Pirohi (Ουκρανία)
Υλικά :Για τη γέμιση
10-12 μέτριες πατάτες
250 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
σκόρδο, αλάτι
μαύρο πιπέρι χοντροκομμένο
Για τη ζύμη
5-7 κ.τ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
αλάτι
νερό (όσο πάρει)
Οδηγίες παρασκευής
Βράζετε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν πολύ.
Τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε.
Τις σουρώνεται και τις κρατάτε στην κατσαρόλα.
Ενώ βράζουν οι πατάτες σωτάρετε τα κρεμμύδια με όλη την ποσότητα της μαργαρίνης.
Όταν είναι έτοιμα τα κρεμμύδια τα βγάζετε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα με τις πατάτες.
Το υπόλοιπο του υλικού (κρεμμύδια και μαργαρίνη) το φυλάτε σε άλλο μπωλ.
Στο μίγμα των κρεμμυδιών με τις πατάτες προσθέτετε και το τσένταρ τριμμένο.
Χρησιμοποιείστε το μίξερ για να κάνετε το μίγμα ομοιόμορφο και λείο.
Παράλληλα ρίχνετε τα καρυκεύματα (αλάτι, πιπέρι και σκόρδο σε ποσότητα της αρεσκείας σας).
Το βάζετε στην άκρη και το αφήνετε να κρυώσει.
Σε άλλο μεγάλο μπωλ, ρίχνετε 6 κούπες αλεύρι, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και μια κούπα νερό. Ανακατεύετε καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη και μέχρι αυτή να μην κολλάει στο μπωλ σας.
Ρίχνετε όσο επιπλέον αλεύρι ή νερό χρειάζεται για να επιτύχετε την επιθμητή υφή.
Τοποθετείτε τη ζύμη σε μια επίπεδη επιφάνεια καλά αλευρωμένη και την ζυμώνετε.
Το φύλλο πρέπει να είναι λείο.
Χρησιμοποιείστε όσο αλεύρι χρειάζεται αλλά προσεκτικά για να μη σκληρύνει πολύ η ζύμη.
Το αφήνετε στην άκρη.
Αλευρώστε ένα ταψί, για να τοποθετείτε τα pirohi σας πριν τα βάλετε στην κατσαρόλα.
Κόβετε το 1/3 της ζύμης και το ανοίγετε μέχρι να γίνει λεπτό (αλλά όχι πάρα πολύ).
Κόβετε κύκλους με ένα ποτήρι.
Στο κέντρο τοποθετείτε ένα κουταλάκι από το μίγμα της πατάτας, διπλώνετε το κομμάτι της ζύμης και το πιέζετε στις άκρες για να κολλήσει.
Καλό θα ήταν να έχετε και τα χέρια σας αλευρωμένα, για να μην κολλάνε στη ζύμη.
Κάθε pirohi που ολοκληρώνετε το βάζετε στο αλευρωμένο ταψί μέχρι να τελειώσετε με τη ζύμη και τη γέμιση.
Βράζετε νερό (καλό είναι να το βάλετε να βράζει ενώ τυλίγετε τα pirohi για να μη σκληρύνουν μέχρι να τα μαγειρέψετε) με λίγο αλάτι.
Όταν έχει βράσει ρίχνετε μέσα περίπου 12 κομμάτια και τα ανακατεύετε μία φορά.
Τα βράζετε μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού και τα αφήνετε μέσα ένα ακόμη λεπτό.
Τα αποσύρετε με μία τρυπητή κουτάλα και τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσετε.
Όσα βγάζετε και μέχρι να τελειώσετε μπορείτε να τα έχετε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία και σκεπασμένα με ένα καπάκι ή αλουμινόχαρτο ίσα ίσα για να διατηρούνται ζεστά χωρίς όμως να ξεραθούν.
Τη μαργαρίνη που περίσσεψε μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για τα pirohi, όπως το ελαιόλαδο για τα ζυμαρικά.
0 Σχόλια