.
Η 1η Ιανουαρίου είναι μία ημέρα που προσφέρεται όχι μόνο για να αφησουμε πίσω μας το παρελθόν, αλλά και για να κάνουμε μία νέα αρχή.Γιατί όμως να μην ενισχύσουμε την καλή μας τύχη, επιλέγοντας «τυχερά» φαγητά για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς;...
Σταφύλια
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Ισπανία τρώνε 12 σταφύλια, ένα για κάθε χτύπημα του ρολογιού. Κάθε σταφύλι αντιπροσωπεύει κι έναν διαφορετικό μήνα, έτσι ώστε αν για παράδειγμα το τρίτο από τα σταφύλια είναι λίγο ξινό, ο Μάρτιος μπορεί να είναι ένα δύσκολος μήνας. Το έθιμο ξεκίνησε το 1909 στην Ισπανία κι εξαπλώθηκε σε Πορτογαλία, Βενεζουέλα, Κούβα, Μεξικό, Ισημερινό και Περού.
Μαγειρεμένα λαχανικά
Τα μαγειρεμένα λαχανικά, όπως το μαρούλι, η ρόκα, το σέσκουλο, σερβίρονται στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι για έναν πολύ απλό λόγο: τα πράσινα φύλλα τους μοιάζουν με διπλωμένα χρήματα κι έτσι θεωρείται ότι συμβολίζουν την τύχη στα οικονομικά. Μάλιστα, η παράδοση λέει πως όσο πιο πολλά πράσινα λαχανικά φάει κανείς, τόσο πιο πολύ θα μεγαλώσει η περιουσία του! Οι Γερμανοί τρώνε λάχανο τουρσί, οι Αμερικανοί μαρούλι ενώ οι Δανοί βρασμένο λάχανο με ζάχαρη και κανέλλα.
Όσπρια
Και τα όσπρια όμως είναι συνώνυμα του πλούτου. Όταν τα φασόλια, οι φακές ή τα μπιζέλια μαγειρεύονται, η στρογγυλή τους όψη θυμίζει κέρματα, γι’ αυτό και τρώγοντάς τα μπορούμε να προσδοκούμε οικονομική ευημερία! Στην Ιταλία, στην αλλαγή του χρόνου, τρώνε λουκάνικο με φακές, στην Γερμανία φακές ή σούπα με μπιζέλια και χοιρινό, στην Βραζιλία φακές με ρύζι ενώ στις Η.Π.Α μαυρομάτικα φασόλια!
Χοιρινό κρέας
Το χοιρινό κρέας στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι θεωρείται ότι συμβολίζει την πρόοδο. Ψητό γουρουνόπουλο σερβίρεται την Πρωτοχρονιά στην Κούβα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία και την Αυστρία. Αλλά και στην Ιταλία και τις Η.Π.Α αρέσκονται στην κατανάλωσή του, αφού η πλούσια περιεκτικότητά του σε λίπος του σημαίνει πλούτο και ευημερία.
Ψάρι
Η αντίληψη ότι το ψάρι θεωρείται τυχερή τροφή για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ανάγεται στο Μεσαίωνα! Η ενθάρρυνση της εκκλησίας για κατανάλωση ψαριών σε θρησκευτικές γιορτές, αντί για κόκκινο κρέας, βοήθησε πολύ την διάδοση της συγκεκριμένης παράδοσης. Στην Δανία και την Ιταλία τρώνε μπακαλιάρο, στην Πολωνία ρέγκα ενώ στην Ιαπωνία γαρίδες, σαρδέλες και αυγοτάραχο.
Κέικ
Τα κέικ καταναλώνονται από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά σε όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στην στρογγυλή μορφή τους. Στην Ιταλία απολαμβάνουν chiacchiere, που είναι τηγανιτές μπάλες ζύμης βρεγμένες με μέλι και ζάχαρη άχνη. Στην Πολωνία, την Ουγγαρία και τις Κάτω Χώρες τρώνε ντόνατς, ενώ στην Ολλανδία ollie bollen, δηλαδή ντόνατς γεμισμένα με μήλα, σταφίδες, και φραγκοστάφυλα. Στην Ελλάδα έχουμε, φυσικά, την αγαπημένη βασιλόπιτα, όπου ένα κέρμα συμβολίζει το «γούρι» για τον τυχερό που θα το βρει στο κομμάτι του!
Εσείς, λοιπόν, γευτείτε σε γενναίες ποσότητες το τυχερό φαγητό που προτιμάτε, για μία ευτυχισμένη και τυχερή νέα χρονιά!
0 Σχόλια