Η Ελλάδα, μια χώρα με πολυτάραχη ιστορία, δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει το αμερικανικό περιοδικό TIME, το οποίο γιόρτασε τα 90 χρόνια του, φιλοξενούμενη 13 φορές στο εξώφυλλό του.
Όπως αναφέρει το "Έθνος", λίγους μήνες μετά....
τη γέννησή του, το περιοδικό -στο 9ο τεύχος, στις 18 Φεβρουαρίου 1924- επέλεξε να βάλει στο εξώφυλλό του τον Ελευθέριο Βενιζέλο, λίγες ημέρες μετά τη παραίτηση της κυβέρνησής του μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.
Δεκαέξι χρόνια μετά -στις 4 Νοεμβρίου 1940, μία εβδομάδα μετά την έκρηξη του πολέμου με την Ιταλία του Μουσολίνι- εξώφυλλο έγινε ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄.
Ο βασιλιάς θα γίνει και πάλι εξώφυλλο του Time στις 24 Φεβρουαρίου 1947, όταν έχει επανέλθει στην Ελλάδα με το δημοψήφισμα, και παρουσιάζεται με φόντο το γλυπτό σύμπλεγμα του μυθικού Λαοκόωντα και των γιων του, που προσπαθούν να γλιτώσουν από τα φίδια που τους πνίγουν.
Στις 16 Δεκεμβρίου 1940, εξώφυλλο γίνεται ο στρατηγός Αλέξανδρος Παπάγος. Είναι η εποχή που ο ελληνικός στρατός γράφει το έπος στα αλβανικά βουνά.
Ο αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ είναι εκείνος που θα πει: "Όταν ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ο ελληνικός λαός τόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητο του γερμανικού τέρατος αντιτάσσοντας το υπερήφανο πνεύμα της ελευθερίας".
Την 1η Οκτωβρίου 1945, εξώφυλλο του TIME γίνεται ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, αντιβασιλιάς την πρώτη περίοδο μετά την απελευθέρωση, λίγο πριν αναλάβει και καθήκοντα προσωρινού πρωθυπουργού. Ο εμφύλιος πόλεμος πλησιάζει.
Στις 5 Απριλίου 1948, το ΤΙΜΕ επιλέγει να βάλει στο εξώφυλλο τον αρχηγό των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού, Μάρκο Βαφειάδη, με το χαρακτηριστικό δίκοχο. Πίσω του υψώνεται ένας αρχαιοελληνικός κίονας κορινθιακού ρυθμού. Η ελληνική τραγωδία του εμφυλίου βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.
Η βασίλισσα Φρειδερίκη φιγουράρει στο εξώφυλλο στις 26 Οκτωβρίου 1953.
Στις 3 Ιουλίου 1964 σειρά έχει η (ακόμα πριγκίπισσα της Δανίας) Άννα Μαρία, που τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα παντρευτεί στην Αθήνα τον Κωνσταντίνο Β΄ της Ελλάδας.
Ο Κωνσταντίνος φιλοξενείται στις 28 Απριλίου 1967, επτά ημέρες μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Φορά τη μεγάλη στολή. Η όψη του δεν έχει τίποτε που να δείχνει αποφασιστικότητα. Το βλέμμα του πλανάται στο άπειρο.
Στις 6 Αυγούστου 1956, εξώφυλλο στο ΤΙΜΕ γίνεται ο Σταύρος Νιάρχο, με τίτλο: "Ο μεγιστάνας των θαλασσών Σταύρος Νιάρχος". Η προσωπογραφία του πλαισιώνεται από τάνκερ και από τις Σειρήνες της ελληνικής μυθολογίας, που προσπαθούν να μαγνητίσουν με το τραγούδι τους το περαστικό ιστιοφόρο.
Στις 25 Οκτωβρίου 1968, στο εξώφυλλο του ΤΙΜΕ φιγουράρουν ο Αριστοτέλης Ωνάσης με την Τζάκι Κένεντι. Πέντε ημέρες πριν είχαν τελέσει τον γάμο τους στον Σκορπιό.
Η Μαρία Κάλλας φιλοξενήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1956. Στις 27 του μηνός είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης ως "Νόρμα" στο ομώνυμο έργο του Μπελίνι. Είχε αρχίσει η αποθεωτική πορεία της Ελληνίδας σοπράνο.
Το τελευταίο εξώφυλλο που φιλοτεχνήθηκε με αφορμή την ελληνική επικαιρότητα δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 1989. "Η λεηλασία της Ελλάδας" είναι ο τίτλος που συνοδεύει τον Γιώργο Κοσκωτά, πρωταγωνιστή του σκανδάλου. Τον εμφανίζει να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα του κελιού του.
Τα δύο εξώφυλλα του βασιλιά Γεωργίου Β'
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος
Ο Αλέξανδρος Παπάγος
Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός
Ο Μάρκος Βαφειάδης
Η βασίλισσα Φρειδερίκη
Η Μαρία Κάλλας
Ο Ωνάσης και η Κένεντι
0 Σχόλια