της Μπελ Επόκ και στη συνέχεια οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις που αποδυναμώνουν το θεσμό. Το 1950 ξαναγεννιέται.
Οι πρωτοπόροι μουσικοί όμιλοι "Ορφέας" και "Πατραϊκή Μαντολινάτα" έχουν τα ηνία της προσπάθειας. Το Πατρινό Καρναβάλι επιστρέφει στη ζωή των Πατρινών αλλά και όλων των Ελλήνων, ιδίως όμως όσων είχαν την οικονομική δυνατότητα (κυρίως εύποροι Αθηναίοι) να ταξιδέψουν στην Πάτρα για να συμμετάσχουν στο Καρναβάλι, όπως και στα περίφημα μπουρμπούλια.
Την ίδια περίοδο ο ελληνικός κινηματογράφος αποτυπώνει στιγμιότυπα του Καρναβαλιού σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Το 1966 το Καρναβάλι τίθεται σε νέες βάσεις. Ο δημοσιογράφος Νίκος Μαστοράκης φέρνει στην Πάτρα το "Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού", στο οποίο παίρνουν μέρος 94 Πατρινοί και επισκέπτες με τα αυτοκίνητά τους.
Πρώτη νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα ενός φίλου του Καρναβαλιού από τη Θεσσαλονίκη του Άλκη Στέα, ο οποίος θα δεχτεί να παρουσιάσει το παιχνίδι την επόμενη χρονιά.
Έτσι, ο αείμνηστος πια Στέας γίνεται για δεκαετίες ο θρυλικός παρουσιαστής του Καρναβαλιού, το οποίο μπαίνει σε κάθε ελληνικό σπίτι από τις τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ
Το 1974 ξεκινά η σύγχρονη φάση του Καρναβαλιού, οι καρναβαλιστές πείθονται να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους και να παρελάσουν πεζή στους δρόμους..
.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια