Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Με πόσα τρέχει η μύτη σου;

Αν η μύτη σου τρέχει με 9,58 δεύτερα το λεπτό, είναι πρωταθλήτρια στο κατοστάρι.
Αν τρέχει με περίπου 20 χιλιόμετρα την ώρα, είναι μαραθωνοδρόμος.
Κι αν τρέχει χωρίς χρονόμετρο, μάλλον είναι κρυωμένη!

Σνιφ. Σνιφ.
Τρέχει η μύτη σου;....

Τρέχα να την πιάσεις!
Γιατί, όταν συναχωθούμε, τρέχουμε και δε φτάνουμε να την κάνουμε να σταματήσει. Αλλά τι τρέχει από τη μύτη σου όταν τρέχει;
Αυτό που τρέχει από τη μύτη σου όταν τρέχει ονομάζεται βλέννη, αλλιώς μύξα. Κάθε μέρα, η μύτη σου και κάποιες κοιλότητες στο κεφάλι σου - οι σπραγγώδεις κόλποι - παράγουν πολλή βλέννη!
Η βλέννη κάνει σημαντικά πράγματα για το σώμα σου. Παγιδεύει στη μύτη τα παθογόνα μικρόβια, τα βακτηρίδια, τη γύρη και άλλες βλαβερές ουσίες που κυκλοφορούν στον αέρα και τις κρατάει μακριά από τους πνεύμονες.
Καθώς η βλέννη σταματάει αυτές τις ουσίες, η μύτη ξεραίνεται και χρειάζεται να φυσήξεις για να τις αποβάλεις. Αν η μύτη σου έχει αρχίσει να ερεθίζεται, ισως χρειαστεί και να φτερνιστείς για να διώξεις τους βλαβερούς εισβολείς.
Η βλέννη μπορεί να τρέχει για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, λέμε ότι "η μύτη τρέχει". Φυσικά, οι γιατροί έχουν ένα άλλο, πιο επίσημο, όνομα για τις μύτες που τρέχουν: ρινόρροια.
Για παράδειγμα, όταν αρρωσταίνεις από κρυολόγημα ή γρίπη, το σώμα σου νιώθει ότι δέχεται επίθεση από παθογόνους εισβολείς και παράγει περισσότερη βλέννη. Όταν συμβάνει αυτό, η βλέννη πρέπει να έχει ένα μέρος να πάει, έτσι βγαίνει από τη μύτη.
Η μύτη τρέχει και όταν είσαι αλλεργικός σε κάτι, είτε είναι γύρη στον αέρα είτε τρίχες από κάποιο ζώο, επειδή το σώμα σου νιώθει σαν εισβολείς και αρχίζει να παράγει περισσότερη βλέννη, όπως όταν είσαι κρυωμένος ή με γρίπη.
Μύτη που τρέχει και όταν κλαις. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δάκρυα μέσα από δακρυϊκούς πόρους, καταλήγουν στη μύτη σου, ανακατεύονται με τη βλέννη και η μύτη σου αρχίζει να τρέχει.
Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι η μύτη σου τρέχει και όταν έξω έχει κρύο. Αυτό συμβαίνει επειδή προσπαθεί να θερμάνει τον κρύο αέρα που μπαίνει μέσα της πριν τον στείλει στους πνεύμονες.
Τα αιμοφόρα αγγεία της μύτης διαστέλλονται για να επιτρέψουν να μπει στη μύτη περισσότερο ζεστό αίμα και να ζεσταθεί ο αέρας. Αυτό προκαλεί την παραγωγή περισσότερης βλέννης, που κάνει τη μύτη σου να τρέχει και να μη φτάνει!
Ελένη Φατσέα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια