Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τι θέλει να σου πει η περίοδος σου

Τι θέλει να σου πει η περίοδος σου

Μήπως σε ταλαιπωρεί η περίοδος που έρχεται όποτε θέλει;


Μήπως δεν μπορείς να κανονίσεις ούτε τις διακοπές σου, αφού άλλη ημερομηνία πιστεύεις ότι θα αδιαθετήσεις και άλλη καταλήγεις να κυκλοφορείς με τα σερβιετάκια;
Ποιά είναι τα σημάδια που δίνει η περίοδός σου και τι θέλουν να να σου πουν;....

Η υγιής περίοδος: ένα κανονικός εμμηνορροϊκός κύκλος σημαίνει κάτι διαφορετικό για κάθε γυναίκα. Για παράδειγμα, η ηλικία κάθε γυναίκα μπορεί να επηρεάσει ην περιοδικό του κύκλου. Όταν μια έφηβη αδιαθετεί για πρώτη φορά,το πιο πιθανό είναι να έχει άστατο κύκλο για διάρκεια ενός χρόνου και μέχρι να σταθεροποιηθούν οι ορμόνες. Ο κύκλος ξαναγίνεται εκνευριστικά άστατος λίγο πριν την εμμηνόπαυση. Ανάμεσα στην εφηβεία και την εμμηνόπαυση, πρέπει να απολαμβάνεις έναν σταθερό κύκλο, εκτός φυσικά από περιόδους εγκυμοσύνης, ασθένειας, άγχους, φαρμακευτικής αγωγής, και άλλων προβλημάτων που μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο σου.

Κάθε πότε; Γενικά η περίοδος που προκύπτει μεταξύ 22 και 40 ημερών θεωρείται κανονική γενικά. Ως πρώτη ημέρα του κύκλου μετράμε την πρώτη ημέρα της αιμορραγίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν αδιαθετείς κάθε 222 ημέρες και ξαφνικά αδιαθετήσεις στις 40 δεν έχεις πρόβλημα. Η διαφορά που πρέπει να βλέπεις, πρέπει να μην ξεπερνά τις 5 ημέρες. Μια τέτοια χρονική αλλαγή μπορεί να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα και καλό είναι να διατηρείς ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφεις τις αλλαγές κάθε μήνα.

Πώς θα κρατάς σημειώσεις για την περίοδο σου: αν θέλεις μόνη σου να καταγράψεις μερικά από τα ποιό σημαντικά σημεία της περιόδου, που κάθε αλλαγή τους μπορεί να σου δείξει πως κάτι πηγαίνει λάθος. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνεις διάγνωση μόνη σου, αλλά όλες οι σημειώσεις θα αποτελέσουν χρήσιμες πληροφορίες και για το γιατρό σου σε περίπτωση που χρειαστεί.

Τα χρήσιμα:

Α. Πόσες μέρες παιρνούν από την πρώτη ημέρα της περιόδου στην επόμενη πρώτη;

Β. Πόσο διαρκούν οι περίοδοί σου;

Γ. Πόσο ελαφριά η βαριά είναι η αιμορραγία; Ποιές ημέρες έχεις περισσότερο αίμα;

Δ. Παρατηρείς ελαφριά αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους; Πόσο συχνά; Ίσως μετά τη σεξουαλική επαφή;

Ε. Πόσο επώδυνες είναι οι ημέρες της περιόδου; Πού πονάς και πόσο διαρκεί ο πόνος;

ΣΤ. Ποιά άλλα συμπτώματα έχεις μαζί με την περίοδο; Πονοκέφαλος, φούσκωμα, πόνοι στην μέση;

Ζ. Ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή;

Η. Αντιμετωπίζεις κάποιο άλλο πρόβλημα ταυτόχρονα με τις δύσκολες μέρες; (στρες, χωρισμός, δίαιτα;)

Θ. Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη μέθοδο αντισύλληψης (χάπι, διάφραγμα ή κάποια άλλη;)

Τα συχνά προβλήματα και τι θέλουν να σου πουν:

Η περίοδος δεν ήρθε: αν έχεις πατήσει τα 16 και δεν έχεις αδιαθετήσει ακόμα, κλείσε ένα ραντεβού με το γυναικολόγο. Πολλοί παράγοντες συντελούν στην αργοπορημένη περίοδο: διατροφικές διαταραχές, ορμονικά προβλήματα, στρες ή υπερβολική άσκηση. Έπειτα, μπορεί να υπάρχει κάποιο γενετικό ή ανατομικό πρόβλημα: ανεπάρκεια ωοθηκών, κακώς σχηματισμένα αναπαραγωγικά όργανα, προβλήματα στο νευρικό σύστημα.
Από την άλλη, για εσένα που αδιαθετείς κανονικά και η περίοδος δεν έρθει ένα μήνα, η πρώτη σκέψη πηγαίνει στο να είσαι έγκυος. Αν αποκλείσουμε την εγκυμοσύνη, άλλες πιθανές αιτίες είναι: ο θηλασμός, μια φαρμακευτική αγωγή, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, το στρες, κακή διατροφή, κατάθλιψη, εμμηνόπαυση, ξαφνική απώλεια αρκετών κιλών, υπεράσκηση, παχυσαρκία, ορμονικά προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με την κακή λειτουργία του θυροειδή αδένα ή ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών.
Αν πάλι, η περίοδος ξεχνά να έρθει πολύ συχνά μέσα στο χρόνο, τότε υπάρχει σαφής ένδειξη πως κάτι πηγαίνει λάθος. Ο γιατρός είναι ο μόνος που μπορεί να σου πει τι γίνεται λάθος στο αναπαραγωγικό σου σύστημα.

Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους: μικρές κουκκίδες αίματος ή μεγαλύτερη ποσότητα αίματος ανάμεσα στις περιόδους, αποτελεί ένδειξη ενός μικρού ή μεγαλύτερου προβλήματος που μπορεί και να μην σχετίζεται άμεσα με τον έμμηνο κύκλο σου.
Η ελαφριά αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους, μπορεί να είναι ένδειξη χαμηλών επιπέδων προγεστερόνης στο σώμα σου. Αν παίρνεις αντισυλληπτικά, τότε η αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους μπορεί να οφείλεται στην παράλειψή σου να παίρνεις το Χάπι καθημερινά. Άλλες πιθανές αιτίες που συνδέονται με κολπική αιμορραγία περιλαμβάνουν: υπεράλθηση, προβλήματα εγκυμοσύνης, ορμονικές διαταραχές, διαβήτη, ωορρηξία και προβλήματα του θυροειδή,

Βαριά αιμορραγία κατά την περίοδο ή περίοδος που διαρκεί πολλές ημέρες:
κάθε γυναίκα έχει την δική της άποψη και εκτίμηση για το τι θεωρεί βαριά περίοδο. Αυτό που για μια γυναίκα μπορεί να θεωρείται περίοδος με αυξημένη ροή αίματος, για κάποια άλλη μπορεί να είναι πλήρως φυσιολογικό.
Αν η περίοδός σου έχει όλο και μεγαλύτερη ροή αίματος με τους μήνες, φρόντισε να κάνεις μια εξέταση αίματος, για να δεις που βρίσκεται ο αιματοκρίτης σου και φυσικά αν υποφέρεις από ελαφριά αναιμία. Αν υπάρχουν διακυμάνσεις στο πόσο βαριά ή ελαφριά είναι η περίοδός σου, δεν χρειάζεται να ανησυχείς, αρκεί να κάνεις τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο και ΠΑΠ τεστ που θα απαιτείται, εφόσον έχεις ξεκινήσει τη σεξουαλική σου ζωή. Ο γιατρός θα σου προτείνει και σωστούς τρόπους για να αποφύγεις την αναιμία.
Βέβαια, οι γιατροί επιμένουν πως πολλές γυναίκες διαμαρτύρονται για αυξημένη αιμορραγία τη στιγμή που χάνουν λιγότερα από 60 μιλιλίτρα αίματος σε κάθε περίοδο. Αν αλλάζεις ταμπόν ή σερβιετάκι κάθε ώρα (ειδικά αν δεν μιλάμε για τις πρώτες ημέρες που είσαι αδιάθετη) το γεγονός θα πρέπει να σε ανησυχήσει.
Πιθανά αίτια για την πολύ βαριά περίοδο είναι: η παχυσαρκία, Ινομυώματα μήτρας, καρκίνος της μήτρας, αναπαραγωγικά προβλήματα όπως η ενδομητρίωση, ορμονικές διαταραχές ή διαταραχή του θηροειδή ή επιπτώσεις της αντισυλληπτικής μεθόδου που ακολουθείς.

Αφόρητοι πόνοι κατά την περίοδο ή πριν: οι κράμπες στη διάρκεια της περιόδου είναι ένα από τα συνοδευτικά της που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Τουλάχιστον 40% των ενήλικων γυναικών υποφέρουν από πόνους της περιόδου και 10% έχουν τόσο αφόρητους πόνους στη διάρκεια της περιόδου, που αναγκάζονται να λείψουν και από τη δουλειά τους.

Είναι αρκετά φυσιολογικό να νιώθεις πόνους χαμηλά στην κοιλιά λίγες ημέρες πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου (ειδικά τις 2 με 3 πρώτες μέρες). Οι πόνοι αυτοί οφείλονται στις συσπάσεις της μήτρας, που προσπαθεί να αποβάλλει το ωάριο που δεν γονιμοποιήθηκε.

Παρόλα αυτά, ο αφόρητος και αβάσταχτος πόνος κατά την περίοδο, μπορεί να συνδέεται και με τα παρακάτω προβλήματα: ενδομητρίωση, φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, Ινομυώματα της μήτρας και πολύποδες μήτρας ή λανθασμένη χρήση του διαφράγματος.

Οι πόνοι της περιόδου, θα πρέπει να σε ανησυχήσουν περισσότερο, εφόσον αρχίσουν να επηρεάζουν την καθημερινή σου ζωή. Φυσικά και η εκτεταμένη χρήση παυσίπονων μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα πρόβλημα και όχι λύση.
 antikarkiniko.blogspot.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια