Ένα ανοιξιάτικο λαχανικό - χαρά του μάγειρα: με λεπτή γεύση και άπειρες δυνατότητες..
Απλοϊκή πολυτελείας (α λα πολίτα), η αγκινάρα είναι πολύτιμος βοηθός του μάγειρα με την εξαιρετικά λεπτή της γεύση και τις άπειρες δυνατότητές της.
Μας δίνει πίτες, μαγειρέματα όπως αρνί ή κατσίκι με αγκινάρες (ιδιαίτερα αν είναι άγριες, δηλαδή μικρές με αγκάθια), βάση για γέμισμα, εξαιρετικά φίνο ετνος (πουρέ) με ή χωρίς πατάτα, νοστιμότατη σούπα με πατάτες και άλλα πράσινα (χόρτα, μαρούλια κλπ).
Ταιριάζει με κρασί, με ζωμούς, με τυρί, με καπνιστό, με παστά.
Τρώτε αγκινάρα για το συκώτι.
Περιέχει κυναρίνη (από το αρχαίο της όνομα) που πρώτος ανακάλυψε ο Ιπποκράτης.
Κυναρίνη περιέχουν επίσης τα γαϊδουράγκαθα, οι άγριες αγκινάρες (από τις οποίες όμως έτρωγαν μόνο τα κοτσάνια, γιατί δεν υπήρχε καρδιά) ή οι καλλιεργήσιμες αγκινάρες (εφεύρεση των αρχαίων Ελλήνων της Σικελίας).
Η σύγχρονη ιατρική ανακάλυψε την κυναρίνη πριν από τριάντα χρόνια, ως φάρμακο για την ηπατική ανεπάρκεια, και τη συσκεύασε σε κάψουλες.
Αλέξανδρος Γιώτης - "Κ"
Απλοϊκή πολυτελείας (α λα πολίτα), η αγκινάρα είναι πολύτιμος βοηθός του μάγειρα με την εξαιρετικά λεπτή της γεύση και τις άπειρες δυνατότητές της.
Μας δίνει πίτες, μαγειρέματα όπως αρνί ή κατσίκι με αγκινάρες (ιδιαίτερα αν είναι άγριες, δηλαδή μικρές με αγκάθια), βάση για γέμισμα, εξαιρετικά φίνο ετνος (πουρέ) με ή χωρίς πατάτα, νοστιμότατη σούπα με πατάτες και άλλα πράσινα (χόρτα, μαρούλια κλπ).
Ταιριάζει με κρασί, με ζωμούς, με τυρί, με καπνιστό, με παστά.
Τρώτε αγκινάρα για το συκώτι.
Περιέχει κυναρίνη (από το αρχαίο της όνομα) που πρώτος ανακάλυψε ο Ιπποκράτης.
Κυναρίνη περιέχουν επίσης τα γαϊδουράγκαθα, οι άγριες αγκινάρες (από τις οποίες όμως έτρωγαν μόνο τα κοτσάνια, γιατί δεν υπήρχε καρδιά) ή οι καλλιεργήσιμες αγκινάρες (εφεύρεση των αρχαίων Ελλήνων της Σικελίας).
Η σύγχρονη ιατρική ανακάλυψε την κυναρίνη πριν από τριάντα χρόνια, ως φάρμακο για την ηπατική ανεπάρκεια, και τη συσκεύασε σε κάψουλες.
Αλέξανδρος Γιώτης - "Κ"
0 Σχόλια