Πολύ κοντά στη φάση της δοκιμής στους ανθρώπους είναι νέο εμβόλιο που υπόσχεται την αντιμετώπιση του εθισμού στην κοκαΐνη!
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που το δημιούργησε κάνει λόγο για έναρξη της πειραματικής χορήγησής του σε ανθρώπους μέσα στη νέα χρονιά.
Ο εθισμός στην κοκαΐνη εκτιμάται ότι....
είναι από τους πιο δύσκολους στην αντιμετώπιση, κυρίως επειδή το ναρκωτικό επιδρά στα κέντρα ικανοποίησης του εγκεφάλου.
«Σε περίπου 10 δευτερόλεπτα φτάνει στον εγκέφαλο και εκεί μπλοκάρει τη λήψη μερικών σημάτων που ανταλλάσσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και έτσι δημιουργεί την αίσθηση ευεξίας» εξηγεί ο δρ Ρόναλντ Κρίσταλ, του Ιατρικού Κολεγίου Weill Cornell.
Οι ερευνητές σκέφτηκαν να σταματήσουν αυτήν την επίδραση εμποδίζοντας το αίσθημα της έντονης ευεξίας με ένα εμβόλιο. Η κοκαΐνη όμως είναι τόσο μικρό μόριο που το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να το πολεμήσει, όπως κάνει στα βακτήρια και στους ιούς. Γι' αυτό ο δρ Κρίσταλ και η ομάδα του δοκίμασαν μια διαφορετική προσέγγιση, κάνοντας το μόριο της κοκαΐνης να προσκολληθεί σ' έναν μεταλλαγμένο ιό του κρυολογήματος, τον αδενοϊό.
«Ετσι, ο οργανισμός θεωρεί ότι πρόκειται για ιό του κρυολογήματος και τον καταπολεμά ανάλογα. Στην ουσία όμως είναι η κοκαΐνη και τελικά δημιουργούνται αντισώματα κατά της κοκαΐνης. Σκεφτείτε το σαν ένα είδος Pac Man που κυκλοφορεί στο αίμα και κυνηγάει τα μόρια της κοκαΐνης» εξηγεί ο δρ Κρίσταλ.
Δεδομένου αυτού του μηχανισμού λοιπόν, αν κάποιος πάρει κοκαΐνη, αυτή δεν θα έχει κάποια επίδραση. Δεν θα νιώσει την έξαρση ευεξίας, δεν θα νιώσει καν ικανοποίηση. Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε πώς απεικονίζεται αυτή η αλλαγή στον οργανισμό μελετώντας ακτινογραφίες του εγκεφάλου πιθήκων στους οποίους είχαν χορηγήσει το εμβόλιο.
«Αν παρατηρήσει κανείς το εμβολιασμένο ζώο, θα διαπιστώσει ότι η κοκαΐνη δεν φτάνει ποτέ στους υποδοχείς του εγκεφάλου, επειδή το εμβόλιο έχει προκαλέσει τη δημιουργία αντισωμάτων τα οποία συνδέονται με την κοκαΐνη και δεν της επιτρέπουν να φτάσει στον εγκέφαλο» εξηγεί ο δρ Κρίσταλ.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι όταν φτάσει να πάρει το πράσινο φως για τους ανθρώπους, το πιθανότερο είναι ότι το εμβόλιο θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα προκειμένου να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την ανοσία του οργανισμού απέναντι στο ναρκωτικό.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια