Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ξεριζώνουν χωρίς νυστέρι τον καρκίνο παχέος εντέρου

Ελπίδες σε χιλιάδες ασθενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του παχέος εντέρου δίνει η νέα επαναστατική μέθοδος λαπαροσκοπικής αφαίρεσης, η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία και στη χώρα μας από διακεκριμένους χειρουργούς και επιτρέπει την επιστροφή τους στο σπίτι πολύ γρηγορότερα από το....

κλασικό χειρουργείο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, 7,3 άντρες και 6,6 γυναίκες ανά 100.000 πληθυσμού χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ελλάδα από καρκίνο του παχέος εντέρου, τον τρίτο συχνότερο καρκίνο στη χώρα ύστερα από αυτόν του πνεύμονα στους άντρες και του μαστού στις γυναίκες. Μέχρι σήμερα η μόνη αποτελεσματική θεραπεία ήταν η χειρουργική εκτομή η αλλιώς κολεκτομή του πάσχοντος τμήματος ή και ολόκληρου του εντέρου.

Αυτό τονίστηκε από διάσημους χειρουργούς κατά τις εργασίες ετήσιου συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Λίβερπουλ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στον ασθενή η λαπαροσκοπική αφαίρεση καρκίνου από το παχύ έντερο σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο είναι θεαματικά. «Η εξέλιξη της Χειρουργικής, σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία, μας δίνει τη δυνατότητα στις περιπτώσεις του καρκίνου του παχέος εντέρου να επεμβαίνουμε λαπαροσκοπικά, με πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή» τόνισε ο διαπρεπής χειρουργός, δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Οπως επισημαίνει ο δρ Ξιάρχος, ο οποίος έχει χειρουργήσει με τη νέα επαναστατική μέθοδο δεκάδες ασθενείς στην Ελλάδα: «Η χειρουργική εμπειρία σε μεγάλη σειρά λαπαροσκοπικών κολεκτομών δίνει τη δυνατότητα για ασφαλή ογκολογικά χειρουργεία και πλήρη εκτομή του όγκου με λεμφαδενικό καθαρισμό, λόγω της μεγέθυνσης που παρέχει η λαπαροσκόπηση και του ευκρινέστερου εγχειρητικού πεδίου».

Ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου συχνά αντιμετωπίζουν μεγάλη και δύσκολη περίοδο ανάρρωσης, γιατί οι κλασικές «ανοιχτές» επεμβάσεις είναι πολύ εκτεταμένες. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο χειρουργός αναγκάζεται να κάνει μεγάλη τομή. Η μετεγχειρητική παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι από πέντε μέχρι οκτώ ημέρες κατά μέσο όρο και συνήθως απαιτείται περίοδος ανάρρωσης έξι εβδομάδων. Ομως η μέθοδος της λαπαροσκοπικής κολεκτομής επιτρέπει στον χειρουργό να κάνει την επέμβαση με πολύ μικρές τομές. Αναλόγως του είδους της επέμβασης, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους σε λίγες ημέρες και στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα από τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε «ανοιχτό» χειρουργείο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα οφέλη για τον ασθενή είναι πολλαπλά. Συγκεκριμένα, ο γιατρός χειρουργεί με ακρίβεια μικροσκοπίου, καθώς γίνεται μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου και προβολή του σε υψηλής ευκρίνειας οθόνη, προκαλείται ελάχιστο τραύμα, υπάρχει περιορισμένη καταστροφή ιστών, λόγω μικρού χειρουργικού τραύματος, ελάχιστη απώλεια αίματος, με αποτέλεσμα μικρότερο ποσοστό μεταγγίσεων, μικρότερο ποσοστό ενδοκοιλιακών συμφύσεων, μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος και -το κυριότερο- έλλειψη μετεγχειρητικών επιπλοκών όπως κήλες, διαπύηση ή διάσπαση του χειρουργικού τραύματος.
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ
.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια