.
Δεν είχα ποτέ φανταστεί τα λαδερά φασολάκια στο φούρνο.Υλικά:
1 κιλό φασολάκια στρογγυλά ή τσαουλιά
2-3 ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη του κρεμμυδιού χωρίς τη φλούδα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτα
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1 φλ. ελαιόλαδο
1 σφηνάκι μηλόξιδο
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
100 γρ. απάκι σε μπουκιές (ή οποιοδήποτε άλλο παστό χοιρινό)
λαδόκολλα
Εκτέλεση
Ζεματάμε τα φασολάκια σε νερό που βράζει για 10 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το μηλόξιδο, προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά τη σύβραση σε δυνατή φωτιά.
Απλώνουμε τη λαδόκολλα σε ένα ταψάκι, βάζουμε μέσα τα φασολάκια, περιχύνουμε με τη σύβραση και τυλίγουμε τη λαδόκολλα σαν καραμέλλα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά, μέχρι να καραμελλώσει.
Ανοίγουμε τη λαδόκολλα, ζεσταίνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μπρίκι και μόλις κάψει καλά, περιχύνουμε τα φασολάκια.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό και το απάκι και σερβίρουμε με πιπεράκι!
*Έκαψα, λίγο ελαιόλαδο στο μπρίκι και περίχυσα τα φασολάκια πριν τα σερβίρω.
Αυτό τους δίνει γυαλάδα, τα κάνει λαμπερά και ορεκτικά αλλά με ένα περίεργο τρόπο, δεν τα λαδώνει υπερβολικά.
Το απάκι στο τέλος, είναι προαιρετικό.
Εγώ το έχω κάνει και με φέτα ή και με τίποτα.
Μεντζέλος Δροσόπουλος
0 Σχόλια