.
Τι θα χρειαστούμε:125γρ. αγελαδινό βούτυρο
4 αυγά (Μ-L)
250γρ. ζάχαρη
500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
Xυμό από 3 μεγάλα πορτοκάλια
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλουρί
Για την επικάλυψη:
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα ή σοκολάτα
Πως το κάνουμε:
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια.
Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε το κονιάκ.
Ρίχνουμε το μίγμα στο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε την σόδα και μόλις αφρίσει το προσθέτουμε στο μίγμα με το βούτυρο.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μια σφιχτή μαρέγκα και τα προσθέτουμε απαλά (χωρίς μίξερ) μέσα στο μίγμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και στη συνέχεια το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα καλά (και εδώ δεν χρησιμοποιούμε μίξερ).
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη.
Τυλίγουμε το "φλουρί" σε αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο Κελσίου για 40 - 50 λεπτά.
Με ένα μαχαίρι δοκιμάζουμε να δούμε αν ψήθηκε, βουτώντας το στο κέντρο του γλυκού.
Αν βγει καθαρό, τότε το γλυκό είναι έτοιμο.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Με την κανέλα σχηματίζουμε πάνω από την άχνη τον αριθμό της χρονιάς.
Αν θέλουμε να κάνουμε τον αριθμό με σοκολάτα λίωνουμε τη σοκολάτα και με την βοήθεια ενός λεπτού κορνέ γράφουμε πάνω σε λαδόκολλα τους αριθμούς.
Όταν κρυώσει και στερεοποιηθεί η σοκολάτα, μεταφέρουμε τους αριθμούς πάνω στη βασιλόπιτα.
tsoukali.gr
0 Σχόλια