Δραματική έκκληση σε ιδιώτες χορηγούς να βοηθήσουν οικονομικά τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων απευθύνει μέσω της «Κ» ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Αναστάσιος Χατζής.
Η φετινή τραγική κρατική υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε «ασφυξία» τον ΕΟΜ, που προσπαθεί με τεράστιες περικοπές και περίσσιο εθελοντισμό να ανταποκριθεί στις ανάγκες συντονισμού των μεταμοσχεύσεων....
στη χώρα μας και να κρατήσει την ιδέα της δωρεάς οργάνων ζωντανή. Τη στιγμή, μάλιστα, που η πορεία των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, έπειτα από δύο επιτυχημένες –για τα δεδομένα της Ελλάδας– χρονιές, έχει πάρει ξανά την «κατιούσα».
Όπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Χατζής, «ενώ τους πρώτους δέκα μήνες του 2012 καταγράφονταν σε μηνιαία βάση 7 με 8 δότες στην Ελλάδα, χάρη στους οποίους σώθηκε πολλαπλάσιος αριθμός συμπολιτών μας, τους μήνες Δεκέμβριο 2012, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2013, ο συνολικός αριθμός των δοτών ήταν μόλις 6. Ο,τι επιτυγχάναμε πέρυσι σε μηνιαία βάση, μετά βίας καταφέρνουμε να επιτύχουμε από τον Δεκέμβριο».
Βασική αιτία είναι το κλείσιμο κλινών Εντατικής Θεραπείας. Έως την περασμένη εβδομάδα, κλειστές ήταν περίπου 160 κλίνες εντατικής έναντι 530 ενεργών.
Η έλλειψη κλινών ΜΕΘ έχει ως αποτέλεσμα ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και χωρίς την κατάλληλη φροντίδα για τη βαρύτητα της περίπτωσής τους σε απλούς θαλάμους. «Οταν ένας ασθενής που δεν βρήκε κρεβάτι σε Εντατική καταλήξει, τότε ποιος θα τολμήσει να ρωτήσει τον συγγενή του εάν συναινεί στην αφαίρεση οργάνων;», τονίζει ο κ. Χατζής και προσθέτει πως ακόμη κι αν βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ, η ταλαιπωρία και η αναμονή που έχουν προηγηθεί είναι αρνητικοί παράγοντες στην απόφαση που θα κληθούν να λάβουν οι συγγενείς. «Ακόμη και άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι στη δωρεά οργάνων μπερδεύονται όταν βλέπουν συνθήκες νοσηλείας που δεν είναι οι ενδεδειγμένες και λαμβάνουν αρνητική στάση», καταλήγει.
Για την αλλαγή του «κλίματος» υπέρ των μεταμοσχεύσεων, ο ΕΟΜ δεν μπορεί να κάνει κάτι, παρά το γεγονός ότι ο θεσμικός του ρόλος είναι και η ευαισθητοποίηση του κοινού. Και αυτό διότι το πρώτο πράγμα που «κόπηκε» λόγω της υποχρηματοδότησης είναι οι εκδηλώσεις και οι εκστρατείες διάδοσης της δωρεάς οργάνων.
Για το 2013 ο ΕΟΜ είχε ζητήσει να εγγραφούν στον προϋπολογισμό ως επιχορήγηση 500.000 ευρώ. Τελικά εγγράφηκαν μόλις 100.000 ευρώ, που δεν επαρκούν ούτε για τα λειτουργικά έξοδα, τους μισθούς των εργαζομένων και το υπερωριακό τους έργο, αφού υπάρχει 24ωρη «εφημερία» στον ΕΟΜ για τον συντονισμό των μεταμοσχεύσεων.
Και μία απλή συνεδρίαση του ΕΟΜ είναι δύσκολη, αφού δύο μέλη του Δ.Σ. διαμένουν στη Θεσσαλονίκη και ο Οργανισμός δεν είναι σε θέση να τους καλύψει τα μεταφορικά. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη εκκρεμούν αιτήσεις νοσοκομείων για άδειες λειτουργίας μεταμοσχευτικού κέντρου ήπατος στην Αθήνα –λειτουργεί μόνο ένα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες– και το Δ.Σ. δεν έχει συνεδριάσει ακόμα...
Έκκληση σε ιδιώτες «Κάνω δημόσια έκκληση, ακόμα και σε ιδιώτες χορηγούς εάν μπορούν να βοηθήσουν τον ΕΟΜ γιατί είμαστε πραγματικά σε οικονομικό αδιέξοδο», σημειώνει ο κ. Χατζής.
Τα επιπλέον χρήματα που ζητεί ο ΕΟΜ ισοδυναμούν με το κόστος μιας μόνο μεταμόσχευσης στο εξωτερικό. Πέρυσι, οι μεταμοσχεύσεις Ελλήνων στο εξωτερικό κόστισαν τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ.
Πεννυ Μπουλουτζα
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια