Η επιρροή των σταθερών αστέρων , από την αστρολογική σκοπιά, ανάλογα με τους παράγοντες διαφέρει.
Μελετήθηκαν, όπως έχω ήδη αναφέρει σε άλλα άρθρα, κυρίως στους αρχαίους χρόνους, και την σκοτεινή μεσαιωνική περίοδο, διαφυλάχτηκαν σαν γνώση από τους άραβες επιστήμονες, όπου και προχώρησαν σε περαιτέρω παρατηρήσεις.Όλοι δεν έχουν την ίδια δύναμη, αλλά διαφέρουν ως προς το μέγεθος, την θέση (σε ποιον αστερισμό ανήκουν), την φύση του πλανήτη μέσω του οποίου ενεργεί, τις όψεις του, την γενική φύση του ωροσκοπίου, αλλά ακόμη και την ζωδιακή μοίρα, και τον δεκανό.
Η αστρολογία απαιτεί ειδικές μελέτες και σπουδές για να αναλυθεί σωστά και φυσικά είναι ανεξάντλητη και βαθιά γνώση. Αφορμή να αναφερθώ ξανά στους σταθερούς αστέρες είναι ένας σημαντικός, ο Σείριος.
Όσοι έχουν γενέθλια γύρω από τις 6 ως τις 8 Ιουλίου, έχουν σύνδεση με τον Σείριο και μάλιστα διαθέτουν μία λαμπερή προσωπικότητα. Το άρθρο αφιερώνεται σ’ αυτούς, αν και υπάρχει επίσης η πιθανότητα να αφορά κι άλλους πολλούς, που τυγχάνει να έχουν πλανήτη από προγνωστικό σύστημα σε κάποια χρονιά, ή άλλο πλανήτη εκτός του Ήλιου τους, στο σημείο του Σείριου.
Ανήκει στον αστερισμό Canis Majoris και σήμερα είναι στις 14 του Καρκίνου 05. Μαζί με τον Κανόπους όμως, αγγίζει ως τις 15 μοίρες του Καρκίνου. Δυαδικό και φωτεινό άστρο, λευκό και κίτρινο, τοποθετημένο στο σύστημα του "Μεγάλου Σκύλου". Σπινθηροβόλος κατά τους Αιγυπτίους ιερείς, όπου συμβόλιζε τον Θεό Όσιρι. Τον συνέδεσαν και με τον μεγάλο Θωθ. Στην κινέζικη αστρολογία ονομάστηκε ο Tseen Lang, δηλαδή «ο ουράνιος Λύκος» και λέγεται πως όταν ήταν ασυνήθιστα φωτεινός, προειδοποιούσε για επιθέσεις κλοπής.
Στην αστρολογία του Μεσαίωνα, ο Σείριος ήταν ένα σταθερό αστέρι Behenian, σε συνδυασμό με τον Beryl και τον Δία.
Το καμπαλιστικό σύμβολό του εισήχθη από τον Heinrich Cornelius Agrippa.
Ο Σείριος είναι το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό. Εμφανής με τη φωτεινότητά του σχεδόν διπλάσια από το Κανόπους, το επόμενο πιο λαμπρό αστέρι. Το όνομα "Σείριος" προέρχεται από την αρχαία ελληνική: Σείριος (που σημαίνει λαμπερός). Με γυμνό μάτι αντιλαμβανόμαστε πως είναι ένα ενιαίο αστέρι, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δυαδικό αστρικό σύστημα, που αποτελείται από ένα λευκό αστέρι (κύρια ακολουθία του φασματικού τύπου A1V) και ονομάζεται Σείριος Α, και ένα αχνό λευκό νάνο σύντροφο του (φασματικού τύπου DA2), που ονομάζεται Σείριος Β. Ορατός στο Βόρειο Ημισφαίριο από την αρχαιότητα, ήταν το αγαπημένο άστρο της αυγής για τους Αιγυπτίους
Σταδιακά ο Σείριος κινείται πιο κοντά στο Ηλιακό Σύστημα, οπότε θα αυξηθεί ελαφρά σε φωτεινότητα τα επόμενα 60,000 χρόνια. Μετά το χρονικό αυτό διάστημα θα αρχίσει να υποχωρεί, αλλά θα εξακολουθήσει να είναι το πιο λαμπρό αστέρι στον ουρανό της Γης για τα επόμενα 210.000 χρόνια.
Οι αρχιερείς της Αιγύπτου θεωρούσαν μετά από παρατηρήσεις τους, πως σηματοδοτούσε την υπερχείλιση του Νείλου στην αρχαία Αίγυπτο . Τον παρατήρησαν στην αρχαία Ελλάδα, όπου αναφέρονταν για τις «ημέρες των σκύλων» το καλοκαίρι , ενώ στην Πολυνησία που διακρίνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και βοηθούσε στην πλοήγηση γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ο Σείριος και οι Ντόγκον της Αφρικής
Ο ιδιαίτερος αυτός αστέρας, που συνδέεται και με το φιλοσοφικό, αστρονομικό και αστρολογικό σύστημα της αρχαίας Αιγύπτου, χρησιμοποιήθηκε δε, στην αρχιτεκτονική της Μεγάλης Πυραμίδας, έχει μία ιδιαίτερη ιστορία σε μία φυλή της Αφρικής, την φυλή Ντόγκον. Η φυλή αυτή ζει στο κέντρο της περιοχής του Μάλι, νότια του Νίγηρα και κον΄τα στην πόλη Bandiagara. Ο πληθυσμός ανέρχεται από 400.000 ως 800.000. Είναι γνωστοί για τις παραδόσεις τους, τις μάσκες χορού, τα ξύλινα γλυπτά και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους. Σήμερα πλέον, αποτελούν ένα πόλο έλξης τουριστών, κυρίως λόγω του μυστηρίου που σχετίζεται με την ιστορία τους και τον Σείριο.
Ο πρωτόγονος πολιτισμός των Ντόγκον είναι η πιο συναρπαστική ανακάλυψη για τον σύγχρονο άνθρωπο. Όσοι ασχολήθηκαν μιλούν για την απλότητα αυτού του πολιτισμού, την παρθένα και άγνωστη μέχρι πρόσφατα ιστορία του, που θα μπορούσε να έχει τα κλειδιά για να ξεκλειδώσει το μυστήριο της ρίζας και της καταγωγής του ανθρώπου.
Υπάρχουν πολλές μελέτες και πολύ ενδιαφέρουσες, αλλά θα προσπαθήσω να αναφερθώ σε κάποια βασικά στοιχεία που προκαλούν τουλάχιστον έκπληξη. Ο πολιτισμός των Ντόγκον, μία φυλής που έχει παραμείνει σε άλλες εποχές, μακριά από κάθε επαφή με τον πολιτισμό, διατηρεί παραδόσεις για την καταγωγή τους που εκπλήσσουν. Πιστεύουν πως υπήρξαν κάποια αμφίβια πλάσματα που ίδρυσαν τον πολιτισμό τους και προέρχονταν από τον Σείριο. Έχουν σχεδιαγράμματα με τα πλάσματα αυτά, αλλά, το πιο εκπληκτικό, έχουν σχεδιάγραμμα του συστήματος του Σείριου. Χαρακτηριστικά καπέλα τελετουργιών, μοιάζουν με τον χάρτη του συστήματος που ανήκει ο Σείριος (στο τέλος του άρθρου). Κατά την παράδοσή τους, ο θεός του σύμπαντος ονομάζεται Άμμα και το όνομα των όντων που έστειλε στη γη, είναι Νόμμος. Άλλοτε ονομάζεται ως ένα ον, ο Νόμμος, αλλά στην ουσία είναι «δάσκαλοι, οδηγοί, κύριοι του Νερού». Ήρθαν με μία κιβωτό που προσγειώθηκε στη γη με ακριβείς περιγραφές της προσγείωσης και του ήχου της. Το ιπτάμενο όχημα προσγειώθηκε κοντά στο χωριό τους, μοιάζει σε ένα διαστημικό σκάφος με τρία τριγωνικά πόδια. Η περιγραφή είναι ενδιαφέρουσα, μοιάζει με προσγείωση πυραύλου και λένε μάλιστα πως άφησε «ίχνος εγκαύματος ή την πληγή του Νόμμο», στο έδαφος.
Στις τοιχογραφίες τους βλέπουμε το σύστημα του Σείριου όπως είναι και μάλιστα πιστεύουν πως εκεί που είναι ο ήλιος, ήταν ο Σείριος, ενώ εκεί που είναι σήμερα ο Σείριος, ήταν ο ήλιος. Αυτό, ίσως εξηγείται από την φωτεινότητα του Σείριου, αλλά παραμένει η απορία των τοιχογραφιών και της γνώσης του σταθερού αστέρα, από ένα λαό στα βάθη της αφρικανικής ηπείρου. Υπάρχουν πολλές όμορφες λεπτομέρειες της μυθολογίας τους, δεν θα ήθελα να επεκταθώ εδώ και να αναφέρω, γιατί το θέμα μας είναι ο ίδιος ο Σείριος.
Επίδραση στον αστρολογικό χάρτη:
Οι μελετητές της αρχαιότητας έδωσαν τα συμπεράσματά τους για τον Σείριο στην αστρολογία και στις θρησκευτικές παραδόσεις, αφού ήταν σε πολλές περιοχές της γης ιδιαίτερα αγαπητός:
Ο Πτολεμαίος πίστευε πως ήταν της φύσης του Δία και του Άρη, ενώ κατά τον Αλβίντας ήταν της φύσης της Σελήνης, του Δία και του Άρη.
Εκείνο που συνεπέραναν είναι πως προσδίδει τιμές φήμη, πλούτο, δόξα, εμπιστοσύνη, αφοσίωση, πάθος και προστασία. Θεωρήθηκε πως προειδοποιεί για δάγκωμα σκύλων, όπως ανέφερε ο Προκύων.
Ανάλογα με τη θέση του στον αστρολογικό χάρτη αγγίζει διαφορετικά τον καθένα μας.
Όσοι τον έχουν σε σύνοδο με τον Ήλιο στηρίζονται σε επιτυχία στην εργασία, κάθε ενασχόληση με μεγάλα έργα, έχουν μία αρμονία στα οικεία τους θέματα και μία ξεχωριστή λάμψη σαν προσωπικότητες.
Αν μεσουρανεί, θα βοηθήσει σε μία υψηλή κυβερνητική θέση με όφελος και φήμη
Αν ανατέλλει ή μεσουρανεί, θα δώσει στην προσωπικότητα κύρος, σημαντική προβολή και μία διάκριση.
Σε σύνοδο με τον Κανόπους 14 Καρκίνου 58 τώρα, που ήταν αρχαίος θεός των Αιγυπτίων και προστάτης των ταξιδιωτών και σε σύνοδο με τον ωροσκόπο δίνει αγάπη για ταξίδια
Γενικά θεωρείται ιδιαίτερα τυχερός, προστατεύει από δαγκώματα ή χτυπήματα που έχουν επιθετικότητα, φέρνει τιμές και δόξα, αν δεν περιορίζεται ο ατομικός χάρτης από άλλα στοιχεία φυσικά. Κάθε άλλο σημείο που αγγίζει, έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τείνει να το περιβάλλει με φωτεινότητα.
Λίλιαν Σίμου
0 Σχόλια