.
Το αρνάκι γίνεται χειµωνιάτικο µε το πράσο και το κουκουνάριΥΛΙΚΑ
(για 6 άτοµα)
- 1 ½ κιλό µπούτι από αρνί, ξεκοκαλισµένο
- 50 ml έ.π. ελαιόλαδο
- 1 πράσο, ψιλοκοµµένο
- 2 κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα
- 1 σκελίδα σκόρδου + 5 επιπλέον, σε λεπτές φέτες
- 50 γρ. κουκουνάρι
- 150 γρ. καπνιστό µπέικον, σε κυβάκια
- 200 γρ. κεφαλογραβιέρα, σε κυβάκια
- 3 κ.σ. φρέσκο λεµονοθύµαρο, τα φυλλαράκια
- 70 γρ. γαλέτα
- 1½ κιλό baby πατάτες
- 1 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο, τα φυλλαράκια
- 500 ml λευκό κρασί
- αλάτι, πιπέρι
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουµε τη µεγαλύτερη ποσότητα του ελαιόλαδου και σοτάρουµε το πράσο, το κρεµµύδι, τη µία σκελίδα σκόρδου και το κουκουνάρι, έως ότου πάρουν χρώµα.
Τα βάζουµε σε ένα µπολ.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουµε το µπέικον έως ότου γίνει τραγανό και βγάλει το άρωµά του.
Το προσθέτουµε στο µπολ µε τα λαχανικά, όπως και την κεφαλογραβιέρα, το λεµονοθύµαρο και τη γαλέτα.
Ανακατεύουµε καλά όλα µαζί τα υλικά και µε το µείγµα αυτό γεµίζουµε το αρνί.
Κλείνουµε το άνοιγµα µε µεταλλικά σουβλάκια.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 220°C.
Με τη µύτη ενός µικρού µαχαιριού κάνουµε σχισµές στο αρνάκι και βάζουµε µέσα τις φέτες του σκόρδου.
Μεταφέρουµε το κρέας στη γάστρα, µαζί µε τις πατάτες, το δενδρολίβανο και το κρασί, και αλατοπιπερώνουµε.
Ψήνουµε στον φούρνο για 45 λεπτά.
Αφαιρούµε το καπάκι και χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία στους 160°C.
Συνεχίζουµε το ψήσιµο για άλλη 1 ώρα περίπου.
Βγάζουµε το κρέας από τη γάστρα, αφαιρούµε τα µεταλλικά σουβλάκια και το κόβουµε σε φέτες.
Σερβίρουµε µε τις πατάτες.
Τάσος Μπίκος
0 Σχόλια