Οικογένειες ελληνικών σήριαλ, των οποίων γίναμε κάτι σαν μέλη αθόρυβα και με τον χρόνο.
Από τους Χατζηγιώργηδες στους Μαυροτσούκαλους και από τους Καρπερούς στους Μπεζεντάκους.
Σπουδαίοι οι Απαράδεκτοι, θρυλικό το Ρετιρέ, αλλά πολύ μεγάλο κομμάτι της TV που μας μεγάλωσε ήταν βασισμένο στην ελληνική οικογένεια.
Συχνά (αλλά όχι πάντα) δοσμένες σε κωμικό πρίσμα, πλήρεις, μισές, με προβλήματα, με πολλά παιδιά, με έντονα τα νεοελληνίστικα στοιχεία, οι οικογένειες αυτές ήταν και δεν ήταν μια μικρογραφία των πραγματικών της ελληνικής κοινωνίας.
Για παράδειγμα, η οικογένεια που έφτιαξε ο Γιώργος Αρμένης στο 'Σόι Μας' δεν είχε σχεδόν τίποτα ίδιο με την οικογένεια που συνέλαβε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στο '4'.
Και οι δύο είχαν σαφή πατήματα στην πραγματικότητα (καλά, του Χριστόφορου όχι και τόσο), όπως και οι υπόλοιπες έντεκα που περνάμε από ακτινογραφία παρακάτω.
Αυτό το θέμα μπορεί να διαβαστεί ακόμα καλύτερα παρουσία του κηδεμόνα σας.
Η οικογένεια Πετράκη γυρίζει στην Ελλάδα μετά από χρόνια στην Αφρική και ψάχνει τα πατήματά της στη νέα πραγματικότητα. Το 'Εκμέκ Παγωτό' του MEGA, όπως προδίδει και το όνομά του, ήταν μια βαθέως γλυκιά κωμική σειρά, βασισμένη σε περίτεχνα στημένους χαρακτήρες. Μια πραγματική οικογένεια, με πολλά και ισοδύναμα μέλη που διεκδικεί επάξια τον τίτλο της πιο πλήρους τηλεοπτικής οικογένειας που είδαμε ποτέ.
Τα μέλη: Αύγουστος Πετράκης, σύζυγος της Πιπίτσας και γιος του υπερβατικού Χαρίλαου (Βασίλης Διαμαντόπουλος). Γιαγιά (μητέρα της Πιπίτσας) και δημιουργός του καλύτερου εκμέκ παγωτού Αττικής και περιχώρων, η Αφροδίτη (Μαρία Φωκά) και μετά τα εγγόνια της(-παιδιά του Αύγουστου και της Πιπίτσας): ο Σούλης, ο Τίτος, η Νίκη και η Ναταλία.
Ένας για υιοθέτηση: Η γιαγιά Αφροδίτη. Όχι μόνο για το κορυφαίο εκμέκ παγωτό, αλλά και γιατί την έπαιζε η Μαρία Φωκά. Για όσους πήγαιναν δημοτικό το 1991, αυτή ήταν ξεκάθαρα η δεύτερη γιαγιά μας.
Βασικές ενδο-οικογενειακές (και όχι μόνο) αλήθειες που μάθαμε από τους Πετράκηδες:
-Η καραμπινάτη οσφυοκαμψία έχει μεγάλη γκάμα συμπτωμάτων και χρήζει παρακολούθησης.
-Η φυσική ροή αν έχεις πατέρα τον τεράστιο Χαρίλαο είναι να βγεις επτά σκάλες πιο συνεσταλμένος.
-Η φυσική ροή αν έχεις πατέρα τον συνεσταλμένο Αύγουστο είναι να βγεις επτά σκάλες πιο εξωστρεφής. Η Νίκη είχε ισορροπίες για όλη την οικογένεια, αλλά ο Τίτος, η Ναταλία και ειδικά ο Σούλης ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη αυτού.
-Αν θες να λέγεσαι παραδοσιακή Ελληνίδα μάνα, πρέπει να μελετάς τουλάχιστον μισή ώρα τη μέρα τα πεπραγμένα της Πιπίτσας (μα Πιπίτσα;) στη σειρά.
-Στο τέλος της ημέρας, αυτός που θα κρατάει τα γκέμια σε μια οικογένεια με έναν τρελό παππού, μια ημίτρελη γιαγιά, έναν αλκοολικό σύζυγο και τέσσερα παιδιά (εγκεφαλικά) στα τέσσερα σημεία του ορίζονται, θα είναι η μάνα.
Έχουν και οι μεγιστάνες τα προβλήματά τους. Ειδικά, αυτά της οικογένειας Δράκου που 'γέννησε' το μυαλό του Νίκου Φώσκολου για τον ΑΝΤ1 ήταν περισσότερα κι από τα κλειδωμένα δισ. τους στις ελβετικές τράπεζες. Ο Γιάγκος Δράκος, αυτή η κατατρεγμένη από τη μοίρα και τα πάθη ύπαρξη, η Γιάννα Αγγελοπούλου Βίρνα και τα παιδιά του Γιάγκου είχαν μια και μοναδική κατάρα. Να μην χαρούν καθόλου τα λεφτά τους. Καλά κατάλαβες, η Giant ήταν ο Πύργος της Βαβέλ. Ή το ανάποδο.
Τα μέλη: Δεν μάθαμε πολλά για τους γονείς του κολοσσού Γιάγκου Δράκου. Η Βίρνα ήταν η δεύτερη (νομίζω) γυναίκα του, ενώ ο ίδιος κουβαλούσε τρία παιδιά από τον πρώτο του γάμο. Τον Τίμο, την Τάνια και τον Αλέξη. Ο Αλέξης ερωτεύτηκε σφόδρα τη Βίρνα, άμα τη γνωριμία τους (15 χρονών αγόρι τότε), ο Γιάγκος κεράτωνε τη Βίρνα με τη γραμματέα του Σάντρα και μέσα στο γενικό χαμό, η Σελήνη (Ελένη Κούρκουλα) που είχε περισυλλέξει από ένα ίδρυμα ο Αλέξης, ερωτεύτηκε τον σωτήρα της. Ομάδα μελετητών έχει μετοικήσει στην Αθήνα τα τελευταία 12 χρόνια προσπαθώντας να ερευνήσει πώς ο μαέστρος Νίκος Φώσκολος δεν μπέρδευε πρόσωπα και καταστάσεις.
Ένας για υιοθέτηση: Η Σελήνη. Γιατί όποιος δεν έχει λυγίσει με το 'Σελήνη δεν θέλει πάει άσυλο' δεν είναι κανονικός άνθρωπος.
Βασικές ενδο-οικογενειακές (και όχι μόνο) αλήθειες που μάθαμε από τους Δράκους:
-Οι γραμματείς επιφανών ανδρών που έχουν παράνομη ερωτική σχέση μαζί τους είναι το μεγαλύτερο κλισέ της ελληνικής δραματουργίας.
-Με άλλα λόγια, αν είσαι γυναίκα και ο άντρας σου έχει γραμματέα, δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχη τα βράδια.
-Ποτέ μην υποτιμάς τον έρωτα ενός 15χρονου νεανία.
-Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία.
-(και κάτι σκηνοθετικό-τηλεοπτικό) Στη καρδιά μπορεί να είσαι ο ίδιος Αλέξης ή Τίμος Δράκος, ακόμη κι αν σε ενσαρκώνουν 8 διαφορετικοί ηθοποιοί στην ίδια σειρά.
Στο σπίτι του Κώστα Χατζηγιώργη, η βασική οικογένεια που επικρατούσε σαν χτικιό ήταν αυτή του Ανδρέα Χατζηγιώργη. Όπως σεμιναριακά έγραψε πρόσφατα ο Μάνος Μίχαλος, "η πιστότητα των χαρακτήρων στην ελληνική πραγματικότητα ήταν και ο λόγος που το ελληνικό κοινό έγινε φανατικό απέναντι στις δύο οικογένειες". Καμία από τις δύο οικογένειες δεν θα είχε ενδιαφέρον, αν δεν υπήρχε το αντίπαλο δέος της άλλης.
Τα μέλη: Ο 'κάπελας' Κώστας Χατζηγιώργης, η σύζυγος Σούλα Βαρθακούρη-Χατζηγιώργη, η ψωνισμένη κόρη-ηθοποιός Ούρσουλα-Θεοδώρα και ο νταλικέρης αδερφός της Σούλας, Μπάμπης. Στην οικογένεια συγκαταλέγονται με εξ αγχιστείας δεσμούς (κι επειδή έτσι θέλουμε) η οικιακή βοηθός Ντολόρες και η σταθερή σχέση της Ούρσουλας-συγκλονιστική φιγούρα της σειράς, ο βασιλιάς των Άχαρων, Άκης.
Ένας για υιοθέτηση: Με μια πρώτη σκέψη θα λέγαμε τον Άκη (που τόση ανάγκη θα το είχε), αλλά στο νήμα επικρατεί ο εστιάτορας Κώστας Χατζηγιώργης, αυτή η τυραννισμένη περσόνα που έχει αλλοιωθεί από το μίσος του για τον συνονόματο Ανδρέα. Αυτός κι αν έχει ανάγκη από λίγη ζεστασιά και γυναικείο τσίμπημα στο μαγουλάκι.
Βασικές ενδο-οικογενειακές αλήθειες που μάθαμε από τους Χατζηγιώργηδες του Κώστα:
-Το μεγαλύτερο όπλο ενός σώγαμπρου είναι η συμπάθεια της 'πεθεράς' του.
-Όταν άντρας και γυναίκα διαφωνούν κάθετα σε κάτι, θα περάσει αυτό της γυναίκας.
-Στις αρχές των 90s, ήταν αυτονόητο ότι το παιδί της οικογένειας μπορεί να κυνηγάει χίμαιρες και να τρώει μόνο από τα λεφτά του μπαμπά.
-Οι κουνιάδοι έχουν συνήθως μια ροπή προς την κομπίνα και τη βαθιά, λαϊκή καψούρα.
-Όσο φαντεζί όνομα κι αν ανακαλύψεις, ο πατέρας σου θα σε φωνάζει με το βαφτιστικό σου, Θεοδώρα-Ούρσουλα.
Ο σωστός χασοδίκης φαίνεται από το σκοροφαγωμένο σακάκι. Αυτό σημαίνει ότι ο Ανδρέας Χατζηγιώργης ήταν true χασοδίκης και ότι ο Διονύσης Δάγκας (αυτός είναι από άλλο σήριαλ) δεν ήταν. Στα της οικογένειας του απολαυστικού Δημήτρη Πουλικάκου, το μίσος ήταν επίσης άσβεστο για τους έτερους Χατζηγιώργηδες, η σύζυγος ήταν μονίμως στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και το UFO-αδερφή της, ονόματι Ελεονώρα, βόλοδερνε σα φυλακισμένο φάντασμα εντός του σπιτιού. Είναι να μη βρει γκόμενα ο καψερός Ανδρέας;
Τα μέλη: Ανδρέας Χατζηγιώργης, η κεφαλή της οικογενείας. Ζανέτ Τουρλουφίδη-Χατζηγιώργη, η υστερική σύζυγος. Ελεονώρα, η αιωρούμενη αδερφή. Μαρία Ελευθερίου, η ερωμένη του Ανδρέα. Ούτε παιδιά ούτε σκυλιά.
Ένας για υιοθέτηση: Ο Ανδρέας Χατζηγιώργης. Έτσι, γιατί σε συνδυασμό με τον Κώστα από πάνω, πάντα ήμασταν βέβαιοι ότι υπό νορμάλ συνθήκες, οι δύο άντρες θα μπορούσαν να παίζουν με τις ώρες τάβλι στο καφενείο, μιλώντας για την ενωμένη Ευρώπη και για το πόσες διπλές θα παίξουν στο προπό της Κυριακής.
Βασικές ενδο-οικογενειακές αλήθειες που μάθαμε από τους Χατζηγιώργηδες του Ανδρέα:
-Υστερική σύζυγε, ο άντρας σου έχει γκόμενα.
-(Υστερική) Σύζυγε, τον άντρα που δεν δίνει δικαιώματα και ρέει σαν σιγανό ποταμάκι να φοβάσαι.
-Τα παιδιά φέρνουν ευτυχία. (Ανδρέα και Ζανέτ έπρεπε να το ξανασκεφτείτε).
-Στους δύο τρίτος δεν χωρεί, ειδικά όταν πρόκειται για μια αδερφή με περισσότερα ψυχολογικά κι από τη Lady Gaga.
Το 'Ευτυχισμένοι Μαζί' είναι από τις τελευταίες, ευχάριστες εμπειρίες της ιδιωτικής τηλεόρασης. Κοφτερό σενάριο, αστείες ατάκες και μια οικογένεια, αποτελούμενη ουσιαστικά από δύο. Ο Διονύσης έβαλε τα αγόρια, η Ελένη έβαλε τα κορίτσια, αλλά η οικογένεια έδεσε ιδανικά. Αν εξαιρέσεις τον έρωτα του μεγάλου γιου του Διονύση με τη μεγάλη κόρη της Ελένης, όλα τα υπόλοιπα λειτούργησαν ρολόι. Εξαιρετικός στο ρόλο της κεφαλής της οικογενείας ο Γιάννης Μπέζος. Όχι ότι δεν το 'χει ξανακάνει βέβαια.
Τα μέλη: Ο Διονύσης Μαυροτσούκαλος παντρεύεται τον εφηβικό του έρωτα Ελένη, αφού και οι δυο τους έχουν ήδη κάνει οικογένεια στους προηγούμενους γάμους του. Στο ίδιο σπίτι λοιπόν, θα ζήσουν οι γιοι του Διονύση, Μάρκος, Θανάσης και Γιαννάκης και οι κόρες της Ελένης, Εύα και Φίφη.
Ένας για υιοθέτηση: Ο Γιαννάκης. Το απαραίτητο αγοράκι στη σωστή ηλικία με τις κατάλληλες απορίες για να προκληθεί γέλιο και αμηχανία.
Βασικές ενδο-οικογενειακές (και όχι μόνο) αλήθειες που μάθαμε από τους Μαυροτσούκαλους:
-Τις περισσότερες φορές, ο έφηβος που παίζει κιθάρα και έχει καλλιτεχνικές ανησυχίες ως μαθητής Λυκείου είναι ο πιο περιζήτητος για τα κορίτσια του σχολείου του.
-Οι κουκέτες είναι ιδιαίτερα εργονομικές όταν στο ίδιο σπίτι πρέπει να μείνουν 5 παιδιά.
-Ποτέ μην ξεχνάς-υποτιμάς τους εφηβικούς σου έρωτες.
-Τα παιδιά παύουν να είναι ιδιαίτερα χαριτωμένα στις ηλικίες μεταξύ 12-15.
-Όλοι στηρίζουμε ένα 'απαγορευμένο' ζευγάρι τύπου Μάρκος-Εύα. Ή κάθε 'απαγορευμένο' ζευγάρι της μυθοπλασίας, γενικότερα.
'Και θα χαθώ, θα χαθώ, θα χαθώ ένα πρωί, σε μια ελεύθερη ιδέα, αναρχική'. Όχι, αυτός είναι ο Πέτρος Θεοτοκάτος. Ο Αλέξανδρος Θεοτοκάτος (ο Γιάννης Μπέζος δηλαδή) είναι ένας καλοβαλμένος δικηγόρος, σύζυγός της Μαργαρίτα Πετρίδου, με την οποία έχουν τέσσερα παιδιά. Όταν λέγαμε ότι ο Μπέζος το έχει ξανακάνει, ακριβώς αυτό εννοούσαμε. Σίγουρα όχι η πιο αγαπημένη μας κωμική σειρά, αλλά τον έλεγχο 'τιμιότητας' τον περνούσε.
Τα μέλη: Αλέξανδρος Θεοτοκάτος και Μαργαρίτα Πετρίδου οι γονείς. Ερμής και Αφροδίτη τα δίδυμα, Άρης ο μεγάλος γιος της οικογένειας και Λίλα η βενιαμίν της. Συμπαθέστατες και η θεία Τζούλια με τη γιαγιά Μπέμπα (μητέρα του Αλέξανδρου).
Ένας για υιοθέτηση: Η Μαργαρίτα, που δεν το έβαλε ποτέ κάτω και προσπάθησε μέχρι τέλους να πάρει το πτυχίο της από τη Νομική και που αποτελεί τον σωστό ήρωα της οικογένειας Θεοτοκάτου, αφού τα πάντα περνούσαν από τα χέρια της. Ελληνίδα μάνα, στην λίγο πιο μοντέρνα έκδοσή της.
Βασικές ενδο-οικογενειακές (και όχι μόνο) αλήθειες που μάθαμε από τους Θεοτοκάτους:
-Μάλιστα, υπάρχουν και δίδυμα που δεν μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους.
-Καμιά φορά, το μόνο που χρειάζεται για να ανοίξεις το δικό σου δικηγορικό γραφείο είναι ένας μπαμπάς δικηγόρος.
-Καλό είναι, ο μεγάλος γιος μιας εξαμελούς οικογένειας να αρχίσει να ψάχνει για το δικό του σπίτι σιγά σιγά.
Μπορεί όλο το focus όσον αφορά τα Εγκλήματα να πέφτει στο παράνομο ειδύλλιο Αλέκου και Φλώρας και στις υπερβατικές Σωσώ Παπαδήμα και Κορίνα Μητροπούλου, αλλά η βάση της σειράς δεν έπαυε να είναι η οικογένεια του συζύγου της Φλώρας, Αχιλλέα, με σημαία τον Αριστείδη.
Τα μέλη: Ο larger than life Αριστείδης Μητρόπουλος (Αθηνόδωρος Προύσαλης) έχει δύο παιδιά, την Κορίνα και τον Αχιλλέα. Ο Αχιλλέας είναι παντρεμένος με τη Φλώρα, η οποία τον απατά με τον Αλέκο, που είναι παντρεμένος με τη Σωσώ. Η Μάχη είναι η γυναίκα που προσέχει τον δήθεν κατάκοιτο Αριστείδη, τον οποίο παντρεύεται κρυφά στο τέλος της πρώτης σεζόν.
Ένας για υιοθέτηση: Τον Αριστείδη με κλειστά μάτια και ας μας κορόιδευε καθημερινά. Κανένα πρόβλημα. Μόνο αγάπη γι' αυτόν, για τις ιστορίες και τις παραισθήσεις του.
Βασικές ενδο-οικογενειακές (και όχι μόνο) αλήθειες που μάθαμε από τους Μητρόπουλους:
-Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια. Όπου τρελός, ξέρεις ποιον να βάλεις.
-Ποιος τόλμησε να πει ότι οι χασάπηδες δεν μπορούν να προκαλέσουν τεράστια πάθη;
-Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι (βλ. Αχιλλέας Μητρόπουλος).
-Μια απατημένη σύζυγος δεν μπορεί ούτε η ίδια να φανταστεί πού μπορεί να φτάσει, μόλις συνειδητοποιήσει ότι ο άντρας της έχει παραστρατήσει.
-Ειδικά αν αυτή η απατημένη σύζυγος λέγεται Σωσώ Παπαδήμα, η κατάσταση μπορεί να γίνει too creepy.
Πολυσήμαντη σειρά το 'Είσαι το Ταίρι Μου', δυστυχώς ο επικός Λάζαρος δεν ανήκε σε κάποια οικογένεια (τουλάχιστον όχι κάποια που να ξέρουμε), αλλά η αριστοκρατική φαμίλια του ξενιτεμένου Νίκου και του βαρύ κι ασήκωτου Σωτήρη ήταν η βασική 'φωτογραφία' της σειράς.
Τα μέλη: Σεβάσμιος πατέρας ο Λυκούργος Μπεζεντάκος, χαμηλοβλεπούσα μητέρα η Βέρα, κανακάρηδες οι Νίκος και Σωτήρης και ημι-γεροντοκόρη κόρη η Αννέτα. Σύζυγος της Αννέτας ήταν ο 'γλυκούλης' Παναγιώτης, ενώ πολλά respect και στη θεία Αιμιλία, την οποία έπαιζε η αείμνηστη Βίκυ Βανίτα.
Ένας για υιοθέτηση: Ο Παναγιώτης. Ο Παναγιωτάκης. Μάλλον ο καλύτερος Γεράσιμος Γεννατάς που έχουμε δει στην τηλεόραση. Πόση συζυγική 'παντόφλα' να αντέξει ένας άνθρωπος;
Βασικές ενδο-οικογενειακές (και όχι μόνο) αλήθειες που μάθαμε από τους Μπεζεντάκους:
-Τα σωστά αδέρφια αγόρια σε μια οικογένεια, ειδικά αν έχουν αρκετά μεγάλη διαφορά, δεν θα γίνουν ποτέ κολλητοί.
-Συνεπώς, δεν θα έχουν καθόλου το ίδιο γούστο στις γυναίκες.
-Αν δεν μπορείς με τίποτα να φύγεις από το σπίτι της μαμάς και του μπαμπά, στην χειρότερη φτιάχνεις ένα μικρό σπιτάκι στον απέραντο κήπο σας και μένεις εκεί.
-Ο μειλίχιος πατέρας που κάνει τα πάντα για την οικογένειά του, παρότι τα παιδιά του του μιλούν ή του φέρονται άσχημα, αργά ή γρήγορα θα έχει προβλήματα με την καρδιά του.
-Γεροντοκόρη δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Καμιά φορά παραμένεις γεροντοκόρη ακόμη κι αν έχεις παντρευτεί, ακόμη κι αν έχεις κάνει παιδιά. Αννέτα, αυτό πήγαινε για σένα.
Τα μέλη: Ο Ορέστης και η Άννα παντρεύονται και πηγαίνουν να ζήσουν στο καινούργιο τους σπίτι μαζί με τους γιους που έχουν από προηγούμενους γάμους. Ο Άρης είναι ο 7χρονος γιος του Ορέστη και ο 13χρονος Φίλιππος είναι ο γιος της Άννας. Το πέντε από το 'Σπίτι για Πέντε' δικαιολόγησε το μωρό που θα έφερνε στον κόσμο η Άννα και που θα ένωνε ουσιαστικά τις δύο οικογένειες.
Ένας για υιοθέτηση: Ο Άρης, ο οποίος μονίμως τσακωνόταν με τον γιο της Άννας. Ο γιος της Άννας ήταν μεγαλύτερος, άρα πήραμε a priori το μέρος του μικρότερου.
Βασική ενδο-οικογενειακή (και όχι μόνο) αλήθεια που μάθαμε από τη σειρά (ή το βιβλίο):
-Ένα σοβαρό ατύχημα πάντα φέρνει πιο κοντά τα μέλη μιας οικογένειας που τρώγονται μεταξύ τους κάθε μέρα, όλη μέρα. Αν επιζήσουν από αυτό.
Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, αντί να διαλύσει μια οικογένεια σε αυτό το σήριαλ, είπε να φτιάξει μία με τέσσερα (τουλάχιστον) αδέρφια, που δέχονται απανωτά πλήγματα μετά τον θάνατο του πατέρα τους, την ίδια στιγμή που η μητέρα πέφτει σε κανονική κατάθλιψη. Η αλήθεια να λέγεται. Ο Παπακαλιάτης συνέθεσε τέσσερις δυνατούς και διαφορετικούς μεταξύ τους χαρακτήρες, που σέβονταν τα βασικά, δηλαδή ο ένας τη γυναίκα του άλλου.
Τα μέλη: Τα αδέρφια Άλκης, Πέτρος, Βασίλης και Άρης, η μητέρα τους Μαργαρίτα και ο πατέρας Γιώργος που τους άφησε νωρίς. Στην πορεία του σήριαλ, τα αδέρφια φλερτάρουν με τον αριθμό πέντε, αλλά τα πάντα μπαίνουν στη θέση τους μετά από λίγα επεισόδια.
Ένας για υιοθέτηση: Ο Πέτρος. Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, στον μάλλον πιο συμπαθή ρόλο που καταπιάστηκε. Πονέσαμε μαζί του, χαρήκαμε μαζί του, σταθήκαμε δίπλα του στο δράμα που πέρασε. Γνωστός drama king κι αυτός.
Βασικές ενδο-οικογενειακές (και όχι μόνο) αλήθειες που μάθαμε από τους '4':
-Η πιθανότητα τουλάχιστον ένα από τέσσερα αγόρια-αδέρφια να μπλέξει με καταχρήσεις και να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο είναι πάνω από 80%.
-Η πιθανότητα τουλάχιστον ένα από τέσσερα αγόρια-αδέρφια να έχει μια βιτρινίστικη καθωσπρέπει ζωή με τη γυναικούλα του (και τις εξωσυζυγικές του δραστηριότητες) είναι επίσης πάνω από 80%.
-Υπάρχουν μανάδες που ακόμη και ανάμεσα σε τέσσερα παιδιά, δεν έχουν αδυναμία σε κανένα και τα αγαπούν όλα ακριβώς το ίδιο.
-Ποτέ μην φλερτάρεις με έναν άντρα, αν δεν βεβαιωθείς ότι τα γενεαλογικά σας δέντρα δεν συναντιούνται ούτε κατά διάνοια.
Στην Ελλάδα των 90s που η δουλειά του ραδιοφωνικού παραγωγού είχε και δόξα και χρήμα, η οικογένεια του Κώστα Καρρά στο 'Πάτερ Ημών' (αλλά και η σύντροφός του, Ελένη Μενεγάκη) έμοιαζε με το ιδανικό σπίτι για μας, στα γυμνασιακά μας χρόνια. Πολλοί από μας ήμασταν ερωτευμένοι και με τη μια από τις δύο του κόρες, την Κορίνα Δαμουλιανού.
Τα μέλη: Ο Κώστας είναι ο πατέρας, τον οποίο έχει εγκαταλείψει η σύζυγός του, αφήνοντας τον να μεγαλώσει μόνος τις δύο τους κόρες, τη μεγάλη Μαριάννα και τη μικρή Κορίνα. Ο Αλέξανδρος Ρήγας παίζει το ρόλο του αργόσχολου αδερφού του Κώστα, Κοσμά, η Ελένη Μενεγάκη, αρχικά είναι μόνο συνεργάτιδα του Κώστα και στη συνέχεια σύντροφός του, ενώ η Τζέση Παπουτσή παίζει την πανταχού παρούσα γειτόνισσα, κυρία Κόλλια.
Ένας για υιοθέτηση: Η Κορίνα. Το πιο πειστικό (και χαριτωμένο) κοριτσάκι-τερατάκι (με την καλή έννοια) που είδαμε στα ελληνικά σήριαλ.
Βασικές ενδο-οικογενειακές (και όχι μόνο) αλήθειες που μάθαμε από το 'Πάτερ Ημών':
-Το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά. Καλλιτεχνική φλέβα ο μπαμπάς, καλλιτεχνική φλέβα και η μικρή κόρη, που ονειρευόταν καριέρα από τα 5 της.
-Η Ελένη Μενεγάκη έπαιρνε από τότε πολύ σοβαρά τη δουλειά της.
-Το επεισόδιο με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, ως πατέρα του Κώστα και παππού των κοριτσιών, είναι όντως ένα από τα πιο συγκινητικά που είδαμε τη δεκαετία του ’90.
-Ο Ντίνος Ηλιόπουλος ήταν σπουδαίος.
-Το ίδιο και ο Κώστας Καρράς.
-Πού είσαι τόσα χρόνια, Κορίνα Δαμουλιανού;
Ο Κώστας Βουτσάς είναι ο πρώτος οικογενειάρχης της ελληνικής τηλεόρασης που αγαπήσαμε, σχεδόν 30 χρόνια πριν, το 1985 μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ2. Το σήμα των τίτλων παραμένει θρυλικό με τον Κώστα Βουτσά στο κέντρο και κάθε λιοντάρι να βρυχάται σε μικρούς κύκλους γύρω γύρω. Η μουσική του σήματος ανήκει στον Κώστα Τουρνά, για να μην ξεχνιόμαστε.
Τα μέλη: Ο Ανδροκλής, φυσικά, και τα τέσσερα παιδιά του. Ο Κωστής, η Μαρίνα, ο Μιχάλης ή Φούσκας, ο Ζαχαρίας που του κάνουν τη ζωή όσο πιο δύσκολη γίνεται.
Ένας για υιοθέτηση: Ο Φούσκας, με κάτω τα χέρια. Ο μετέπειτα Χλαπάτσας στης 'Ελλάδος τα Παιδιά' ήταν ο συμπαθέστερος από τα παιδιά του Ανδροκλή, ενώ μνημειώδες παραμένει το επεισόδιο στο οποίο παίζει τερματοφύλακας και παρατάει τα γκολπόστ για να τσιμπήσει το κατιτίς του.
Βασική ενδο-οικογενειακή (και όχι μόνο) αλήθεια που μάθαμε από την οικογένεια Καρπερού:
-Τα σωστά σπίτια έχουν μια τραπεζαρία στη μέση και πέντε πόρτες για πέντε δωμάτια γύρω γύρω απ’ την τραπεζαρία. Αυτή είναι αρχιτεκτονική κύριοι. Απλά, πρακτικά πράγματα.
Παράνοια. Τρέλα. Τσακωμοί. Στιγμές συγκίνησης. Εκπληκτικές ερμηνείες. Ίσως το πιο πλήρες σόι της ελληνικής τηλεόρασης, για δύο σεζόν, από το 1992 μέχρι το 1994 στο MEGA. Αξέχαστη η σκηνή στους τίτλους αρχής όπου ο Μιχάλης Μητρούσης ρυθμίζει την κάμερα για μια οικογενειακή φωτογραφία και η Ντίνα Κώνστα φωνάζει από το βάθος 'Το σόι μας…' με όλο το άχτι που έχει συγκεντρώσει.
Τα μέλη: Ο συνταξιούχος, πρώην αρτεργάτης, Χαράλαμπος, η βαθιά θρησκευάμενη γυναίκα του Θεοπίστη, ο αδερφός της Αναστάσης που ακούει φωνές από το παρελθόν, η αδερφή της Ερασμία (μαγική Ντίνα Κώνστα), ο γιος της Νικήτας, η σύζυγός του Ρένα, η κόρη τους, Μία.
Ένας για υιοθέτηση: Ο Γιώργος Αρμένης, ο Αναστάσης δηλαδή, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να έβγαζε τον ασύρματο κάτω από το κρεβάτι και να άρχιζε να στέλνει σήματα προς αγνώστους για την επέλαση των Σλάβων και άλλα τέτοια φανταστικά.
Βασικές ενδο-οικογενειακές (και όχι μόνο) αλήθειες που μάθαμε από τη σειρά:
-Δεν υπάρχουν αριστεροί και δεξιοί, όταν πρόκειται για μπίζνες (βλέπε κομπίνες με αυθαίρετα).
-Δεν δικαιούσαι να παίζεις με τα παλιά ταψάκια ή άλλα οικογενειακά κειμήλια της γιαγιάς.
-Στις αρχές των 90s, οι Έλληνες μιλούσαν στους Αλβανούς στα αγγλικά.
-Ο Γιώργος Αρμένης είναι ιδιοφυής και το απέδειξε περίτρανα γράφοντας και σκηνοθετώντας αυτή τη σειρά.
Από τους Χατζηγιώργηδες στους Μαυροτσούκαλους και από τους Καρπερούς στους Μπεζεντάκους.
Σπουδαίοι οι Απαράδεκτοι, θρυλικό το Ρετιρέ, αλλά πολύ μεγάλο κομμάτι της TV που μας μεγάλωσε ήταν βασισμένο στην ελληνική οικογένεια.
Συχνά (αλλά όχι πάντα) δοσμένες σε κωμικό πρίσμα, πλήρεις, μισές, με προβλήματα, με πολλά παιδιά, με έντονα τα νεοελληνίστικα στοιχεία, οι οικογένειες αυτές ήταν και δεν ήταν μια μικρογραφία των πραγματικών της ελληνικής κοινωνίας.
Για παράδειγμα, η οικογένεια που έφτιαξε ο Γιώργος Αρμένης στο 'Σόι Μας' δεν είχε σχεδόν τίποτα ίδιο με την οικογένεια που συνέλαβε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στο '4'.
Και οι δύο είχαν σαφή πατήματα στην πραγματικότητα (καλά, του Χριστόφορου όχι και τόσο), όπως και οι υπόλοιπες έντεκα που περνάμε από ακτινογραφία παρακάτω.
Αυτό το θέμα μπορεί να διαβαστεί ακόμα καλύτερα παρουσία του κηδεμόνα σας.
Οικογένεια Αύγουστου Πετράκη, Εκμέκ Παγωτό
Τα μέλη: Αύγουστος Πετράκης, σύζυγος της Πιπίτσας και γιος του υπερβατικού Χαρίλαου (Βασίλης Διαμαντόπουλος). Γιαγιά (μητέρα της Πιπίτσας) και δημιουργός του καλύτερου εκμέκ παγωτού Αττικής και περιχώρων, η Αφροδίτη (Μαρία Φωκά) και μετά τα εγγόνια της(-παιδιά του Αύγουστου και της Πιπίτσας): ο Σούλης, ο Τίτος, η Νίκη και η Ναταλία.
Ένας για υιοθέτηση: Η γιαγιά Αφροδίτη. Όχι μόνο για το κορυφαίο εκμέκ παγωτό, αλλά και γιατί την έπαιζε η Μαρία Φωκά. Για όσους πήγαιναν δημοτικό το 1991, αυτή ήταν ξεκάθαρα η δεύτερη γιαγιά μας.
Βασικές ενδο-οικογενειακές (και όχι μόνο) αλήθειες που μάθαμε από τους Πετράκηδες:
-Η καραμπινάτη οσφυοκαμψία έχει μεγάλη γκάμα συμπτωμάτων και χρήζει παρακολούθησης.
-Η φυσική ροή αν έχεις πατέρα τον τεράστιο Χαρίλαο είναι να βγεις επτά σκάλες πιο συνεσταλμένος.
-Η φυσική ροή αν έχεις πατέρα τον συνεσταλμένο Αύγουστο είναι να βγεις επτά σκάλες πιο εξωστρεφής. Η Νίκη είχε ισορροπίες για όλη την οικογένεια, αλλά ο Τίτος, η Ναταλία και ειδικά ο Σούλης ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη αυτού.
-Αν θες να λέγεσαι παραδοσιακή Ελληνίδα μάνα, πρέπει να μελετάς τουλάχιστον μισή ώρα τη μέρα τα πεπραγμένα της Πιπίτσας (μα Πιπίτσα;) στη σειρά.
-Στο τέλος της ημέρας, αυτός που θα κρατάει τα γκέμια σε μια οικογένεια με έναν τρελό παππού, μια ημίτρελη γιαγιά, έναν αλκοολικό σύζυγο και τέσσερα παιδιά (εγκεφαλικά) στα τέσσερα σημεία του ορίζονται, θα είναι η μάνα.
Έχουν και οι μεγιστάνες τα προβλήματά τους. Ειδικά, αυτά της οικογένειας Δράκου που 'γέννησε' το μυαλό του Νίκου Φώσκολου για τον ΑΝΤ1 ήταν περισσότερα κι από τα κλειδωμένα δισ. τους στις ελβετικές τράπεζες. Ο Γιάγκος Δράκος, αυτή η κατατρεγμένη από τη μοίρα και τα πάθη ύπαρξη, η Γιάννα Αγγελοπούλου Βίρνα και τα παιδιά του Γιάγκου είχαν μια και μοναδική κατάρα. Να μην χαρούν καθόλου τα λεφτά τους. Καλά κατάλαβες, η Giant ήταν ο Πύργος της Βαβέλ. Ή το ανάποδο.
