Η 30η Νοεμβρίου κάθε χρόνου είναι αφιερωμένη στα εκατομμύρια θύματα του χημικού πολέμου, ενός μαζικού μέσου εξόντωσης, που έκανε την εμφάνισή του τον 20ο αιώνα, στα πεδία των μαχών του Α’Παγκοσμίου Πολέμου.
Στις 13 Ιανουαρίου 1993, υπογράφηκε, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, η Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 29 Απριλίου 1997.
Την εφαρμογή της Συνθήκης επιβλέπει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟPCW), που εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας.
Η Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Χημικού Πολέμου αποτελεί μια ευκαιρία για να θυμηθούμε μερικές από τις μεγαλύτερες κτηνωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας, να αξιολογήσουμε την πρόοδο που κάναμε για να εμποδίσουμε την επανάληψή τους και να δεσμευτούμε ότι θα συνεχίσουμε στο μέλλον να δίνουμε αυτόν τον αγώνα.Τα δεινά των θυμάτων του χημικού πολέμου πρέπει να μείνουν στη συλλογική μας μνήμη. Οφείλουμε επίσης να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους αυτούς λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα, που τέθηκε σε ισχύ στις 29 Απριλίου του 1997.
Η Σύμβαση έθεσε νέους κανόνες για τον παγκόσμιο αφοπλισμό και τη μη διάδοση μέσω ενός πολυμερούς συστήματος ελέγχου που δεν κάνει διακρίσεις. Η Σύμβαση δημιουργεί δικαιώματα και υποχρεώσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η εξάλειψη των χημικών όπλων.
Τη σημερινή Ημέρα Μνήμης, ας τιμήσουμε τα θύματα του χημικού πολέμου επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας να οικοδομήσουμε έναν κόσμο όπου, σύμφωνα με τα λόγια της Σύμβασης, τα επιτεύγματα στον τομέα της χημείας χρησιμοποιούνται αποκλειστικά προς όφελος της ανθρωπότητας.
0 Σχόλια