Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Andros Άνδρος: Πριγκίπισσα των Κυκλάδων

Andros Άνδρος

Πριν ακόμα «βουλιάξει» από κόσμο, η Άνδρος αποτελεί μια πολύ δελεαστική επιλογή για μια ολιγοήμερη απόδραση από το «κλεινόν άστυ»... έτσι για να πάρουμε μια γεύση διακοπών και ξεκούρασης.


Εκμεταλλευτείτε τα Σαββατοκύριακά σας και επισκεφθείτε το πανέμορφο αυτό νησί των Κυκλάδων για να απολαύσετε τις ομορφιές του και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας.
Ζωντανή και φανταχτερή, αλλά ταυτόχρονα γαλήνια κι απλή, η Άνδρος θα σας μείνει αξέχαστη. Πανέμορφες παραλίες, καλό φαγητό, ζωντανή νυχτερινή ζωή, μουσεία, βιβλιοθήκες, μνημεία, σπάνια αρχιτεκτονική, συνδυασμός βουνού και θάλασσας, τεράστια ναυτική παράδοση, σπήλαια, θαυμαστό φυσικό περιβάλλον και τέλος μόλις δυο ώρες μακριά από την Ραφήνα. Τι άλλο θέλετε;
Η Άνδρος είναι το βορειότερο και δεύτερο σε μέγεθος (μετά τη Νάξο) νησί των Κυκλάδων με έκταση 374 χλμ. και απέχει μόνο 2 ώρες από την Αθήνα (τα πλοία για την Άνδρο φεύγουν μόνο από το λιμάνι της Ραφήνας). Τα πολλά τρεχούμενα νερά και το θαυμάσιο κλίμα κάνουν την Άνδρο ένα από τα πιο εύφορα νησιά των Κυκλάδων.
Οι κάτοικοι της Άνδρου διακρίνονται κυρίως για τη ναυτική τους παράδοση και το νησί είναι η πατρίδα πολλών πλοιοκτητών ήδη από το 1880. Είναι ένα νησί που έχει αρκετό τουρισμό, ώστε να είναι αρκετά καλά οργανωμένο, αλλά δεν έχει γίνει πάρα πολύ εμπορικό και ενώ δεν αποτελεί νησί των πάρτι, η νυχτερινή ζωή εδώ έχει το δικό της χαρακτήρα. Αυτοί που αγαπούν την αλιεία, την ιστιοπλοΐα, την κολύμβηση και τις καταδύσεις, σίγουρα θα βρουν εδώ το δικό τους παράδεισο.
Andros Άνδρος
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Η Χώρα της Άνδρου, η πρωτεύουσα του νησιού, κρατάει τα αδιαφιλονίκητα σκήπτρα της αρχοντιάς. Τα μεσαιωνικά, νεοκλασικά και νησιώτικα σπίτια της, τα στενά δρομάκια, τα μουσεία και οι παραλίες της αποτελούν μεγάλο πόλο έλξης των επισκεπτών. Πολύ κοντά στη Χώρα βρίσκεται η Μεσσαριά, το μεσαιωνικό κέντρο του νησιού, που φιλοξενεί τον Ταξιάρχη Μιχαήλ, μια σπουδαία βυζαντινή εκκλησία χτισμένη το 1158. Οι Μένητες είναι ένα καταπράσινο χωριό με άφθονα τρεχούμενα νερά, περιβόλια και μεγάλα πλατάνια. Οι Στενιές θα σας εντυπωσιάσουν, μιας και είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του νησιού, με όμορφα αρχοντικά. Λίγο ψηλότερα βρίσκονται τα Αποίκια, χωριό γνωστό από την πηγή Σάριζα, αλλά και από την Πυθάρα, ένα βιότοπο εκπληκτικής ομορφιάς με λίμνες και καταρράκτες.
Στο βόρειο τμήμα του νησιού θα συναντήσετε τους δυο κύριους οικισμούς, το Γαύριο και το Μπατσί. Ο πρώτος φιλοξενεί το λιμάνι, ενώ και οι δυο μαζί διαθέτουν τη κύρια τουριστική υποδομή του νησιού. Γραφικά χωριά με πολλές ταβέρνες και καφενεδάκια, που μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη κάθε είδους υπηρεσία και διασκέδαση.
Προχωρώντας βορειότερα θα συναντήσετε μια πληθώρα οικισμών, όπως οι Χάρτες, το Καλυβάρι, το Βαρίδι, η Αμόλοχος, το Βιτάλι, το Μακροτάνταλο και ο Άγιος Πέτρος. Οικισμοί αγροτικοί σε ένα ορεινό τοπίο, που καταλήγει σε όμορφες απόμερες παραλίες. Ανηφορίζοντας πάνω από το Μπατσί, ο επισκέπτης θα συναντήσει την Κατάκοιλο, το Απροβάτου, την Άρνη, αλλά και το Ατένι στην ανατολική ακτή.
Στα μισά της διαδρομής προς Χώρα βρίσκεται η Παλαιόπολη, η αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου, ένα καταπράσινο χωριό στην απότομη πλαγιά του βουνού, με σημαντικά αρχαία ευρήματα, τα οποία θα δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Στο νότιο τμήμα του νησιού δεσπόζει ο Όρμος, ένα ήσυχο γραφικό χωριό με μεγάλη παραλία. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα Αηδόνια με τα πυργόσπιτα, η Πίσω Μεριά, το γραφικό Κόρθι, η Καπαριά, η Αλαμανιά, οι Χώνες. Ανηφορίζοντας προς το εντυπωσιακό Κάστρο Φανερωμένης θα συναντήσουμε το Πισκοπειό, τη Λαρδιά, το Γιανισαίο το Μέσα και Έξω Βουνί και το Κοχύλου. Στο τέλος του φαραγγιού «Διποτάματα» βρίσκεται το Συνετί.
Andros Άνδρος
Αξιοθέατα
Η αρχιτεκτονική και ο πολιτισμός, αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού. Η αρχιτεκτονική στην Άνδρο δεν υπακούει σε αυστηρούς κανόνες κυκλαδίτικου παραδοσιακού χτισίματος. Τα τυπικά αιγαιοπελαγίτικα σπίτια συνυπάρχουν με νεοκλασικά κτίσματα, ενετικά πυργόσπιτα και πετρόχτιστα σπίτια. Οι τύποι των σπιτιών που συναντά κανείς στην Άνδρο είναι το «μακρινάρι», διάφοροι τύποι πύργων και πυργόσπιτων, αγροτικά σπίτια σε ποικίλες μορφές και τυπικά αρχοντικά των καπετάνιων και των εμπόρων.
Τα αρχοντικά νεοκλασικού ρυθμού είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ευμάρειας των πλοιοκτητών, κυρίως μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε που η Χώρα διεκδικούσε τα πρωτεία, μαζί με την Ερμούπολη σε ομορφιά και πλούτο μεταξύ των κυκλαδίτικων πολιτειών. Μεταξύ άλλων αρχοντικών που ξεχωρίζουν πρέπει κανείς να επισκεφτεί οπωσδήποτε την Κάιρειο Βιβλιοθήκη. Εδώ βρίσκονται 3000 τόμοι συλλογής του Θεόφιλου Καΐρη, μια μεγάλη και σπάνια συλλογή δυσεύρετων εκδόσεων και χειρογράφων.
Στην Άνδρο λειτουργούσαν στις αρχές του αιώνα περίπου εκατόν πενήντα νερόμυλοι. Στην κοιλάδα των Διποταμάτων, που ξεκινά από το Γιανισσαίο και καταλήγει στον όρμο του Συνετίου, διατηρούνται μερικές δεκάδες νερόμυλοι σε καλή κατάσταση. Η κοιλάδα έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή και τα κτίσματά της κηρύχθηκαν νεώτερα προβιομηχανικά μνημεία. Ανάλογο δίκτυο νερόμυλων υπάρχει και στους Φρουσαίους, κοντά στον Αμμόλοχο, ενώ μεμονωμένοι νερόμυλοι βρίσκονται διάσπαρτοι και σε άλλες περιοχές του νησιού. Στο νησί υπάρχουν και ανεμοκίνητοι αλευρόμυλοι, ανάμεσα στους οποίους και ανεμόμυλοι οριζόντιας φτερωτής, τύπος ιδιαίτερα σπάνιος στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς σώζεται σε καλή κατάσταση, κοντά στο Πισκοπειό.
Οι εκδηλώσεις που συνθέτουν την ταυτότητα του νησιού θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την Άνδρο ως πολιτιστική πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή διοργανώνει κάθε καλοκαίρι στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εκθέσεις διεθνούς κύρους, που συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών. Το Μουσείο στεγάζει επίσης μόνιμες εκθέσεις μοντέρνας τέχνης
Το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως οργανώνει εικαστικά και μουσικά δρώμενα με την επωνυμία «Πλόες».
Τέλος, τα δύο αρχαιολογικά μουσεία του νησιού (Άνδρου και Παλαιόπολης), καθώς και το Ναυτικό Μουσείο, συμβάλλουν σημαντικά στην προβολή του πολιτιστικού πλούτου.
Το Πάνω Κάστρο ή Κάστρο της Φανερωμένης ή της Γριάς το Κάστρο ήταν η ισχυρότερη και μεγαλύτερη μεσαιωνική πολιτεία της Άνδρου. Χτίστηκε από τους Βενετούς πάνω σε ένα εντυπωσιακό οροπέδιο βόρεια του Όρμου Κορθίου, σε υψόμετρο περίπου 600 μ. Μπορούσε να προστατεύσει περίπου 1000 (ή και περισσότερους) κατοίκους και εθεωρείτο απόρθητο λόγω των υψηλών βράχων που το περιβάλλουν και του ισχυρού του τείχους.
Η ιστορία του είναι άγνωστη και ίσως αυτό να τροφοδότησε τους θρύλους που το περιβάλλουν. Σύμφωνα με το γνωστότερο, οι Τούρκοι, που δεν μπορούσαν να το καταλάβουν, έστειλαν στο κάστρο μια γριά με την έγκυο κόρη της να ζητήσουν βοήθεια, όμως το βράδυ η γριά άνοιξε την πύλη και μπήκαν οι Τούρκοι που έσφαξαν όλους τους κατοίκους. Στη συνέχεια η γριά, μετανιωμένη για την πράξη της, ανέβηκε σε ένα ψηλό βράχο και αυτοκτόνησε πηδώντας στη θάλασσα. Έτσι η μνήμη της γριάς έμεινε σε δύο από τα αξιοθέατα της περιοχής: «της γριάς το κάστρο» και την όμορφη παραλία «της γριάς το πήδημα». Σήμερα στο κάστρο, όπου φτάνει κανείς από ένα μονοπάτι που ξεκινά από το Κοχύλου, υπάρχουν ερείπια σπιτιών, εκκλησιών, δεξαμενών νερού και η εκκλησία της Φανερωμένης. Όμως πάνω απ' όλα υπάρχει η εκπληκτική θέα στο Αιγαίο και ένα επιβλητικό τοπίο.
Ο Πύργος του Άγιου Πέτρου βρίσκεται κοντά στο χωριό Άγιος Πέτρος. Χτίστηκε τους ελληνιστικούς χρόνους (3ος αιώνας π.Χ.) και είναι το πλέον καλοδιατηρημένο αρχαίο μνημείο του νησιού. Πρόκειται για κυκλικό κτίσμα, ύψους 20 μ. και διαμέτρου 6,50 μ., από μεγάλες ορθογώνιες πέτρες 3,5 μ. ύψος. Επέβλεπε το θαλάσσιο πέρασμα μέχρι και τα νησιά Γυάρο, Κέα, Κύθνο και Σύρο.
Andros Άνδρος
 Μάλλον ήταν παρατηρητήριο.
Έξω από το χωριό Αποίκια, 4 χλμ. από τη Χώρα βρίσκεται η φημισμένη πηγή Σάριζα. Η πηγή βρίσκεται ακριβώς πάνω από το χωριό και το νερό φτάνει μέχρι την πλατεία. Το νερό της Σάριζας θεωρείται από τα καλύτερα στο κόσμο και γι' αυτό την επισκέπτονται καθημερινά πολλοί επισκέπτες.
Έξω από τα Αποίκια, περπατώντας σ' ένα κατάφυτο μονοπάτι φτάνετε στους καταρράκτες της Πιθάρας. Θέλει κουράγιο αλλά το θέαμα που θ' αντικρίσετε θα σας αποζημιώσει.
Το μεγαλύτερο μοναστήρι της Άνδρου είναι το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ή της Αγίας, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι. Είναι άγνωστο πότε χτίστηκε. Μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία υποστηρίζει ότι τα βυζαντινά χρόνια ήταν Σχολή και έγινε μοναστήρι το 842 από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Ακόμα, αναφέρεται, ότι πολλοί ευγενείς Ανδριώτες και μη μορφώθηκαν στη σχολή του, που έδωσε πολλούς ιερείς, επισκόπους αλλά και πατριάρχες.
Η Μονή αναφέρεται, για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1400, ενώ στην εκκλησία της υπάρχει εικόνα με χρονολογία 1325. Ανακαινίστηκε κατά τον 16ο αιώνα αλλά και τον 20ο, και η αρχική του βυζαντινή μορφή αλλοιώθηκε. Το 1928 το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο και σήμερα μόνο μία γερόντισσα ζει σε αυτό. Η εκκλησία του μοναστηριού είναι βυζαντινού ρυθμού με ξυλόγλυπτο τέμπλο και η ζωγραφική του διακόσμηση χρονολογείται στη μεταβυζαντινή περίοδο. Ακόμα, υπάρχουν εικόνες του l4ου και 16ου αιώνα. Στο μοναστήρι υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία και χειρόγραφα, μουσείο με ιερά άμφια και σκεύη, και μια μικρή συλλογή προϊστορικών εργαλείων.
Η Μονή Παναχράντου που ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά, βρίσκεται ψηλά στις βόρειες πλαγιές του βουνού «Γερακώνες». Είναι οχυρωμένο και διαθέτει πολλά αξιόλογα κειμήλια, που αξίζει να δείτε. Εδώ θα απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα προς τη Χώρα, αλλά και τη φιλοξενία των δύο μοναχών.
Τα μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε στην Άνδρο είναι πάρα πολλά, και θα ανακαλύψετε και μόνοι σας ακόμα περισσότερα. Το νησί είναι ιδανικό για πεζοπορία μέσα από καλά μονοπάτια. Ο επισκέπτης της Άνδρου σήμερα, εύκολα θα παρατηρήσει τα ίχνη των παλιών μονοπατιών που διατρέχουν το νησί σε όλο το μήκος και το πλάτος του. Παλιά, αρχαία μονοπάτια που ακολουθούν τα φυσικά περάσματα στα βουνά και τις ρεματιές συνδέουν τους τόπους κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος του νησιού. Κάθε ξωκλήσι, μοναστήρι, νερόμυλος ή ανεμόμυλος, βοσκοτόπι, καλλιεργήσιμη περιοχή, πηγή, παραλία, όρμος και φυσικά οικισμός όσο μικρός κι αν είναι, έχουν από ένα τουλάχιστον μονοπάτι που να οδηγεί σ' αυτά. Όσοι θέλετε να γνωρίσετε την αυθεντική Άνδρο, δεν έχετε παρά να τα ακολουθήσετε.
Andros Άνδρος
Μαγευτικές παραλίες
Η ακτογραμμή της Άνδρου είναι ιδιαίτερα δαντελωτή και σχηματίζει πολλούς μικρούς και γραφικούς κολπίσκους που όλοι τους σχεδόν φιλοξενούν και από μια αμμουδερή παραλία. Λέγεται ότι είναι περισσότερες από 100! Οι περισσότερες βρίσκονται στη βορειοδυτική ακτή του νησιού. Όμως σε όλο το νησί υπάρχουν διάσπαρτες δεκάδες παραλίες. Άλλες πολύβουες και κοσμικές, άλλες απόμακρες και μοναχικές. Σε σας δεν μένει παρά να διαλέξετε.
Οι παραλίες της Ανατολικής πλευράς του νησιού είναι εκτεθειμένες στους βορειοανατολικούς ανέμους. Έτσι καλό είναι να τις αποφεύγετε όταν φυσά από βόρεια ή από ανατολικά, εκτός αν είστε έμπειρος surfer οπότε εκεί θα κάνετε «πάρτι».
Στην περιοχή της Χώρας υπάρχει η οργανωμένη παραλία του Νημποριού και η υπέροχη και απόμερη παραλία στα Άχλα, όπου μπορείτε να πάτε και με καΐκι. Επίσης μπορείτε να πάτε και στις παραλίες στο Παραπόρτι, στα Γιάλια και τα Πίσω Γιάλια.
Στο Μπατσί μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στη Χρυσή Ακτή, τη μεγάλη οργανωμένη παραλία του χωριού ή επισκεφθείτε όρμους εκπληκτικής ομορφιάς, όπως το Στιβάρι, η Αγία Μαρίνα και ο Άγιος Κυπριανός.
Στην περιοχή του Γαυρίου και στα βόρεια του νησιού μπορείτε να διαλέξετε μια από τις δεκάδες παραλίες, άλλες ερημικές και άλλες πολύβουες. Ο Φελλός, σε κοντινή απόσταση από το Γαύριο, η παραλία του Ζόρκου, του Βιταλίου και στο Ατένι είναι μερικές μόνο από τις παραλίες που σας περιμένουν.
Στα νότια του νησιού, στην περιοχή του Κορθίου, υπάρχει η μεγάλη παραλία του χωριού, το Καντούνι, και οι μικρότερες Βίντζι και Αγία Αικατερίνη, καθώς και οι πιο απόμερες Καλαμονάρι, Μπουρός, Αη Γιάννης στις Κρεμμύδες. Αξέχαστη εμπειρία θα σας μείνει η εξόρμηση στο «Πήδημα της Γριάς», μια εντυπωσιακή παραλία σε κοντινή απόσταση από τον Όρμο.
Στην Παλαιόπολη κολυμπήστε στην όμορφη παραλία του όρμου, όπου θα φτάσετε με ολιγόλεπτο περπάτημα.
Στο Συνετί θα χαρείτε την εντυπωσιακή παραλία του με τους παραθαλάσσιους σταλακτίτες και λίγο μακρύτερα θα συναντήσετε την απόμερη παραλία Λίδι.
Ξεφεύγοντας από τα χωριά, ανακαλύψτε παραλίες απόμερες, αμμουδερές ή βραχώδεις. Σε πολλές θα φτάσετε οδικώς, σε άλλες όμως θα περπατήσετε στα παλιά μονοπάτια ή θα πάτε με καΐκι.
Andros Άνδρος
Διαμονή
Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραδοσιακά αρχοντικά υπάρχουν στους κυριότερους οικισμούς του νησιού και προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Φροντίστε να κάνετε έγκαιρα την κράτηση σας.
Στην Άνδρο χαρακτηριστικό είναι επίσης το καλό φαγητό, με πολλές τοπικές σπεσιαλιτέ. Θα πρέπει να δοκιμάσετε τα ντόπια λουκάνικα, από τα οποία φτιάχνεται το παραδοσιακό Ανδριώτικο φαγητό, η φουρτάλια, το σίγλυνο, το ντόπιο τυρί, Αρμεξιά ή Βολάκι, τοπικό κρασί και διάφορα μεζεδάκια.
Η Άνδρος είναι γνωστή για τα εξαιρετικά γλυκά της και, ιδίως, τα Ανδριώτικα αμυγδαλωτά, τα περίφημα «σκαλτσούνια», ίσως τα καλύτερα στην Ελλάδα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το μέλι του Αγίου Πέτρου και τα γλυκά κουταλιού. Αν βρεθείτε σε γάμο ή βαφτίσια δοκιμάστε την παραδοσιακή σουμάδα, ενώ το Πάσχα δοκιμάστε λαμπριάτη (γεμιστό αρνί σε παραδοσιακό φούρνο).
Στην Χώρα, καθώς και στο Μπατσί υπάρχουν επίσης πολλά καταστήματα. Εκτός από τις συνήθη αναμνηστικά, μπορείτε επίσης να αγοράσετε κλωστοϋφαντουργικά, κοσμήματα και κεραμικά.
atticapress

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια