Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βραδινό καραβάνι αγάπης

Εθελοντές της "Αποστολής" δίπλα στους άστεγους των Αθηνών
Όταν πέσει για τα καλά το σκοτάδι, μετά τις δέκα το βράδυ, δίνουν το «παρών» στο εβδομαδιαίο ραντεβού τους οι εθελοντές της «Αποστολής» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στον Νέο Κόσμο.
Φορτώνουν το «βανάκι» τους με κρύα τρόφιμα, χυμούς και μπουκαλάκια με εμφιαλωμένο νερό και ξεκινούν το «οδοιπορικό» στην Αθήνα. Από το Μεταξουργείο στην....

Ομόνοια και από τα Πετράλωνα στου Γκύζη, συναντούν δεκάδες αστέγους, άλλους μισοκοιμισμένους, άλλους εξαντλημένους.
«Τους προσφέρουμε μια σακούλα με σάντουιτς, νερό και χυμούς, που αρκούν για μια βδομάδα», λέει στην «Κ» ο 34χρονος εθελοντής Γιάννης, που δεν κρύβει τον βαθύ προβληματισμό για την όξυνση του φαινομένου. «Μένω στα νότια προάστια, εκεί ακόμα το πρόβλημα δεν είναι τόσο εμφανές». Ωστόσο, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφάσισε να λάβει μέρος στη νέα δράση της Αρχιεπισκοπής. «Μέσα στη δίνη της κρίσης, που έχει φέρει τα πάνω-κάτω, ήθελα κι εγώ να προσφέρω κάτι στον συνάνθρωπο». Ο Γιάννης ανήκει σε ομάδα επτά ατόμων που ξεκίνησαν τη διανομή τροφίμων χέρι χέρι, από τη Μεγάλη Εβδομάδα. «Επιστρέφω σπίτι μου μετά τις τρεις το πρωί κουρασμένος, μεν, αλλά με το αίσθημα ότι έκανα αυτό που θεωρώ καθήκον μου».
Aνεξίτηλες εικόνεςΑπό τις πρώτες ημέρες, κάποιες εικόνες του έχουν χαραχθεί, όπως λέει, ανεξίτηλα στη μνήμη. «Μια οικογένεια εγκατεστημένη με όλο της το βιος κάτω από τη γέφυρα Συγγρού - Φιξ, αλλά και μια πολυπληθής παρέα νέων που κοιμούνται στην Πειραιώς, στο ύψος του ΙΚΑ».
Με ένα «νέο - άστεγο» ο Γιάννης συνομίλησε για ώρα. «Ηταν καταστηματάρχης, έβαλε λουκέτο εδώ και τρία χρόνια. Εκτοτε έχει μείνει στους δρόμους».
«Θέλαμε να αποκτήσουμε άμεση επαφή με τους ανθρώπους που χρήζουν στήριξης», τονίζει στην «Κ» ο κ. Κωστής Δήμτσας, γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολής» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αναφορικά με το πιλοτικό πρόγραμμα. «Προσαρμόσαμε το πακέτο βοήθειας στις συνθήκες του καλοκαιριού και σκοπεύουμε να παγιώσουμε την ημέρα διανομής του, ώστε να ξέρουν οι άστεγοι πότε να μας περιμένουν».
Παράλληλα, συνεχίζονται από την Αρχιεπισκοπή τα συσσίτια, όπου προσφέρονται 10.000 μερίδες φαγητό ημερησίως, ενώ αποστέλλονται και πακέτα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 6.000 οικογένειες κάθε μήνα.
Μεγάλη ανταπόκριση έχει και το Κοινωνικό Ιατρείο, που λειτουργεί από την Αρχιεπισκοπή σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. «Μεχρι τον Φλεβάρη, τους πρώτους δηλαδή δεκατέσσερις μήνες λειτουργίας του, στο Ιατρείο καταμετρήθηκαν 19.000 επισκέψεις», σημειώνει ο κ. Δήμτσας. «Ωστόσο, δεν πρόκειται για άτομα που έρχονται μόνο μία φορά, τα άτομα που έρχονται είναι ανασφάλιστοι, άποροι ή άστεγοι, με ιδιαίτερα παραμελημένη υγεία και σοβαρά προβλήματα».
Στα Κέντρα ΗμέραςΑυξημένη καταγράφεται η επισκεψιμότητα και στα Κέντρα Ημέρας Υποδοχής Αστέγων της ΜΚΟ Praksis, σε Αθήνα και Πειραιά. «Εχουμε καταγράψει 3.000 μοναδικές επισκέψεις στην Αθήνα και 1.000 στον Πειραιά», λέει στην «Κ» η υπεύθυνη κοινωνική λειτουργός, κ. Ιωάννα Περτσινίδου. Εξ αυτών το 54% δηλώνει ότι ζει μόνιμα στον δρόμο. Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ανάμεσά τους είναι και πολλές οικογένειες. «Πρόκειται για 800 οικογένειες, που μας βρήκαν από τον Σεπτέμβριο του 2012», επισημαίνει η ίδια, «έρχονται σε εμάς για να κάνουν μπάνιο και να πλύνουν τα ρούχα τους. Ως επί το πλείστον, διαβιούν σε απάνθρωπες συνθήκες, σε εγκαταλελειμμένα σπίτια ή διαμερίσματα, όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση ή ακόμα και το νερό».
Κατά μέσον όρο 80 οικογένειες την εβδομάδα περνούν το κατώφλι της Praksis για να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν και τα ρούχα τους. Και με την έλευση του καλοκαιριού, «πολλοί έχουν μεταφερθεί από τα παγκάκια και τις στοές της Αθήνας στις παραλίες, που φαντάζουν πιο φιλόξενες», καταλήγει η κοινωνική λειτουργός.
Ιωάννα Φωτιάδη
.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια