Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα παιδιά δεν θα σταματήσουν ποτέ να γράφουν στον Αϊ-Βασίλη 2013

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τα Χριστούγεννα και τα ...μολύβια έχουν πάρει φωτιά.
Εκατομμύρια παιδιά απ όλο τον κόσμο προσθέτους τις τελευταίες πινελιές στις επιστολές που ετοιμάζονται να στείλουν στον Άγιο Βασίλη.
Αν και στην εποχή του Ίντερνετ και των i-Pads θα περίμενε κανείς ότι ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών δέχεται πλέον μόνο ηλεκτρονική αλληλογραφία, η αλήθεια είναι ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ!
Οι χειρόγραφες επιστολές προς τον Άγιο στη μεγάλη τους πλειοψηφία στέλνονται με το ταχυδρομείο, γιατί τα πιτσιρίκια θέλουν να είναι βέβαια ότι θα τις παραλάβει, ακόμη και αν δεν υπάρχει Wi-Fi, στην περιοχή του Βόρειο Πόλου, όπου βρίσκεται το εργαστήριό του.
Σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία έδωσε στις 13/12/13 στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Ένωση Ταχυδρομείων, οι επιστολές των παιδιών προς τον ευτραφή άγιο κάθε χρόνο ανέρχονται σε περίπου 8.000.000 και τα τελευταία χρόνια εμφανίζουν αυξητική τάση, ειδικά στον Καναδά, στη Γαλλία, στην Ισπανία και την Ιρλανδία.
Πέρυσι στάλθηκαν 1,7 εκατομμύρια από τη Γαλλία και 1,3 εκατομμύρια από τον Καναδά, ενώ στο ταχυδρομείο του χωριού του Αϊ-Βασίλη, στο Ροβανιέμι της Φιλανδίας, έφθασε άλλο μισό εκατομμύριο επιστολών από 192 χώρες.
Το έθιμο της αποστολής γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη ξεκίνησε το 19ο αιώνα, όταν ο κορτουνίστας, Τόμας Ναστ, προσδιόρισε ότι ο τόπος της μόνιμης κατοικίας του είναι ο Βόρειος Πόλος.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Ταχυδρομείων (USPS) το 1912 εγκαινίασε ειδικά τμήματα, στα κατά τόπους υποκαταστήματά της, για να απαντούν - με τη βοήθεια εθελοντών - σε όλες τις επιστολές των παιδιών προς τον Άγιο. Το 1940 η Κεντρική Υπηρεσία Ταχυδρομείων της Νέας Υόρκης εγκαινίασε και ένα παράλληλο πρόγραμμα με πρωτοβουλία των ταχυδρομικών υπαλλήλων της: την "Επιχείρηση Σάντα".
Μια ομάδα υπαλλήλων ξεχώριζε τις επιστολές των παιδιών που έδειχναν ότι οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και κάνοντας έρανο μεταξύ τους αναλάμβαναν να αγοράσουν τα δώρα που ζητούσαν τα παιδιά και ενίοτε τρόφιμα για το γιορτινό τραπέζι.
 Το πρόγραμμα αυτό πλέον εφαρμόζεται στις περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ, αλλά της Νέας Υόρκης παραμένει το μεγαλύτερο, καθώς συμμετέχουν σε αυτό περισσότεροι από 500.000 μεγαλόψυχοι Νεοϋρκέζοι.
Μαρία Μακρίδου/ΕΤ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια