Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γύρω από την Τριχωνίδα μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας

Η Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας και βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία, σε μια περιοχή από τις λιγότερες γνωστές.
Η Τριχωνίδα είναι ένας σημαντικότατος υδροβιότοπος (ανήκει στο δίκτυο Natura 2000), όπου ζουν 25 είδη ψαριών, από τα οποία 16 είναι βρώσιμα και 11 είναι ενδημικά στην Ελλάδα.
Όλη η γύρω περιοχή είναι τριγυρισμένη από....

γραφικά χωριουδάκια μοναδικής ομορφιάς, παραλίμνια τοπία και σπουδαίους αλλά άγνωστους αρχαιολογικούς χώρους.
Ξεκινήστε τη διαδρομή σας από το Θέρμο, ένα γραφικό κεφαλοχώρι, χτισμένο εκεί όπου σμίγουν οι δρόμοι ανάμεσα σε ορεινή Ναυπακτία, Ευρυτανία και ορεινή Αιτωλία.
Συνεχίστε προς Μυρτιά και ακολουθήστε την παραλίμνια διαδρομή με κατεύθυνση προς τα χωριά Παντάνασσα, Παραβόλα, Καινούργιο και Παναιτώλιο. Στο παλιό αντλιοστάσιο του Παναιτώλιου στεγάζεται το αξιόλογο Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας.
Συνεχίζοντας προς τη νότια πλευρά της Τριχωνίδας θα συναντήσετε στο δρόμο σας τα παλιά καπνοχώραφα, τους καταπράσινους λόφους και τα χωριά Παππαδάτες, Γραμματικού, Γαβαλού,  

Άγιος Ανδρέας, Λιθοβούνι και Καψοράχη.
Στο χωριό Γαβαλού θα δείτε τα λείψανα του ναού του Ασκληπιού Τριχώνιου.
Θα κλείσετε το γύρο της λίμνης λίγο πριν από το Θέρμο, έξω από το Πετροχώρι, σε ένα πλάτωμα με περίφημη θέα.

Αρχαίος Θέρμος.
Σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται λίγο νοτιότερα από το σημερινό Θέρμο.
Αξίζει να κάνετε μια βόλτα μέσα στα διάσπαρτα με αρχαία λείψανα λιβάδια όπου θα δείτε το ναό του Θερμίου Απόλλων, καθώς και μια ωραία κρήνη.
Έχουν ανασκαφεί επίσης οι στοές της αγοράς και μερικοί ακόμη μικρότεροι ναοί.
Ο Θέρμος ήταν το θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο των Αιτωλών και η έδρα της πανίσχυρης Αιτωλικής Συμπολιτείας ( ή Κοινό των Αιτωλών).
Μη φύγετε πριν δείτε το μικρό μουσείο με πλήθος ευρήματα από τις ανασκαφές (ανοικτά 08.30 - 15.00, τηλ: 26440-22131).
Μονή Μυρτιάς.
Στο αναστηλωμένο παλιό καθολικό σώζονται περίφημες τοιχογραφίες του Ξένου του Διγενή εκ Μορέως που χρονολογούνται στο 1491.
Είναι πολύ αγαπημένο μοναστήρι για τους κατοίκους του Θέρμου (βρίσκεται κοντά στο χωριό) και έχει το όνομα αυτό επειδή μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας βρέθηκε μέσα σε μυρτιά. Κατά την παράδοση, η μονή χτίστηκε το 12ο αιώνα.
Ένας ευγενικός μοναχός ζει μόνος εδώ.

Διαδρομή: Καινούργιο - Βλοχός.
Ξεκινήστε από την κωμόπολη Καινούργιο που βρίσκεται πολύ κοντά στην Τριχωνίδα και ανηφορίστε τις πολλές στροφές, απολαμβάνοντας τη θέα, ως την απότομη βουνοκορφή του Βλοχού, σε υψόμετρο 700 μ. Αξίζει να έρθετε εδώ απόγευμα για να δείτε ένα σπάνιο δειλινό με θέα ως τα βουνά της Πελοποννήσου!
Ταξίδι

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια