.
Συνταγή που απαντάται στα Επτάνησα, αλλά περιέχεται και στο βιβλίο "Μαγειρική του Αγίου Όρους", όπου παρουσιάζεται ως ένα πιάτο που προσφέρεται για ένα κανονικό μεσογειακό συμπόσιο που "μοσχοβολάει θάλασσα και λαχανόκηπο".Δοκιμάστε το!
ΧΤΑΠΟΔΟΣΟΥΠΑ:
Υλικά:
1 χταπόδι μετρίου μεγέθους, γύρω στο 1,5 κιλό (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
μισό φλιτζάνι λάδι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
2 μέτρια κίτρινα ή κόκκινα (ναξιώτικα) κρεμμύδια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (περίπου 2 φλιτζάνια)
1 φλιτζάνι αλεσμένη φρέσκια τομάτα ή ψιλοκομμένη κονσέρβας (κονκασέ)
2/3 φλιτζανιού ζυμαρικά για σούπα (αστρουλάκι ή κουσκουσάκι)
1-2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
8-10 φλιτζάνια νερό
τριμμένη μυζήθρα
Εκτέλεση
Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο χταπόδι, το ξεπαγώνετε βάζοντάς το αποβραδίς στο ψυγείο. Τοποθετείτε το χταπόδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέστε 1/4 φλ. λάδι και 1/4 φλ. κρασί.
Κλείνετε το καπάκι και το αφήνετε για 25-30 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά ή μέχρι να πάρει το χταπόδι ένα πορφυρό χρώμα, να έχει κάπως μαλακώσει και να έχει βγάλει το ζουμί του.
Το βγάζετε από την κατσαρόλα, το τεμαχίζετε σε κομματάκια, που να μπορείτε να φάτε με το κουτάλι της σούπας, και κρατάτε το ζουμί της κατσαρόλας.
Σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε, χωρίς το καπάκι, το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Ρίχνετε και τα κομμάτια του χταποδιού, το υπόλοιπο κρασί και τις τομάτες.
Προσθέτετε και το ζουμί από το χταπόδι που έχετε φυλάξει, μαζί με 8 φλιτζάνια νερό.
Βάζετε, τέλος, το αλάτι, το πιπέρι και τα κλαδάκια της ρίγανης.
Κλείνετε το καπάκι, αφήνετε το φαγητό να πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για άλλα 30 λεπτά.
Προσθέτετε τα ζυμαρικά και συνεχίζετε να σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν.
Αν με την προσθήκη των ζυμαρικών η σούπα γίνεται πολύ πηχτή, την αραιώνετε με λίγο ακόμη νερό. Την κατεβάζετε έπειτα από τη φωτιά και τη σερβίρετε όσο είναι ακόμη ζεστή ρίχνοντας από πάνω πιπέρι και τριμμένο τυρί.
0 Σχόλια