Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η απαγορευμένη πόλη του Θιβέτ στο φακό

Σε δημοπρασία βγαίνουν φωτογραφίες από τη Λάσα του Θιβέτ που χρονολογούνται από το 1904. Τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια βρετανικής αποστολής στην περιοχή και αποτυπώνουν το παράξενο και απόκοσμο τοπίο αλλά και βουδιστές μοναχούς και τα βρετανικά στρατεύματα.
Η Λάσα, αναφέρει η Daily Mail, έχει χαρακτηριστεί και....

«απαγορευμένη πόλη» του Θιβέτ λόγω της τοποθεσίας της αλλά και λόγω της εχθρικής αντιμετώπισης των ξένων από τους βουδιστές μοναχούς.
Της αποστολής ηγείτο ο Συνταγματάρχης Francis Younghusband αλλά την είχε αρχίσει ο αντιβασιλιάς της Ινδίας Λόρδος Curzon που ήθελε οπωσδήποτε να περιορίσει τον έλεγχο της Ρωσίας στη χώρα.
Η συλλογή φωτογραφιών θα βγει σε δημοπρασία και αναμένεται να πιάσει περίπου 18.000 ευρώ.
Μαζί με τις φωτογραφίες θα πωληθούν και αντικείμενα από την περιοχή, τα οποία βρίσκονταν μέχρι σήμερα στην κατοχή των οικογενειών δύο Βρετανών στρατιωτικών.
Η αμφιλεγόμενη βρετανική αποστολή στο Θιβέτ άρχισε το Δεκέμβριο του 1903, όταν 3.000 στρατιώτες μπήκαν στη χώρα από την- υπό βρετανικό έλεγχο τότε- Ινδία.
Τον Απρίλιο του 1903, γράφει η Daily Mail, η Ρωσία ανακοίνωση στη βρετανική κυβέρνηση πως δεν είχε καμία πρόθεση να εισβάλει στο Θιβέτ, ωστόσο ο Λόρδος Curzon επέμενε πως τα βρετανικά στρατεύματα έπρεπε να πάνε στη χώρα.
Στη Λάσα οι Βρετανοί στρατιώτες έφτασαν τον Αύγουστο του 1904. Τρεις χιλιάδες Θιβετιανοί υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν κατά την προέλαση των στρατευμάτων, ενώ οι βρετανικές δυνάμεις έχασαν 201 άνδρες.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν πως 411 Βρετανοί πέθαναν από άλλες αιτίες όπως ασθένειες.
Τελικά η θιβετιανή κυβέρνηση υπέγραψε συνθήκη με την οποία η χώρα γινόταν βρετανικό προτεκτοράτο..
.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια