Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Υβριδική cyborg καρδιά

Ένα πρωτοποριακό είδος τεχνητής καρδιάς, που αποτελείται τόσο από συνθετικά, όσο και από βιολογικά υλικά αναπτύσσει η γαλλική εταιρεία Carmat.
Η υβριδική, «cyborg» καρδιά περιέχει επίσης αισθητήρες, αλλά και λογισμικό για να αντιλαμβάνεται την ένταση της δραστηριότητας του «χρήστη» και να ρυθμίζει....

τη λειτουργία της ανάλογα. Σύμφωνα με το MIT Technology Review, θα δοκιμαστεί σε ασθενείς σε τέσσερα καρδιολογικά κέντρα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Εάν η εν λόγω «βιοπροσθετική» συσκευή αποδειχτεί ασφαλής, θα αποτελέσει εξαιρετικά σημαντικό νέο για όσους βρίσκονται σε λίστες αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς. Επί της παρούσης, σε χρήση βρίσκεται μόνο ένας τύπος τεχνητής καρδιάς (από την αμερικανική SynCardia) που είναι εγκεκριμένος για χρήση σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη.
Γενικότερα, οι πλήρως τεχνητές καρδιές χρησιμοποιούνται κυρίως ως προσωρινές λύσεις πριν την μεταμόσχευση «φυσικών»- ωστόσο ο μεγάλος αριθμός των ασθενών με σοβαρές καρδιοπάθειες αποτελεί εδώ και χρόνια λόγο ώθησης των προσπαθειών για ανάπτυξη νέων συσκευών, που θα μπορούν να αναλαμβάνουν πλήρη καθήκοντα. Οι καρδιές της SynCardia έχουν τοποθετηθεί σε πάνω από 1.000 ασθενείς. Στην περίπτωση της συσκευής της Carmat, η καρδιά αποτελείται από δύο «θαλάμους» (κοιλίες): ο καθένας χωρίζεται από μία μεμβράνη με υδραυλικό υγρό στη μία πλευρά.

Μία μηχανική αντλία στη συνέχεια ωθεί υγρό μέσα και έξω από τους «θαλάμους», προκαλώντας κίνηση των μεμβρανών. Το αίμα ρέει έξω από την άλλη πλευρά της κάθε μεμβράνης. Η πλευρά που «βλέπει» προς το αίμα είναι φτιαγμένη από ιστό καρδιάς αγελάδας. «Η ιδέα ήταν να αναπτύξουμε μία τεχνητή καρδιά στην οποία τα κινούμενα τμήματα που έρχονται σε επαφή με το αίμα αποτελούνται από ιστό που ταιριάζει καλύτερα στο βιολογικό περιβάλλον» λέει σχετικά ο Πίετ Γιάνσεν, στέλεχος της Carmat.
Η καρδιά χρησιμοποιεί επίσης βαλβίδες από ιστό καρδιάς αγελάδας, ενώ διαθέτει και αισθητήρες για τον εντοπισμό αυξημένης πίεσης εντός της συσκευής. Τα δεδομένα αυτά στέλνονται σε εξωτερικό σύστημα ελέγχου, που αντιδρά ανάλογα, ρυθμιζοντας τη ροή του αίματος για να ανταπεξέλθει στις εκάστοτε συνθήκες.
Το όλο σύστημα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της EADS και του καρδιοχειρούργου Αλέν Καρπεντιέ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια