Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αλεξανδρινό για τα Χριστούγεννα

Αλεξανδρινό

Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέτια

Αλεξανδρινό, Αστέρι της Βηθλεέμ ή Ποϊνσέτια, επιστ. όνομα Euphorbia pulcherrima (Ευφορβία η κομψότατη), είναι το δημοφιλέστερο φυτό την περίοδο των Χριστουγέννων. Η ομορφιά του οφείλεται στα κόκκινα φύλλα του, που δεν είναι άνθη, αλλά ανήκουν σε μια ειδική κατηγορία φύλλων που λέγονται βράκτεια φύλλα. Τα άνθη του είναι κίτρινα και βρίσκονται στο κέντρο της ροζέτας των φύλλων.

Ιστορία εθίμου:
Το έθιμο αυτό προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό, Joel Poinsett έφερε το φυτό αυτό μαζί του από τη νότια Αμερική κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι σιγά σιγά το Αλεξανδρινό θεωρήθηκε ως το «κλασσικό» φυτό των Χριστουγέννων.
Αλεξανδρινό
Περιγραφή
Θάμνος πολυετής μέτριας ανάπτυξης που δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Στην Ελλάδα μπορεί να ευδοκιμήσει τόσο σαν φυτό εξωτερικού χώρου, όσο και εσωτερικού χώρου ανάλογα με το κλίμα της εποχής. Στα νότια μπορεί να φυτευτεί ακόμα και στο χώμα αρκεί να είναι αφράτο, πλούσιο σε οργανική ουσία, με καλή στράγγιση και να έχει κάποια προστασία από τους δυνατούς ανέμους ή κάποια ξαφνική παγωνιά. Στη βόρεια και στην ηπειρωτική Ελλάδα μπορεί να ευδοκιμήσει σε γλάστρες, αν το χειμώνα το μεταφέρουμε στο εσωτερικό του σπιτιού. Το καλοκαίρι όμως μπορούμε να το έχουμε έξω. Στο εμπόριο το βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα (λευκό, ροζ και κίτρινο), με κυρίαρχο το κλασικό κόκκινο.
Αλεξανδρινό
Πώς να διαλέξετε το αλεξανδρινό
Προσέξτε να μην υπάρχουν λεκέδες στα φύλλα. Αν δείτε κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι υπάρχουν πληγές απ’ όπου βγήκε χυμός.Στο κέντρο της ροζέτας των κόκκινων φύλλων πρέπει να υπάρχουν μικρά κίτρινα άνθη.Ø Μην αγοράζετε φυτά που τα φύλλα τους έχουν θαμπό χρώμα ή γέρνουν προς τα κάτω.
Αλεξανδρινό
Φωτισμός – θερμοκρασία
Μέσα στο σπίτι τοποθετούμε τη γλάστρα με το αλεξανδρινό σε φωτεινό περιβάλλον με θερμοκρασία 15-16 °C. Προσέχουμε να είναι μακριά από πηγές θερμότητας όπως καλοριφέρ και τζάκι, για να διατηρηθούν για πολλές μέρες τα κόκκινα φύλλα του. Πότισμα - Λίπανση Χρειάζεται συχνό πότισμα κατά την εποχή της ανάπτυξης και της ανθοφορίας του. Γενικά πρέπει να διατηρείτε συνεχώς υγρό το χώμα. Πρέπει να προσέξετε όμως τη συχνότητα του ποτίσματος μετά την ανθοφορία γιατί εκείνη την εποχή το φυτό δεν χρειάζεται συχνό, παρά μόνο μια φορά την εβδομάδα. Η αύξηση της συχνότητας των ποτισμάτων πραγματοποιείται πάλι μετά τα μέσα περίπου του καλοκαιριού. Το χώμα της γλάστρας πρέπει να περιέχει ένα μείγμα τύρφης και περλίτη. Φροντίστε πάντα να αδειάζετε το νερό που λιμνάζει στο πιατάκι της γλάστρας για να μην σαπίζουν οι ρίζες του φυτού. Την άνοιξη αρχίζουμε να προσθέτουμε κάποιο πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα. Καθώς ο καιρός ζεσταίνει, μπορούμε να βγάλουμε τη γλάστρα έξω σε θέση προστατευμένη από τον καυτό ήλιο και τον αέρα.
Αλεξανδρινό
Κλάδεμα - Μεταφύτευση
Το κλάδεμα πρέπει να γίνετε πάντα μετά το τέλος της ανθοφορίας του, δηλαδή όταν τα λουλούδια και τα βράκτεια φύλλα αρχίσουν να μαραίνονται,  έτσι ώστε να δυναμώνει η νέα βλάστηση. Πρέπει να προσέξετε όμως κατά την επέμβαση αυτή να φοράτε γάντια, γιατί οι βλαστοί περιέχουν ένα γαλακτώδη χυμό που μπορεί να σας προκαλέσουν φαγούρα. Kλαδεύουμε αφήνοντας 2-3 «μάτια» σε κάθε κλαδί. Η μεταφύτευση χρειάζεται να γίνεται μόνο όταν το φυτό είναι πολύ μεγάλο για τη γλάστρα, χρησιμοποιώντας πάντα χώμα αφράτο. Η επέμβαση αυτή γίνεται κατά τα μέσα του καλοκαιριού.
Αλεξανδρινό
Πώς να ανθίσετε το αλεξανδρινό σας για τα Χριστούγεννα
Το να πετύχουμε άνθηση τα Χριστούγεννα δεν είναι και πολύ απλό. Το αλεξανδρινό θα πρέπει να συμπληρώσει κάποιες ώρες στο σκοτάδι για να μπορέσει να φτιάξει άνθη και μαζί τους τα βράκτεια φύλλα. Στην Ελλάδα η διάρκεια της ημέρας το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα δεν είναι τόσο μικρή και έτσι το αλεξανδρινό ανθίζει αργότερα. Για αυτό πρέπει να μειώνουμε σταδιακά τις ώρες έκθεσης του φυτού στον ήλιο από τον Οκτώβριο μέχρι και το Νοέμβριο. Αυτό το πετυχαίνουμε σκιάζοντας με ένα μαύρο πανί το φυτό 14 ώρες καθημερινά για 2 ολόκληρους μήνες.  Αν το σκοτάδι είναι λιγότερο, το φυτό θα ανθίσει έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή την άνοιξη αλλά για να έχετε ένα κατακόκκινο αλεξανδρινό τα Χριστούγεννα αρχίστε να καλύπτετε το φυτό σας 2 μήνες πριν.
Αλεξανδρινό
Να έχετε υπόψη σας ότι τα φυτώρια ακολουθούν ειδικές τεχνικές για να φέρουν τα φυτά σε ανθοφορία ακριβώς τα Χριστούγεννα, αφήστε λοιπόν τη φύση να πάρει το δρόμο της και μην απογοητευτείτε αν το δικό σας αλεξανδρινό ανθίσει αργότερα. Επιλέξτε το αλεξανδρινό για να διακοσμήσετε χριστουγεννιάτικα το εσωτερικό του σπιτιού σας, το μπαλκόνι ή τον κήπο σας. Συνδυάστε  γιρλάντες, κορδέλες, στεφάνια και δημιουργήστε εντυπωσιακές συνθέσεις ή κόψτε μερικά κλαδιά για το ανθοδοχείο σας. Μπορείτε να φτιάξετε και γλυκά ακόμα, σε σχήμα και χρώμα αλεξανδρινού!
antemisaris.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια