Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Καρδιά αγκινάρα!

Ένα ανοιξιάτικο λαχανικό - χαρά του μάγειρα: με λεπτή γεύση και άπειρες δυνατότητες..
Απλοϊκή πολυτελείας (α λα πολίτα), η αγκινάρα είναι πολύτιμος βοηθός του μάγειρα με την εξαιρετικά λεπτή της γεύση και τις άπειρες δυνατότητές της.
Μας δίνει πίτες, μαγειρέματα όπως αρνί ή κατσίκι με αγκινάρες (ιδιαίτερα αν είναι άγριες, δηλαδή μικρές με αγκάθια), βάση για γέμισμα, εξαιρετικά φίνο ετνος (πουρέ) με ή χωρίς πατάτα, νοστιμότατη σούπα με πατάτες και άλλα πράσινα (χόρτα, μαρούλια κλπ).
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjr51tkXsX1K_6roBQTlHBXTFFwIUtAtelmQQ37f2o8ANbL1DF8z4L5O9F7Onh6PotjbZ-eJ6VhPbbXwGTytZI4fPM5vydh7oh6omWpS6-dNW5bMOTXLmmBsmt1KHHC6FAvIL_XHzTXu65x/s400/%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B1.jpg
Ταιριάζει με κρασί, με ζωμούς, με τυρί, με καπνιστό, με παστά.
Τρώτε αγκινάρα για το συκώτι.
Περιέχει κυναρίνη (από το αρχαίο της όνομα) που πρώτος ανακάλυψε ο Ιπποκράτης.
Κυναρίνη περιέχουν επίσης τα γαϊδουράγκαθα, οι άγριες αγκινάρες (από τις οποίες όμως έτρωγαν μόνο τα κοτσάνια, γιατί δεν υπήρχε καρδιά) ή οι καλλιεργήσιμες αγκινάρες (εφεύρεση των αρχαίων Ελλήνων της Σικελίας).
Η σύγχρονη ιατρική ανακάλυψε την κυναρίνη πριν από τριάντα χρόνια, ως φάρμακο για την ηπατική ανεπάρκεια, και τη συσκεύασε σε κάψουλες.
Αλέξανδρος Γιώτης - "Κ"

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια