.
ΥΛΙΚΑ:2 κούπες τυρί παρμεζάνα τριμμένη ή και άλλο σκληρό κίτρινο τυρί (για ένα μεγάλο τηγάνι)
1 μπολ μεταλλικό ή γυάλινο για τη φόρμα
1ος τρόπος:
Βάζουμε σε ένα τηγάνι την παρμεζάνα τριμμένη, το απλώνουμε και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδοκοκκινίσει από την μια πλευρά.
Δεν ανακατεύουμε.
Ανασηκώνουμε την μια άκρη και ελέγχουμε.
Γίνεται σαν μια τηγανίτα.
Αμέσως το βγάζουμε από το τηγάνι και το φορμάρουμε με τα χέρια μας πάνω στο μπολ γυάλινο ή μεταλλικό, οπότε σε λίγα λεπτά έχει πάρει το σχήμα που θέλουμε.
Το γεμίζουμε με λαχανικά διαφόρων χρωμάτων αφού τα έχουμε αλατίσει(χωρίς υγρά) και προσθέτουμε μια πηχτή σάλτσα γιαουρτιού ή άλλη σάλτσα (π.χ. κοτοσαλάτα)
2ος τρόπος:
Αν θέλετε να κάνετε για μπουφέ μικρά καλαθάκια, τότε βάλτε σε λαμαρίνα φούρνου χαρτί φούρνου, από πάνω με μικρό τσέρκι ή και χωρίς ρίξτε την παρμεζάνα και ψήστε μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα σε φούρνο στη μεσαία σχάρα.
Αναποδογυρίστε τα σε μικρά κρασοπότηρα, χωρίς πόδι, και δώστε σχήμα.
3ος τρόπος:
Καλύπτουμε ένα ταψί με κόλλα ψησίματος και απλώνουμε εκεί την τριμμένη παρμεζάνα, σε σχήμα και μέγεθος ενός μικρού πιάτου.
Ψήνουμε την παρμεζάνα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170οC για 10’ - 12’ περίπου.
Βγάζουμε την παρμεζάνα από το φούρνο και την «ξεκολλάμε» από την κόλλα ψησίματος.
Όσο είναι ζεστή ακόμη την απλώνουμε πάνω σ’ ένα μικρό μπολάκι και, πιέζοντας απαλά με τα δάχτυλά μας, της δίνουμε το σχήμα του μπολ, έτσι ώστε να μοιάζει με καλαθάκι όταν κρυώσει.
0 Σχόλια