Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πού κολυμπάει το Κράκεν

Κανένα θαλάσσιο τέρας δεν ήταν σαν το Κράκεν!
Το πλάσμα είχε μάτια τεράστια και πλοκάμια που έφταναν έως πάνω στα κατάρτια των πλοίων. Τύλιγε τα πλοκάμια του γύρω από τα άτυχα σκαριά, τα αναποδογύριζε και μετά κατάπινε το πλήρωμα μαζί με το πλοίο!
Οι τρομακτικές ιστορίες για το Κράκεν ξεκίνησαν.... 

τον 12 αιώνα από ναυτικούς που μιλούσαν για ένα τέρας με τεράστια πλοκάμια που ζούσε στις θάλασσας της Νορβηγίας και της Γροιλανδίας. Αλλά δε σταμάτησαν εκεί. Έφτασαν μέχρι τις μέρες μας!
Από όλα τα θαλασσινά τέρατα, το Κράκεν είναι το μοναδικό που, ίσως, είναι αληθινό. Έγραψαν γι αυτό, δε, σπουδαίοι φυσιοδίφες.
 Τον 17ο αιώνα, ο Σουηδός επιστήμονας Κάρολος Λινναίος (ο ίδιος που έφτιαξε το σύστημα για την ονοματολογία των οργανισμών) κατέταξε το Κράκεν στα κεφαλόποδα, χταπόδια και καλαμάρια. Και αργότερα, το πλάσμα εμφανίστηκε σε πολλά βιβλία Φυσικής Ιστορίας. Σήμερα λένε πως το Κράκεν ήταν κάποιο γιγαντιαίο ή κολοσσιαίο καλαμάρι.

 Γίνεται, όμως, ένα καλαμάρι 20 μέτρα μακρύ και 1 τόνο βαρύ να αναποδογυρίσει πλοίο; Αν σκεφτούμε ότι κάποια σκαριά που διέσχιζαν τον ωκεανό τις παλιές εποχές ήταν μικρά - π.χ. η καραβέλα Πίντα του Χριστόφορου Κολόμβου έφτανε μόλις 20 μέτρα - ίσως και ναι!
Το γιγαντιαίο καλαμάρι φτάνει τα 18-20 μέτρα και ζει στις αβύσσους όλων των ωκεανών.
Το κολοσσιαίο καλαμάρι είναι μεγαλύτερο από το γιγαντιαίο και ζει στα νερά της Ανταρκτικής. Το έχουμε δει μόνο νεκρό.
Ελ.Φατσέα/Ερευνητές/τεσσα
.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια