Εάν πάρουμε ολόκληρο κοτόπουλο από το κρεοπωλείο θα πρέπει πρώτα να το καθαρίσουμε και να το πλύνουμε.
Αφαιρούμε απομεινάρια από φτερά και ό,τι τριχούλες υπάρχουν και τις καίμε ως εξής:
- Βρέχουμε ένα βαμβάκι με λίγο οινόπνευμα
- Το ανάβουμε μέσα στον νεροχύτη και περνάμε το κοτόπουλο από πάνω στα σημεία που υπάρχουν οι τριχούλες.
- Σβήνουμε το βαμβάκι με νερό και ξεπλένουμε το κοτόπουλο.
- Αφαιρούμε και πετάμε το πίσω μέρος (πωπός).
Το βάζουμε στη φωτιά και όταν αρχίσει να βγάζει αφρούς το ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα μέχρι να σταματήσει να βγάζει.
Τότε το αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, το σκεπάζουμε και το σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει (περίπου 45 – 60 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος και την ηλικία του κοτόπουλου).
Εάν θέλετε μαζί με το κοτόπουλο μπορείτε να προσθέσετε και λαχανικά, όπως καρότα, σέλινο, πατάτα, κρεμμύδι κλπ. (προαιρετικό).
Όταν βράσει, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει (εάν πρόκειται να το κόψουμε π.χ. για κοτόπιτα). Αφαιρείτε την πέτσα και τα κόκκαλα και το κοτόπουλο είναι έτοιμο για τις συνταγές σας.
Εάν θα φτιάξετε αυγολέμονο καλύτερα είναι να παραλείψετε τα λαχανικά και διατηρείστε το κοτόπουλο ζεστό, σκεπάζοντάς το μέχρι να γίνει η σούπα.
Επίσης στο ζωμό του κοτόπουλο μπορείτε να βράσετε ρύζι και ζυμαρικά.
Τέλος όλα τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε καλό είναι να τα απολυμαίνουμε προς αποφυγή σαλμονέλας
0 Σχόλια