Τα μέλη: Δεν μάθαμε πολλά για τους γονείς του κολοσσού Γιάγκου Δράκου. Η Βίρνα ήταν η δεύτερη (νομίζω) γυναίκα του, ενώ ο ίδιος κουβαλούσε τρία παιδιά από τον πρώτο του γάμο. Τον Τίμο, την Τάνια και τον Αλέξη. Ο Αλέξης ερωτεύτηκε σφόδρα τη Βίρνα, άμα τη γνωριμία τους (15 χρονών αγόρι τότε), ο Γιάγκος κεράτωνε τη Βίρνα με τη γραμματέα του Σάντρα και μέσα στο γενικό χαμό, η Σελήνη (Ελένη Κούρκουλα) που είχε περισυλλέξει από ένα ίδρυμα ο Αλέξης, ερωτεύτηκε τον σωτήρα της. Ομάδα μελετητών έχει μετοικήσει στην Αθήνα τα τελευταία 12 χρόνια προσπαθώντας να ερευνήσει πώς ο μαέστρος Νίκος Φώσκολος δεν μπέρδευε πρόσωπα και καταστάσεις.
Ένας για υιοθέτηση: Η Σελήνη. Γιατί όποιος δεν έχει λυγίσει με το 'Σελήνη δεν θέλει πάει άσυλο' δεν είναι κανονικός άνθρωπος.
Βασικές ενδο-οικογενειακές (και όχι μόνο) αλήθειες που μάθαμε από τους Δράκους:
-Οι γραμματείς επιφανών ανδρών που έχουν παράνομη ερωτική σχέση μαζί τους είναι το μεγαλύτερο κλισέ της ελληνικής δραματουργίας.
-Με άλλα λόγια, αν είσαι γυναίκα και ο άντρας σου έχει γραμματέα, δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχη τα βράδια.
-Ποτέ μην υποτιμάς τον έρωτα ενός 15χρονου νεανία.
-Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία.
-(και κάτι σκηνοθετικό-τηλεοπτικό) Στη καρδιά μπορεί να είσαι ο ίδιος Αλέξης ή Τίμος Δράκος, ακόμη κι αν σε ενσαρκώνουν 8 διαφορετικοί ηθοποιοί στην ίδια σειρά.
Οικογένεια Κώστα Χατζηγιώργη, Αυθαίρετοι
Τα μέλη: Ο 'κάπελας' Κώστας Χατζηγιώργης, η σύζυγος Σούλα Βαρθακούρη-Χατζηγιώργη, η ψωνισμένη κόρη-ηθοποιός Ούρσουλα-Θεοδώρα και ο νταλικέρης αδερφός της Σούλας, Μπάμπης. Στην οικογένεια συγκαταλέγονται με εξ αγχιστείας δεσμούς (κι επειδή έτσι θέλουμε) η οικιακή βοηθός Ντολόρες και η σταθερή σχέση της Ούρσουλας-συγκλονιστική φιγούρα της σειράς, ο βασιλιάς των Άχαρων, Άκης.
Ένας για υιοθέτηση: Με μια πρώτη σκέψη θα λέγαμε τον Άκη (που τόση ανάγκη θα το είχε), αλλά στο νήμα επικρατεί ο εστιάτορας Κώστας Χατζηγιώργης, αυτή η τυραννισμένη περσόνα που έχει αλλοιωθεί από το μίσος του για τον συνονόματο Ανδρέα. Αυτός κι αν έχει ανάγκη από λίγη ζεστασιά και γυναικείο τσίμπημα στο μαγουλάκι.
Βασικές ενδο-οικογενειακές αλήθειες που μάθαμε από τους Χατζηγιώργηδες του Κώστα:
-Το μεγαλύτερο όπλο ενός σώγαμπρου είναι η συμπάθεια της 'πεθεράς' του.
-Όταν άντρας και γυναίκα διαφωνούν κάθετα σε κάτι, θα περάσει αυτό της γυναίκας.
-Στις αρχές των 90s, ήταν αυτονόητο ότι το παιδί της οικογένειας μπορεί να κυνηγάει χίμαιρες και να τρώει μόνο από τα λεφτά του μπαμπά.
-Οι κουνιάδοι έχουν συνήθως μια ροπή προς την κομπίνα και τη βαθιά, λαϊκή καψούρα.
-Όσο φαντεζί όνομα κι αν ανακαλύψεις, ο πατέρας σου θα σε φωνάζει με το βαφτιστικό σου, Θεοδώρα-Ούρσουλα.
Οικογένεια Ανδρέα Χατζηγιώργη, Αυθαίρετοι
Τα μέλη: Ανδρέας Χατζηγιώργης, η κεφαλή της οικογενείας. Ζανέτ Τουρλουφίδη-Χατζηγιώργη, η υστερική σύζυγος. Ελεονώρα, η αιωρούμενη αδερφή. Μαρία Ελευθερίου, η ερωμένη του Ανδρέα. Ούτε παιδιά ούτε σκυλιά.
Ένας για υιοθέτηση: Ο Ανδρέας Χατζηγιώργης. Έτσι, γιατί σε συνδυασμό με τον Κώστα από πάνω, πάντα ήμασταν βέβαιοι ότι υπό νορμάλ συνθήκες, οι δύο άντρες θα μπορούσαν να παίζουν με τις ώρες τάβλι στο καφενείο, μιλώντας για την ενωμένη Ευρώπη και για το πόσες διπλές θα παίξουν στο προπό της Κυριακής.
Βασικές ενδο-οικογενειακές αλήθειες που μάθαμε από τους Χατζηγιώργηδες του Ανδρέα:
-Υστερική σύζυγε, ο άντρας σου έχει γκόμενα.
-(Υστερική) Σύζυγε, τον άντρα που δεν δίνει δικαιώματα και ρέει σαν σιγανό ποταμάκι να φοβάσαι.
-Τα παιδιά φέρνουν ευτυχία. (Ανδρέα και Ζανέτ έπρεπε να το ξανασκεφτείτε).
-Στους δύο τρίτος δεν χωρεί, ειδικά όταν πρόκειται για μια αδερφή με περισσότερα ψυχολογικά κι από τη Lady Gaga.
Οικογένεια Διονύση Μαυροτσούκαλου, Ευτυχισμένοι Μαζί
Τα μέλη: Ο Διονύσης Μαυροτσούκαλος παντρεύεται τον εφηβικό του έρωτα Ελένη, αφού και οι δυο τους έχουν ήδη κάνει οικογένεια στους προηγούμενους γάμους του. Στο ίδιο σπίτι λοιπόν, θα ζήσουν οι γιοι του Διονύση, Μάρκος, Θανάσης και Γιαννάκης και οι κόρες της Ελένης, Εύα και Φίφη.
Ένας για υιοθέτηση: Ο Γιαννάκης. Το απαραίτητο αγοράκι στη σωστή ηλικία με τις κατάλληλες απορίες για να προκληθεί γέλιο και αμηχανία.
Βασικές ενδο-οικογενειακές (και όχι μόνο) αλήθειες που μάθαμε από τους Μαυροτσούκαλους:
-Τις περισσότερες φορές, ο έφηβος που παίζει κιθάρα και έχει καλλιτεχνικές ανησυχίες ως μαθητής Λυκείου είναι ο πιο περιζήτητος για τα κορίτσια του σχολείου του.
-Οι κουκέτες είναι ιδιαίτερα εργονομικές όταν στο ίδιο σπίτι πρέπει να μείνουν 5 παιδιά.
-Ποτέ μην ξεχνάς-υποτιμάς τους εφηβικούς σου έρωτες.
-Τα παιδιά παύουν να είναι ιδιαίτερα χαριτωμένα στις ηλικίες μεταξύ 12-15.
-Όλοι στηρίζουμε ένα 'απαγορευμένο' ζευγάρι τύπου Μάρκος-Εύα. Ή κάθε 'απαγορευμένο' ζευγάρι της μυθοπλασίας, γενικότερα.
Οικογένεια Θεοτοκάτου, Άκρως Οικογενειακόν
Τα μέλη: Αλέξανδρος Θεοτοκάτος και Μαργαρίτα Πετρίδου οι γονείς. Ερμής και Αφροδίτη τα δίδυμα, Άρης ο μεγάλος γιος της οικογένειας και Λίλα η βενιαμίν της. Συμπαθέστατες και η θεία Τζούλια με τη γιαγιά Μπέμπα (μητέρα του Αλέξανδρου).
Ένας για υιοθέτηση: Η Μαργαρίτα, που δεν το έβαλε ποτέ κάτω και προσπάθησε μέχρι τέλους να πάρει το πτυχίο της από τη Νομική και που αποτελεί τον σωστό ήρωα της οικογένειας Θεοτοκάτου, αφού τα πάντα περνούσαν από τα χέρια της. Ελληνίδα μάνα, στην λίγο πιο μοντέρνα έκδοσή της.
Βασικές ενδο-οικογενειακές (και όχι μόνο) αλήθειες που μάθαμε από τους Θεοτοκάτους:
-Μάλιστα, υπάρχουν και δίδυμα που δεν μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους.
-Καμιά φορά, το μόνο που χρειάζεται για να ανοίξεις το δικό σου δικηγορικό γραφείο είναι ένας μπαμπάς δικηγόρος.
-Καλό είναι, ο μεγάλος γιος μιας εξαμελούς οικογένειας να αρχίσει να ψάχνει για το δικό του σπίτι σιγά σιγά.
Οικογένεια Μητρόπουλου, Εγκλήματα
Τα μέλη: Ο larger than life Αριστείδης Μητρόπουλος (Αθηνόδωρος Προύσαλης) έχει δύο παιδιά, την Κορίνα και τον Αχιλλέα. Ο Αχιλλέας είναι παντρεμένος με τη Φλώρα, η οποία τον απατά με τον Αλέκο, που είναι παντρεμένος με τη Σωσώ. Η Μάχη είναι η γυναίκα που προσέχει τον δήθεν κατάκοιτο Αριστείδη, τον οποίο παντρεύεται κρυφά στο τέλος της πρώτης σεζόν.
Ένας για υιοθέτηση: Τον Αριστείδη με κλειστά μάτια και ας μας κορόιδευε καθημερινά. Κανένα πρόβλημα. Μόνο αγάπη γι' αυτόν, για τις ιστορίες και τις παραισθήσεις του.
Βασικές ενδο-οικογενειακές (και όχι μόνο) αλήθειες που μάθαμε από τους Μητρόπουλους:
-Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια. Όπου τρελός, ξέρεις ποιον να βάλεις.
-Ποιος τόλμησε να πει ότι οι χασάπηδες δεν μπορούν να προκαλέσουν τεράστια πάθη;
-Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι (βλ. Αχιλλέας Μητρόπουλος).
-Μια απατημένη σύζυγος δεν μπορεί ούτε η ίδια να φανταστεί πού μπορεί να φτάσει, μόλις συνειδητοποιήσει ότι ο άντρας της έχει παραστρατήσει.
-Ειδικά αν αυτή η απατημένη σύζυγος λέγεται Σωσώ Παπαδήμα, η κατάσταση μπορεί να γίνει too creepy.
Οικογένεια Μπεζεντάκου, Είσαι το Ταίρι μου
Τα μέλη: Σεβάσμιος πατέρας ο Λυκούργος Μπεζεντάκος, χαμηλοβλεπούσα μητέρα η Βέρα, κανακάρηδες οι Νίκος και Σωτήρης και ημι-γεροντοκόρη κόρη η Αννέτα. Σύζυγος της Αννέτας ήταν ο 'γλυκούλης' Παναγιώτης, ενώ πολλά respect και στη θεία Αιμιλία, την οποία έπαιζε η αείμνηστη Βίκυ Βανίτα.
Ένας για υιοθέτηση: Ο Παναγιώτης. Ο Παναγιωτάκης. Μάλλον ο καλύτερος Γεράσιμος Γεννατάς που έχουμε δει στην τηλεόραση. Πόση συζυγική 'παντόφλα' να αντέξει ένας άνθρωπος;
Βασικές ενδο-οικογενειακές (και όχι μόνο) αλήθειες που μάθαμε από τους Μπεζεντάκους:
-Τα σωστά αδέρφια αγόρια σε μια οικογένεια, ειδικά αν έχουν αρκετά μεγάλη διαφορά, δεν θα γίνουν ποτέ κολλητοί.
-Συνεπώς, δεν θα έχουν καθόλου το ίδιο γούστο στις γυναίκες.
-Αν δεν μπορείς με τίποτα να φύγεις από το σπίτι της μαμάς και του μπαμπά, στην χειρότερη φτιάχνεις ένα μικρό σπιτάκι στον απέραντο κήπο σας και μένεις εκεί.
-Ο μειλίχιος πατέρας που κάνει τα πάντα για την οικογένειά του, παρότι τα παιδιά του του μιλούν ή του φέρονται άσχημα, αργά ή γρήγορα θα έχει προβλήματα με την καρδιά του.
-Γεροντοκόρη δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Καμιά φορά παραμένεις γεροντοκόρη ακόμη κι αν έχεις παντρευτεί, ακόμη κι αν έχεις κάνει παιδιά. Αννέτα, αυτό πήγαινε για σένα.
Η οικογένεια από το 'Σπίτι Για Πέντε'
Η μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου της Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου στη μικρή οθόνη. Η σειρά προβλήθηκε το 1991 από το MEGA, η παραγωγή ήταν εξαιρετική, αλλά τα επεισόδια μετρούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού (σ.σ. πέντε).Τα μέλη: Ο Ορέστης και η Άννα παντρεύονται και πηγαίνουν να ζήσουν στο καινούργιο τους σπίτι μαζί με τους γιους που έχουν από προηγούμενους γάμους. Ο Άρης είναι ο 7χρονος γιος του Ορέστη και ο 13χρονος Φίλιππος είναι ο γιος της Άννας. Το πέντε από το 'Σπίτι για Πέντε' δικαιολόγησε το μωρό που θα έφερνε στον κόσμο η Άννα και που θα ένωνε ουσιαστικά τις δύο οικογένειες.
Ένας για υιοθέτηση: Ο Άρης, ο οποίος μονίμως τσακωνόταν με τον γιο της Άννας. Ο γιος της Άννας ήταν μεγαλύτερος, άρα πήραμε a priori το μέρος του μικρότερου.
Βασική ενδο-οικογενειακή (και όχι μόνο) αλήθεια που μάθαμε από τη σειρά (ή το βιβλίο):
-Ένα σοβαρό ατύχημα πάντα φέρνει πιο κοντά τα μέλη μιας οικογένειας που τρώγονται μεταξύ τους κάθε μέρα, όλη μέρα. Αν επιζήσουν από αυτό.
Η οικογένεια του '4'
Τα μέλη: Τα αδέρφια Άλκης, Πέτρος, Βασίλης και Άρης, η μητέρα τους Μαργαρίτα και ο πατέρας Γιώργος που τους άφησε νωρίς. Στην πορεία του σήριαλ, τα αδέρφια φλερτάρουν με τον αριθμό πέντε, αλλά τα πάντα μπαίνουν στη θέση τους μετά από λίγα επεισόδια.
Ένας για υιοθέτηση: Ο Πέτρος. Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, στον μάλλον πιο συμπαθή ρόλο που καταπιάστηκε. Πονέσαμε μαζί του, χαρήκαμε μαζί του, σταθήκαμε δίπλα του στο δράμα που πέρασε. Γνωστός drama king κι αυτός.
Βασικές ενδο-οικογενειακές (και όχι μόνο) αλήθειες που μάθαμε από τους '4':
-Η πιθανότητα τουλάχιστον ένα από τέσσερα αγόρια-αδέρφια να μπλέξει με καταχρήσεις και να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο είναι πάνω από 80%.
-Η πιθανότητα τουλάχιστον ένα από τέσσερα αγόρια-αδέρφια να έχει μια βιτρινίστικη καθωσπρέπει ζωή με τη γυναικούλα του (και τις εξωσυζυγικές του δραστηριότητες) είναι επίσης πάνω από 80%.
-Υπάρχουν μανάδες που ακόμη και ανάμεσα σε τέσσερα παιδιά, δεν έχουν αδυναμία σε κανένα και τα αγαπούν όλα ακριβώς το ίδιο.
-Ποτέ μην φλερτάρεις με έναν άντρα, αν δεν βεβαιωθείς ότι τα γενεαλογικά σας δέντρα δεν συναντιούνται ούτε κατά διάνοια.
H οικογένεια του Κώστα Καρρά στο 'Πάτερ Ημών'
Τα μέλη: Ο Κώστας είναι ο πατέρας, τον οποίο έχει εγκαταλείψει η σύζυγός του, αφήνοντας τον να μεγαλώσει μόνος τις δύο τους κόρες, τη μεγάλη Μαριάννα και τη μικρή Κορίνα. Ο Αλέξανδρος Ρήγας παίζει το ρόλο του αργόσχολου αδερφού του Κώστα, Κοσμά, η Ελένη Μενεγάκη, αρχικά είναι μόνο συνεργάτιδα του Κώστα και στη συνέχεια σύντροφός του, ενώ η Τζέση Παπουτσή παίζει την πανταχού παρούσα γειτόνισσα, κυρία Κόλλια.
Ένας για υιοθέτηση: Η Κορίνα. Το πιο πειστικό (και χαριτωμένο) κοριτσάκι-τερατάκι (με την καλή έννοια) που είδαμε στα ελληνικά σήριαλ.
Βασικές ενδο-οικογενειακές (και όχι μόνο) αλήθειες που μάθαμε από το 'Πάτερ Ημών':
-Το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά. Καλλιτεχνική φλέβα ο μπαμπάς, καλλιτεχνική φλέβα και η μικρή κόρη, που ονειρευόταν καριέρα από τα 5 της.
-Η Ελένη Μενεγάκη έπαιρνε από τότε πολύ σοβαρά τη δουλειά της.
-Το επεισόδιο με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, ως πατέρα του Κώστα και παππού των κοριτσιών, είναι όντως ένα από τα πιο συγκινητικά που είδαμε τη δεκαετία του ’90.
-Ο Ντίνος Ηλιόπουλος ήταν σπουδαίος.
-Το ίδιο και ο Κώστας Καρράς.
-Πού είσαι τόσα χρόνια, Κορίνα Δαμουλιανού;
Η οικογένεια του Ανδροκλή Καρπερού, Ο Ανδροκλής και τα Λιοντάρια του
Τα μέλη: Ο Ανδροκλής, φυσικά, και τα τέσσερα παιδιά του. Ο Κωστής, η Μαρίνα, ο Μιχάλης ή Φούσκας, ο Ζαχαρίας που του κάνουν τη ζωή όσο πιο δύσκολη γίνεται.
Ένας για υιοθέτηση: Ο Φούσκας, με κάτω τα χέρια. Ο μετέπειτα Χλαπάτσας στης 'Ελλάδος τα Παιδιά' ήταν ο συμπαθέστερος από τα παιδιά του Ανδροκλή, ενώ μνημειώδες παραμένει το επεισόδιο στο οποίο παίζει τερματοφύλακας και παρατάει τα γκολπόστ για να τσιμπήσει το κατιτίς του.
Βασική ενδο-οικογενειακή (και όχι μόνο) αλήθεια που μάθαμε από την οικογένεια Καρπερού:
-Τα σωστά σπίτια έχουν μια τραπεζαρία στη μέση και πέντε πόρτες για πέντε δωμάτια γύρω γύρω απ’ την τραπεζαρία. Αυτή είναι αρχιτεκτονική κύριοι. Απλά, πρακτικά πράγματα.
H οικογένεια από 'Το Σόι μας'
Τα μέλη: Ο συνταξιούχος, πρώην αρτεργάτης, Χαράλαμπος, η βαθιά θρησκευάμενη γυναίκα του Θεοπίστη, ο αδερφός της Αναστάσης που ακούει φωνές από το παρελθόν, η αδερφή της Ερασμία (μαγική Ντίνα Κώνστα), ο γιος της Νικήτας, η σύζυγός του Ρένα, η κόρη τους, Μία.
Ένας για υιοθέτηση: Ο Γιώργος Αρμένης, ο Αναστάσης δηλαδή, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να έβγαζε τον ασύρματο κάτω από το κρεβάτι και να άρχιζε να στέλνει σήματα προς αγνώστους για την επέλαση των Σλάβων και άλλα τέτοια φανταστικά.
Βασικές ενδο-οικογενειακές (και όχι μόνο) αλήθειες που μάθαμε από τη σειρά:
-Δεν υπάρχουν αριστεροί και δεξιοί, όταν πρόκειται για μπίζνες (βλέπε κομπίνες με αυθαίρετα).
-Δεν δικαιούσαι να παίζεις με τα παλιά ταψάκια ή άλλα οικογενειακά κειμήλια της γιαγιάς.
-Στις αρχές των 90s, οι Έλληνες μιλούσαν στους Αλβανούς στα αγγλικά.
-Ο Γιώργος Αρμένης είναι ιδιοφυής και το απέδειξε περίτρανα γράφοντας και σκηνοθετώντας αυτή τη σειρά.
0 Σχόλια