Ενας αργεντινός μηχανικός κατασκεύασε επικουρική συσκευή που μπορεί να σώσει χιλιάδες μωρά.
Προτού κοιμηθεί είχε δει στο YouTube ένα βίντεο με τίτλο «Πώς βγάζουμε τον φελλό που έχει σφηνώσει σε ένα μπουκάλι».
Στο όνειρό του είδε ότι εφηύρε μια συσκευή που μπορούσε να εφαρμόσει....
αυτήν τη μέθοδο στον τοκετό. Η ιδέα του κέρδισε το ενδιαφέρον και τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των εταιρειών Ιατρικής Τεχνολογίας των ΗΠΑ. Η επικουρική συσκευή τοκετού που ανακάλυψε στα... όνειρά του ο 59χρονος Χόρχε Οντον, μηχανικός αυτοκινήτων από την Αργεντινή, θα μειώσει τις καισαρικές τομές και θα σώσει πολλά νεογέννητα βρέφη σε φτωχές χώρες.
Οταν ξύπνησε, με τα υλικά που βρήκε στο σπίτι του, δηλαδή μια γυάλινη κανάτα που αναπαρίστανε τη μήτρα, μια κούκλα της κόρης του που της έδωσε τον ρόλο του βρέφους, μια σακούλα και ένα μανίκι, άρχισε να συνθέτει την εφεύρεσή του. Χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική που είχε δει για την εξαγωγή του φελλού από το μπουκάλι, κατάφερε να βγάλει την κούκλα μέσα από τη γυάλινη κανάτα. Μάλιστα, μέσα σε μερικές ημέρες, και τελειοποιώντας τη συσκευή του, κατάφερε να φέρει στον κόσμο, σε συνεργασία με έναν γυναικολόγο, ένα παιδί.
Η τελική συσκευή αποτελείται από μια σακούλα πολυουρεθάνης (πλαστική), η οποία βρίσκεται μέσα σε ένα πλαστικό μανίκι που είναι αλειμμένο με λιπαντικό. Το πλαστικό μανίκι τοποθετείται γύρο από το κεφαλάκι του μωρού, ενώ η πλαστική σακούλα φουσκώνει με αέρα και έτσι το μανίκι μπορεί και αγκαλιάζει το κεφάλι του μωρού.
Τότε ο γιατρός μπορεί να τραβήξει το κεφάλι χωρίς πρόβλημα και να βγει το μωρό με ασφάλεια από τον κόλπο. Η συσκευή έχει ήδη δοκιμαστεί σε 30 τοκετούς στην Αργεντινή και η εταιρεία που την κατασκευάζει αναφέρει ότι θα γίνουν κάποιες βελτιώσεις ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ασφαλέστερα, κάτω από όλες τις συνθήκες, μιας και πολλές γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν σε κλινική για τον τοκετό τους.
Τα μόνα εργαλεία που έχουν σήμερα οι ειδικοί για τη βοήθεια στον φυσιολογικό τοκετό είναι οι κουτάλες και οι βεντούζες. Εάν αυτά όμως χρησιμοποιηθούν από μη εκπαιδευμένα χέρια, μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγίες, να σπάσουν το κεφάλι του παιδιού ή τη σπονδυλική του στήλη.
Ενώ με τη συσκευή αυτή χρειάζεται μόνο λίγες ώρες εκπαίδευσης για να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια. Τώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα δοκιμάσει τη συσκευή στην Κίνα, στην Ινδία και στη Νότια Αφρική.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια