Τα τελευταία 12 χρόνια, τα κρούσματα ασθενειών που....
συνδέονται με το κρέας και τα πουλερικά έχουν μειωθεί αρκετά, λόγω της θέσπισης αυστηρότερων κανόνων εποπτείας και παραγωγής του κρέατος. Αυτό όμως, δε σημαίνει ότι οι ασθένειες αυτές δε συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα για τους καταναλωτές.
Ας δούμε λοιπόν, 5 από τα πιο επικίνδυνα κρέατα που αν δεν είμαστε προσεκτικοί, μπορεί να μας στείλουν στο νοσοκομείο. Τα κρέατα κατατάσσονται ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια που μπορεί να προκαλέσουν.
Κοτόπουλο: Υψηλότατος κίνδυνος
Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενειών από κοτόπουλο σχετίζεται με τη σαλμονέλα, ενώ το Clostridium perfringens είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο βακτήριο που αναφέρεται συχνά στις πιο συνηθισμένες ασθένειες που προκαλούνται από το κοτόπουλο. To κρέας του κοτόπουλου αν δεν ψηθεί καλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, το ίδιο και τα υπολείμματά του στους πάγκους της κουζίνας και τα μαχαιροπίρουνα.
Κιμάς βοδινού κρέατος: Υψηλότατος κίνδυνος
Μοσχαρίσια μπριζόλα: Υψηλός κίνδυνος
Άλλα βοδινά προϊόντα που έχουν μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης κάποιας ασθένειας, είναι το βοδινό stroganoff, αλλά και το ψιλοκομμένο μαγειρεμένο βοδινό. Οι ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν σχετίζονται με το Clostridium perfringens, οποίο υποδηλώνει ότι αυτά τα φαγητά δεν αποθηκεύτηκαν σωστά μετά το μαγείρεμα.
Γαλοπούλα: Υψηλός κίνδυνος
Επίσης, καταναλωτές που δεν έχουν εμπειρία στο να χειρίζονται ολόκληρο το ωμό πτηνό πριν το ψήσιμο, μπορεί να δημιουργήσουν επιπλέον κινδύνους. Απλά λάθη στον χειρισμό, μπορούν εύκολα να στήσουν παγίδες και να δημιουργήσουν εστίες μόλυνσης σε κουζίνες και πιάτα που δεν καθαρίζονται σωστά.
Βοδινό ή χοιρινό κρέας στα κάρβουνα: Μεσαίος-υψηλός κίνδυνος
Το μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας στα κάρβουνα επιτρέπει την ανάπτυξη σταφυλόκοκκου και του βακτηρίου Clostridium perfringens. Η συγκεκριμένη έρευνα απέδειξε ότι το 40% περίπου των ασθενειών που σχετίζονται με το ψήσιμο στα κάρβουνα, συμβαίνει σε εστιατόρια, όπου η διατήρηση των τροφίμων σε ζεστές ή κρύες θερμοκρασίες μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.
Όταν τα εστιατόρια μαγειρεύουν για παράδειγμα, μεγάλες ποσότητες φαγητού στα κάρβουνα και το αφήνουν στη συνέχεια για πολλές ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, δημιουργούν ένα εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων όπως ο σταφυλόκοκκος και το Clostridium perfringens.
Για αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο στο μαγείρεμα όσο και στη συντήρηση των κρεάτων.
clickatlife
0 Σχόλια