.
Υλικά1 μπούτι αρνιού 2 κιλά (όχι κομμένο, ολόκληρο)
Αλάτι - Πιπέρι - Ρίγανη
Ελαιόλαδο
6-8 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
1 μικρό ματσάκι δεντρολίβανο
1 μικρό ματσάκι θυμάρι
6-7 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες...
(πήρα βιολογικές και τις άφησα με την φλούδα αφού τις έπλυνα καλά με βουρτσάκι)
1 κούπα ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
1 κρεμμύδι κομμένο στα δυο
2 φύλλα δάφνης
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στην πιο δυνατή ένταση στις αντιστάσεις. (όχι αέρα). Αφού έχει προθερμανθεί προχωράμε στο αρνί μας (τις πατάτες τις έχουμε κόψει, το μπουτάκι είναι έξω από το ψυγείο 2 ώρες)
Αν θέλουμε καθαρίζουμε ή λέμε στον χασάπη μας να μας καθαρίσει λιγάκι το λίπος απο το μπούτι δεν θέλουμε όμως να φύγει τελείως, το λίπος θα βγάλει ζουμάκια στο ψήσιμο που θα τα ρουφήξει το κρέας και θα γίνει πεντανόστιμο καθώς επίσης προστατεύει το κρέας απο το να στεγνώσει.
Το σκουπίζουμε καλά και το τοποθετούμε στο ταψί μας. Κόβουμε με το μαχαίρι εσοχές γύρω γύρω από το κρέας και μπήγουμε σε κάθε μια εσοχή, μια σκελίδα σκόρδο, λίγο θυμάρι και λίγο δεντρολίβανο.
Λαδώνουμε καλά όλο το μπουτάκι και το τρίβουμε με το μείγμα αλάτι - πιπέρι - ρίγανη (Βάζουμε τα δάχτυλά μας και μέσα στις εσοχές). Συμπληρώνουμε γύρω γύρω με τις πατάτες, το κρεμμύδι, τις δάφνες και τον ζωμό. Περιχύνουμε και στις πατάτες λίγο λαδάκι (το πολύ δυο κουταλιές της σούπας).
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και αμέσως χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 160 βαθμούς.
Ψήνουμε το μπουτάκι για 3 ώρες.
Οταν περάσουν οι 3 ώρες, βγάζουμε το ταψί, αφαιρούμε το αρνάκι και το μεταφέρουμε σε σκεύος το οποίο σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο. Τις πατάτες τις επιστρέφουμε στον σβηστό φούρνο για να μείνουν ζεστές. Αφήνουμε το αρνάκι 30 λεπτά να ξεκουραστεί και στην συνέχεια το σερβίρουμε σε πιατέλα με τις πατάτες.
Το κόβουμε κρατώντας το μπουτάκι απο το κόκαλο και κόβωντας σε φέτες πλάγιες προς τα κάτω.
Σερβίρουμε με λεμόνια ή φτιάχνουμε μια σάλτσα απο λεμόνια και μουστάρδα.
0 Σχόλια