Το δέρμα δεν επηρεάζεται μόνο από τη διατροφή, αλλά και από τις αλλαγές του καιρού.
Όσο κι αν πέφτει η θερμοκρασία, το δέρμα εξακολουθεί να χρειάζεται ενυδάτωση, τόσο μέσω των κατάλληλων προϊόντων, όσο και μέσω της διατροφής.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου Κονέκτικατ στις ΗΠΑ, τροφές όπως το γιαούρτι, τα μύρτιλλα, το πράσινο τσάι και ο λιναρόσπορος θεωρούνται ιδανικές για το δέρμα, όπως άλλωστε και ο σολομός, ο οποίος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ωμέγα – 3, τα οποία ενυδατώνουν το δέρμα και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου.
Στην αύξηση του κολλαγόνου συμβάλλουν και τα πορτοκάλια, τα οποία επίσης μειώνουν τις «σακούλες» και τους μαύρους κύκλους.
Ιδανικά για το δέρμα είναι και τα βερίκοκα, τα οποία αναστρέφουν τον σχηματισμό ρυτίδων, αλλά και τα αμύγδαλα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και γι' αυτό κάνουν το δέρμα πιο φωτεινό.
Στις τροφές που προστατεύουν το δέρμα ανήκουν και τα ρεβίθια, τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην επανόρθωση των ιστών.
Ωστόσο, υπάρχουν και τροφές που πρέπει να αποφεύγει κανείς, αν θέλει να βελτιώσει την εικόνα του δέρματός του. Σύμφωνα με την επίκουρο καθηγήτρια δερματολογίας, δρ Megan McCusker, θα πρέπει να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, γλυκαντικών και κυρίως προϊόντων που περιέχουν μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης, όπως τα σιρόπια, επειδή επηρεάζονται αρνητικά οι κυτταρικές μεμβράνες, με αποτέλεσμα να διασπάται το κολλαγόνο, στο οποίο το δέρμα οφείλει την ελαστικότητά του.
Η δρ McCusker τονίζει ότι θα πρέπει να αποφεύγει κανείς τις συσκευασμένες τροφές γενικώς, επειδή συνήθως περιέχουν ζάχαρη και συντηρητικά, και να προτιμά τροφές που περιέχουν βιταμίνες A, C και E, μέταλλα, φυτικές ίνες και κρατούν τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα χαμηλά.
Όσο κι αν πέφτει η θερμοκρασία, το δέρμα εξακολουθεί να χρειάζεται ενυδάτωση, τόσο μέσω των κατάλληλων προϊόντων, όσο και μέσω της διατροφής.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου Κονέκτικατ στις ΗΠΑ, τροφές όπως το γιαούρτι, τα μύρτιλλα, το πράσινο τσάι και ο λιναρόσπορος θεωρούνται ιδανικές για το δέρμα, όπως άλλωστε και ο σολομός, ο οποίος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ωμέγα – 3, τα οποία ενυδατώνουν το δέρμα και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου.
Στην αύξηση του κολλαγόνου συμβάλλουν και τα πορτοκάλια, τα οποία επίσης μειώνουν τις «σακούλες» και τους μαύρους κύκλους.
Ιδανικά για το δέρμα είναι και τα βερίκοκα, τα οποία αναστρέφουν τον σχηματισμό ρυτίδων, αλλά και τα αμύγδαλα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και γι' αυτό κάνουν το δέρμα πιο φωτεινό.
Στις τροφές που προστατεύουν το δέρμα ανήκουν και τα ρεβίθια, τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην επανόρθωση των ιστών.
Ωστόσο, υπάρχουν και τροφές που πρέπει να αποφεύγει κανείς, αν θέλει να βελτιώσει την εικόνα του δέρματός του. Σύμφωνα με την επίκουρο καθηγήτρια δερματολογίας, δρ Megan McCusker, θα πρέπει να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, γλυκαντικών και κυρίως προϊόντων που περιέχουν μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης, όπως τα σιρόπια, επειδή επηρεάζονται αρνητικά οι κυτταρικές μεμβράνες, με αποτέλεσμα να διασπάται το κολλαγόνο, στο οποίο το δέρμα οφείλει την ελαστικότητά του.
Η δρ McCusker τονίζει ότι θα πρέπει να αποφεύγει κανείς τις συσκευασμένες τροφές γενικώς, επειδή συνήθως περιέχουν ζάχαρη και συντηρητικά, και να προτιμά τροφές που περιέχουν βιταμίνες A, C και E, μέταλλα, φυτικές ίνες και κρατούν τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα χαμηλά.
0 Σχόλια