Θαύμα ακουστικής χαρακτηρίζεται το Νεκρομαντείο του Αχέροντα σε έρευνα των διδακτόρων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Καραμπατζάκη και Βασίλη Ζαφρανά, που παρουσιάστηκε σε επιστημονικό συνέδριο στην Ιταλία.
Οι δύο επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, ύστερα από μελέτη 12 ετών, ότι στην υπόγεια αίθουσα του νεκρομαντείου, βασίλευε απόλυτη ησυχία.
Όπως αναφέρουν, πρόκειται για έναν πολύ καλά ηχομονωμένο θάλαμο, που τα 15 τόξα του μειώνουν στο ελάχιστο την αντήχηση.
Έτσι, δεν είναι τυχαίο που το Νεκρομαντείο του Αχέροντα θεωρούνταν το "Κατώφλι του Κάτω Κόσμου".
Οι κ.κ. Καραμπατζάκης και Ζοφρανάς, χρειάστηκαν αλλεπάλληλες μετρήσεις και διαφορετικά και εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα, για να επιβεβαιώσουν αυτό το φαινόμενο. Η παρατήρηση των τόξων, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές του χρόνου αντήχησης και του θορύβου βάθους, οδήγησαν τους δύο ερευνητές στο συμπέρασμα ότι ο χώρος ήταν συνειδητά κατασκευασμένος, ώστε να δημιουργεί στον επισκέπτη του έντονα ψυχοακουστικά φαινόμενα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ακουστικές τιμές, πλησιάζουν την ακουστικότητα που υπάρχει στους ανηχοϊκούς θαλάμους (σύγχρονα εργαστήρια ακουστικής).
Στόχος των αρχαίων κατασκευαστών του Νεκρομαντείου του Αχέροντα ήταν να αποπροσανατολίζουν τις αισθήσεις του επισκέπτη, δίνοντάς του την ψευδαίσθηση της επαφής με τον Κάτω Κόσμο.
Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να αντιληφθούμε την μεγέθυνση των ψυχοακουστικών φαινομένων, αν αναλογιστούμε ότι οι επισκέπτες του Νεκρομαντείου περνούσαν από σωματικές και ψυχικές δοκιμασίες.
ipiros.gr & proinoslogos
_______________________
Όσον αφορά το νεκρομαντείο του Αχέροντα - Αχερουσίας λίμνης, παραθέτουμε απόσπασμα από το βιβλίο του gianniotis με τίτλο "Ναρκωτικά: Τα εκρηκτικά που σκοτώνουν", σχετικό με την χρήση - κατάχρηση ναρκωτικών στον συγκεκριμένο χώρο.
"...Κατάχρηση τέτοιων ουσιών και σε μεγάλο βαθμό μάλιστα γινόταν και στο νεκρομαντείο της Αχερουσίας λίμνης. Εκεί ο πολίτης που ενδιαφερόταν και ήθελε να επικοινωνήσει με τους νεκρούς προγόνους του, ανέβαινε στη βάρκα του χάροντα και με προορισμό το νεκρομαντείο που βρισκόταν στο μέσον της λίμνης, προετοιμαζόταν να τους συναντήσει έχοντας στο στόμα του και καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής τις μεθυστικές ουσίες, κάνοντας χρήση αυτών με πολλούς τρόπους. Κατά την επιστροφή του από το νεκρομαντείο, "φτιαγμένος" ων και εκτός πραγματικότητας ευρισκόμενος, περιέγραφε λεπτομερώς τα όσα νόμιζε ότι είχαν προηγηθεί:
["…Πέρασα με τη βάρκα του Χάροντα απέναντι στο νησί για να συναντήσω τους προγόνους μου. Έφθασα στο Ιερατείο, (τόπος θείας λατρείας) και μπαίνοντας μέσα σ' αυτό είδα ότι υπήρχε ένας μεγάλος λαβύρινθος με πολλά υπόγεια δωμάτια, πολλούς διαδρόμους και άλλους χώρους περίεργα διαμορφωμένους. Από το βάθος μιας στοάς, άκουγα ζωντανούς τους ήχους των προγόνων μου και συνομιλούσα μαζί τους …"].
Σύμφωνα με τις περιγραφές που υπάρχουν, δεν επρόκειτο για λαβύρινθο, αλλά για έναν υπόγειο χώρο δύο δωματίων χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οι ουσίες όμως που λάμβανε το άτομο, του δημιουργούσαν άλλες εικόνες στο υποσυνείδητο χωρίς ωστόσο αυτές να σχετίζονται με την πραγματικότητα..."
gianniotis.gr
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια